De huisartsen (v.l.n.r.) Jeroen Meinsma, Esther Tanis, Geke de Jong en Ben Albers. Foto: Jeannette Geerlings
De huisartsen (v.l.n.r.) Jeroen Meinsma, Esther Tanis, Geke de Jong en Ben Albers. Foto: Jeannette Geerlings

Onderzoek naar atriumfibrilleren tijdens de griepspuiten in Vorden

Algemeen

VORDEN – Tijdens de griepspuitavonden op donderdag 7 en dinsdag 12 november van 16.00 tot 19.00 uur in het Gezondheidcentrum Vorden aan de Zutphenseweg 23, kunnen mensen die een uitnodiging voor de griepspuit hebben cardioloog Dr Suat Bulut tegenkomen. Dr Bulut gaat met een aantal medisch studenten mensen screenen op atriumfibrilleren, een hartritmestoornis die veel voorkomt maar vaak onopgemerkt blijft. Zoveel 60-plussers bij elkaar is voor de cardioloog uit Zutphen een mooie gelegenheid om zijn onderzoek uit te voeren, aldus de Vordense huisartsen.

Atriumfibrilleren (AFib) is de meest voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen. Het aantal patiënten met AFib zal de komende jaren stijgen. Dat komt enerzijds doordat meer mensen een hogere leeftijd bereiken en anderzijds doordat de frequentie van AFib juist bij de oudere mens toeneemt.

Patiënten met AFib hebben een sterk verhoogd risico op een herseninfarct. Het is bekend dat er relatief veel patiënten bestaan met asymptomatisch (zonder klachten) AFib die wegens afwezigheid van symptomen niet herkend en onderbehandeld worden. Momenteel is niet exact bekend hoeveel mensen AFib hebben, dit geldt ook voor Zutphen en omgeving. Met name het aandeel van de asymptomatische patiënten met AFib is onbekend.

De vakgroep cardiologie te Zutphen wil de kennis rondom atriumfibrilleren verbeteren en de algemene zorg voor patiënten met AFib middels actieve identificatie verder optimaliseren. Naast een goede samenwerking in de zorgketen met de verschillende zorgverleners is het belangrijk om patiënten met asymptomatisch AFib actief op te sporen. Het plan is om patiënten met (asymptomatisch) Afib gedurende drie tot zes maanden middels een pilot in de eerste lijn actief op te sporen, dit onder andere tijdens de griepvaccinatieperiode.

Deze initiële screening zal bij de huisartsenpraktijk in eerste instantie door medische studenten gebeuren. Zij hebben hiervoor een handzaam apparaat: de AliveCor van Kardia, waarmee op een snelle en eenvoudige manier AFib opgespoord kan worden. Mocht bij een patiënt atriumfibrilleren worden ontdekt dan zal later uitgebreidere cardiologische analyse naar de onderliggende oorzaken noodzakelijk zijn om de meest optimale behandeling voor de individuele patiënt in te zetten.

Wie de griepspuit komt halen, kan dus benaderd worden voor dit onderzoek. Mensen worden hiervoor in een aparte kamer terzijde gevraagd en het enige wat zij hoeven te doen is een halve minuut hun vingers op een apparaatje te leggen. Vooraf aanmelden hoeft niet. Op de avond zelf wijst dit zich vanzelf.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant