Eén van de bomen uit het Landelijk Register van Monumentale Bomen: een eik voor het station in Vorden. Foto: Gerlinde Bulten
Eén van de bomen uit het Landelijk Register van Monumentale Bomen: een eik voor het station in Vorden. Foto: Gerlinde Bulten

Monumentale bomen gezocht

Algemeen

Bomenbelang zet speurtocht in gemeente Bronckhorst voort

HENGELO - Op zaterdag 2 november gaat Vereniging Bomenbelang Bronckhorst onder leiding van Jeroen Philippona van de landelijke Bomenstichting weer op pad om potentieel monumentale bomen aan te wijzen die in het landelijk register thuishoren en daardoor een betere bescherming krijgen. Deze keer gebeurt dit in Hengelo, Keijenborg en Hummelo.

De route voert langs een twaalftal locaties en begint om 10 uur bij de meest noordelijke rotonde van Hengelo (de oprit naar landgoed Het Meenink). Geïnteresseerden zijn van harte welkom.
Een boom is monumentaal als hij aan drie voorwaarden voldoet: hij moet minimaal tachtig jaar oud zijn, voldoende gezond en vitaal om nog zeker tien jaar levensvatbaar te blijven. Verder moet hij voldoen aan één van de andere criteria: beeldbepalend, cultuurhistorisch waardevol, een zeldzame soort of variëteit, ecologisch waardevol en qua omvang, hoogte, ouderdom of anderszins zeldzaam. Niet iedere 80-jarige boom is dus monumentaal.
Landelijk bieden lokale bomenorganisaties bomen aan aan de landelijke Bomenstichting, die ze al dan niet plaatst in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Hierin kan iedere Nederlander zien welke bomen erkend worden als monumentaal. In de gemeente Bronckhorst verzorgt Vereniging Bomenbelang Bronckhorst de aanwijzing van monumentale bomen.

145
Bronckhorst prijkt inmiddels met 145 locaties (solitaire bomen of groepen bomen, bijvoorbeeld een laan) in het register. Vooral op de particuliere landgoederen staan veel indrukwekkende monumentale bomen. Sinds enkele jaren bekijkt Vereniging Bomenbelang her en der in de gemeente waar bomen staan die inmiddels oud genoeg zijn om in aanmerking te komen voor het register. Zo was twee jaar geleden de omgeving van Hummelo aan de beurt. Toen wees de vereniging een vijftiental bomen aan die 'monumentaal' genoemd kunnen worden. Vorig jaar kwam Vorden aan bod. Toen werden bomen op een vijftal locaties geaccepteerd als monumentaal.
De vereniging gaat nu bomen bekijken worden in Hengelo, Keijenborg en Zelhem/Hummelo. Bij goed weer wordt de tocht per fiets afgelegd. Bij Het Wapen van Heeckeren in Hummelo word gestopt voor de lunch (voor eigen rekening). De route duurt tot in de middag. Wie interesse heeft voor de beoordeling en mee wil fietsen kan zich aanmelden via het e-mailadres bomenbelang@gmail.com of telefonisch via 0575-470530. Bij Vereniging Bomenbelang Bronckhorst kunnen ook bomen worden aangemeld die in aanmerking kunnen komen voor plaatsing in het landelijke register.
Een deel van de al langer geregistreerde monumentale bomen in Bronckhorst is te bekijken via de fiets- en wandelroutes Vorden en Hengelo van Vereniging Bomenbelang. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV's, eetcafé Jansen & Jansen en diverse campings. De route Vorden loopt van kasteel Hackfort naar kasteel Wildenborch. De route Hengelo begint bij het kerkhof en loopt via verschillende landgoederen richting Medler.

www.monumentalebomen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant