Veel Vordenaren waren op woensdag 9 oktober aanwezig in het gemeentehuis in Hengelo, waar de plannen voor een nieuwe school aan de orde kwamen. Foto: Luuk Stam
Veel Vordenaren waren op woensdag 9 oktober aanwezig in het gemeentehuis in Hengelo, waar de plannen voor een nieuwe school aan de orde kwamen. Foto: Luuk Stam

Veel verzet tegen schoolplannen Vorden

Algemeen

Onder anderen omwonenden en bezorgde ouders laten hun stem horen tijdens commissie-vergadering.

Door Luuk Stam

VORDEN - Veel Vordenaren kunnen zich niet vinden in de plannen van het college van de gemeente Bronckhorst om 14,5 miljoen euro te investeren voor de realisatie van een nieuwe school met sporthal aan de Almenseweg in Vorden. Dat bleek op woensdag 9 oktober tijdens de raadscommissievergadering van de gemeente Bronckhorst, die acht insprekers telde en werd bijgewoond door ruim vijftig inwoners van Vorden.

Als de plannen doorgaan, krijgt onderwijsorganisatie Achterhoek VO groen licht om in het Vordense buitengebied een nieuwe vestiging van het Kompaan College op te starten. Dit is een regionale vmbo-school, ontstaan uit de vmbo-afdelingen van 't Beeckland (Ulenhofcollege) in Vorden, het Baudartius College in Zutphen en het Stedelijk in Zutphen. Op dit moment heeft de school locaties aan 't Hoge en de Nieuwstad in Vorden en aan de Isendoornstraat en de Wijhofstraat in Zutphen.

Het doel van het Kompaan College is om in 2020 een school met twee locaties te worden; één in Vorden en één in Zutphen. In Vorden is de combinatie met een sporthal zeer gewenst omdat hier straks exclusief de richting Sport en Bewegen te volgen zal zijn. "We merken nu in Zutphen al dat dit een zeer populaire richting is", zegt Roos Willemsen van Achterhoek VO, waar het Kompaan College onder valt. "Zelfs vanuit Winterswijk komen ze daarvoor deze kant op."

In Vorden zal het Kompaan College ook havo en vwo voor de onderbouw gaan aanbieden. Dat – in combinatie met de richting Sport en Bewegen – zal er volgens Willemsen voor zorgen dat de Vordense vestiging van de school direct na de opening zo'n 400 leerlingen zal trekken en klaar zal zijn voor de toekomst. "We kunnen hier blijvend en stevig VO-onderwijs neerzetten", stelt zij. "Dat is goed voor het dorp en goed voor de gemeenschap. De aanwezigheid van zo'n school helpt om jonge mensen te blijven binden."

Toch zien veel Vordenaren de plannen niet zitten. Zo spreken omwonenden over aantasting van het buitengebied en vragen andere dorpsbewoners zich af waarom het niet mogelijk is om huidige gebouwen binnen de bebouwde kom van het dorp aan te passen of uit te breiden. Eerder waren ook de voormalige EMPO-fabriek aan de Enkweg, de huidige schoollocatie aan 't Hoge en de locatie rond het Shell-tankstation in beeld, maar deze locaties zijn om uiteenlopende redenen afgevallen.

Ook voor de basisscholen zou de komst van deze nieuwe sporthal – en daarmee de sluiting van sporthal 't Jebbink – flinke gevolgen hebben. Hun leerlingen krijgen gymles in de sporthal. "Nu is het 5 minuten lopen", zegt Paul Appel, bestuurslid van onderwijsorganisatie SKBG, waar basisschool De Hoge Voorde onder valt. "Dat worden straks ongeveer 20 minuten met risicovolle oversteekpunten." Dat beseft ook Wendy Groot Nuelend: "Ik ben moeder van een dochter die nu in groep 3 zit en ik maak me hier ernstige zorgen over."

Het feit dat veel Vordenaren hun stem tegen de nu gekozen locatie laten horen, noopt vergaderingsvoorzitter Petra Bakker woensdagavond enkele keren tot ingrijpen. Als na de eerste spreker een flink applaus van de tribune klinkt, grijpt Bakker direct in. "Mag ik u vragen niet te klappen, niet te schreeuwen en geen commentaar te leveren?", klinkt het. Als even later toch opnieuw applaus klinkt, wordt de toon aanzienlijk strenger: "De volgende keer als dit gebeurt, mag iedereen de zaal verlaten."

Zover komt het niet, want als alle acht sprekers aan de beurt zijn geweest en de raadsleden de gelegenheid krijgen om hun vragen aan het college te stellen, zitten de Vordenaren nog altijd op te tribune. Ze horen onder meer dat Jan van der Gaag (PvdA) zijn vraagtekens zet bij het steeds genoemde verwachte leerlingenaantal van 400 en dat Arno Spekschoor (CDA) zich afvraagt of de combinatie van de school met de sporthal een must is.

Schooldirecteur Willemsen verzekert zeer sterke aanwijzingen te hebben dat die 400 leerlingen er zullen gaan komen. En de leerlingen die de richting Sport en Bewegen volgen, zullen volgens haar zoveel gebruikmaken van de sporthal dat het sterk ten koste zou gaan van de onderwijstijd wanneer deze niet direct naast de school gesitueerd is. De raad van de gemeente Bronckhorst beslist op donderdag 31 oktober over deze kwestie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant