Hans van de Lankruis en Caroline O'Neill kijken toe hoe Erik Legters (l.) de Single Malt inschenkt. Foto: Liesbeth Spaansen
Hans van de Lankruis en Caroline O'Neill kijken toe hoe Erik Legters (l.) de Single Malt inschenkt. Foto: Liesbeth Spaansen

Eerste Single Malt van Achterhoekse bodem

ZELHEM – De Dahomey Single Malt, waarvan het vat zaterdag 5 oktober in het proeflokaal van Distilleerderij de Bronckhorst aan de Kroezekampweg 1A werd opengebroken, mag nog geen whisky heten. "Dat kan pas over anderhalf jaar", lacht meesterdistillateur Erik Legters. "Dan is het echt de allereerste Achterhoekse Whisky. Maar iedereen die al een bestelling heeft gedaan, mag komen proeven."

Door Liesbeth Spaansen

Erik Legters vertelt enthousiast over zijn distilleerderij, die hij in 2015 is gestart in de schuur naast zijn woning in het buitengebied van Zelhem. Het distilleren is niet zijn baan, het is zijn passie. Naast whisky maakt Erik ook brandy, jenever, gin, eau-de-vie, grappa en jeneverbessenwater. "Dit recept dateert uit 1300 en ik ben de enige in de wereld die dit maakt." Hij vertelt verder over de circulaire economie, eerlijke en ambachtelijke processen en het oogsten, vermouten, brouwen, distilleren en lageren. "We gebruiken ook overtollig fruit zoals appels en peren, van fruittelers uit de Achterhoek voor onze fruit eau de vie. Ik vang aroma's, de alcohol is een bijproduct."

Het proeflokaal, dat elke zaterdagmiddag geopend is, stroomt langzaam vol met whiskyliefhebbers. Na de koffie of thee, komen water en pipetjes om de malt te dunnen en kaas en metworst op plankjes op de tafels. Er wordt gezellig pratend uitgekeken naar het moment dat meesterdistillateur Erik Legters en zijn maître sommelier Abe Palmen de Single Malt gaan uitschenken.

"De Achterhoekse whisky mag zo heten omdat alles uit de Achterhoek komt", legt Erik uit. "De naam is Dahomey Single Malt, vernoemd naar onze koeien. Het is een zeldzaam soort, er zijn er in Nederland, België en Duitsland maar 300. De mest van de Dahomey's gaat op ons bouwland, waar we de brouwgerst telen."

Naast buurtgenoten zijn ook Hans van de Lankruis en zijn partner Caroline O'Neill uit Rotterdam aanwezig. "Mijn zus en zwager woonden in Zelhem en een nicht van mijn zwager woont in Halle-Nijman. We passen twee keer per jaar op die boerderij en genieten dan van de omgeving", vertellen ze. Hans vond in Museum Smedekinck het kaartje van Distilleerderij de Bronckhorst. "Ik ben een whiskyliefhebber en heb van de Achterhoekse whisky een paar flessen besteld. We komen regelmatig in het proeflokaal en gelukkig waren we nu ook in de buurt."

Distilleerderij de Bronckhorst werkt samen met Chocolaterie Magdalena. Deze middag waren de ambachtelijke bonbons en arretjescake te proeven waarin de malt is verwerkt. "We hebben ook samen relatiegeschenken en kerstpakketten samengesteld, want whisky en chocolade, dat is een heerlijke combinatie."


www.distilleerderijdebronckhorst.nl

Meer berichten