Basisschoolleerlinge Kimberley Korten (11) en wethouder Paul Hofman (links) zetten maandagmiddag hun handtekening tegen het gebruik van een mobieltje op de fiets. Rechts gastdocent Rob Roor van Veilig Verkeer Nederland. Foto Luuk Stam
Basisschoolleerlinge Kimberley Korten (11) en wethouder Paul Hofman (links) zetten maandagmiddag hun handtekening tegen het gebruik van een mobieltje op de fiets. Rechts gastdocent Rob Roor van Veilig Verkeer Nederland. Foto Luuk Stam

'Ik ga beter opletten, want ik wil geen ongeluk'

Algemeen

Basisschool-leerlingen krijgen les over de gevaren van smartphones in het verkeer

Door Luuk Stam

HENGELO/BRONCKHORST – Als ik fiets, dan bel ik niet en voordat ik vertrek, stop ik mijn mobiel in mijn tas. Het zijn twee van de afspraken die leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De Leer op maandagmiddag 14 oktober met elkaar maken. Ook wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst zet zijn handtekening onder de zogeheten safety-deal die de kinderen in deze klas samen opstellen.

Naast de wethouder is ook Rob Roor van Veilig Verkeer Nederland aanwezig. Roor – buschauffeur van beroep – laat de leerlingen vooral zien wat de gevaren zijn van het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets. Als hij vraagt wie er in deze klas al een mobieltje heeft, gaan bijna alle vingers omhoog. Vanaf 1 juli van dit jaar is het verboden om zo'n smartphone op de fiets te gebruiken.

Onderzoekt toont aan dat wie dit wel doet, niet alleen het risico loopt op een boete, maar ook bijna anderhalf keer zoveel kans heeft om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Bij één op de vijf fietsongevallen waarbij een jongere tussen de 11 en 17 jaar is betrokken, blijkt smartphonegebruik de oorzaak te zijn geweest.

Met een filmpje maakt Roor de gevaren deze middag pijnlijk duidelijk. Het filmpje is gemaakt vanuit het oogpunt van een fietser, die zich al starend naar het telefoonscherm door het verkeer beweegt. De leerlingen krijgen de opdracht om te tellen hoeveel eetbare producten er op het telefoonscherm langskomen. Wat veel van hen niet zien is dat de fietser ondertussen bijna wordt aangereden, een paar keer bijna een ander aanrijdt en verkeersregels overtreedt.

Het maakt in de klas veel verhalen los. "Mijn vader kijkt als we in de auto zitten altijd op z'n telefoon als we bij het stoplicht staan, zeker elke tien minuten een keer", zegt één van de leerlingen. "Is dat nou nodig?", vraagt Roor zich af. Als buschauffeur zag hij meerdere keren een dodelijk ongeval voor zijn neus gebeuren. "Twee daarvan waren direct gevolg van het gebruik van een mobieltje", vertelt hij.

Wethouder Hofman vertelt het dan ook heel belangrijk te vinden dat hier aandacht aan besteed wordt. "Want er gaat in het verkeer veel fout", stelt hij. Zelf maakte hij als basisschoolleerling ooit eens een ongeluk mee toen hij was afgeleid door de muziek op zijn discman. "Voor mij stopte ineens een auto en ik knalde er keihard tegenaan. Daar ben ik zo van geschrokken. Het gaat in het verkeer vaak fout op de momenten dat je het niet verwacht. Zoiets gebeurt helaas iedere dag."

Hofman wijst de leerlingen op het feit dat hun veiligheid ook voor een belangrijk deel afhangt van het gedrag van andere weggebruikers. "Want jij kunt je telefoon wel wegstoppen, maar als iemand anders op zijn of haar telefoon zit te kijken, dan is dat nog steeds heel gevaarlijk. Dit kunnen we alleen aanpakken als we het samen doen. Daarom moeten we hier met elkaar afspraken over maken."

Dat blijken de leerlingen met hem eens te zijn. "Ik vind het goed dat we leren over de gevaren", zegt Kimberley Korten (11). "Ik heb de telefoon altijd in mijn jaszak zodat ik er goed bij kan. Soms belt mijn moeder mij als ik op de fiets zit of ik bel mijn moeder. Dan vergeet ik af en toe wat er om mij heen gebeurt. Ik heb vandaag wel gezien dat ik daar beter op moet gaan letten. Ik wil niet dat ik een ongeluk krijg."

De safety-deal met daarop de gemaakte afspraken krijgt een plekje op het prikbord in de klas. Na het ondertekenen neemt wethouder Hofman weer afscheid. "Want ik moet zo weer op de fiets naar een andere school", verklaart hij. Eén van de leerlingen heeft nog een goed advies: "Niet met je mobiel in de hand hé!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant