Veel Nederlanders 'lijden' onder variabele energietarieven

Algemeen

Wanneer men zijn energiecontract laat doorlopen nadat de vaste contractperiode verstreken is, gaat men een hoger, variabel tarief betalen in plaats van een vast tarief. Zo is berekend dat alle Nederlanders die nog nooit van energiecontract gewisseld zijn, samen wel een half miljard euro duurder uit zijn dan nodig. Dit hadden zij kunnen voorkomen door energie te vergelijken en over te stappen naar het goedkoopste contract. Een van de onafhankelijke vergelijkingssites besloot de overstapcijfers, de energietarieven per provincie en het gemiddelde energieverbruik onder de loep te nemen.

Weggegooid geld
De cijfers van de ACM over 2018 geven te kennen dat maar liefst 26 procent van de Nederlandse burgers niet meer overgestapt is van zijn leverancier na de privatisering van de energiemarkt. Dit houdt in dat deze groep al minstens een aantal jaar een variabel tarief betaalt aan zijn energieleverancier. Dit is weggegooid geld voor de consument, aangezien variabele tarieven over het algemeen aanzienlijk hoger liggen dan vaste tarieven. Volgens recent onderzoek gaat het hier dus om minstens een half miljard euro die bespaard had kunnen worden door simpelweg over te stappen naar het goedkoopste energiecontract. Een tweede groep Nederlanders (25 procent) heeft wel eens een overstap gemaakt, maar minstens drie jaar geleden. Ook het merendeel van deze groep 'lijdt' dus onder de hoge kosten van een variabel contract. Koos deze groep Nederlanders voor het goedkoopste energiecontract, dan zouden zij met zijn allen 1 miljard euro rijker zijn.

Provinciale verschillen
De besparingsmogelijkheden werden niet alleen op landelijk, maar ook op provinciaal niveau geanalyseerd. Men kan de overstapindex erop naslaan: per provincie lopen de besparingsmogelijkheden flink uiteen. Dit komt voornamelijk doordat de ene provincie meer overstappers telt dan de ander. Zo stappen de burgers in Zeeland 50 procent minder over dan het landelijke gemiddelde, terwijl Utrecht de eerste plaats neemt met zijn 24 procent boven het landelijke gemiddelde.

Besparen op gasverbruik
Ook het gasverbruik verschilt per regio, doordat het type woning en de energievoorzieningen die voorhanden zijn hier een grote invloed op hebben. Zo wordt een derde van de huizen in Flevoland warm gehouden dankzij de stadsverwarming. In Drenthe wordt er vrijwel geen gebruik gemaakt van dit soort voorzieningen. Hierdoor zou een Drentenaar die nog nooit is overgestapt gemiddeld wel 383 euro kunnen besparen wanneer hij zijn zinnen zet op het goedkoopste energiecontract. Een Flevolander die zijn eerste overstap maakt, zou gemiddeld 254 euro kunnen besparen.

Word zelfvoorzienend of stap over
Men kan besparen op de energierekening door zelfvoorzienend te worden met behulp van zonnepanelen en door deze gewonnen energie op te slaan. Ook iemand die overstapt naar de goedkoopste energieleverancier zal aan het einde van het jaar meer geld overhouden.

Dit artikel wordt u aangeboden door Energievergelijken.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant