Een trotse Johan Boerstoel met zijn zoon Dick en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Alice Rouwhorst
Een trotse Johan Boerstoel met zijn zoon Dick en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Alice Rouwhorst

Predicaat Hofleverancier voor Schildersbedrijf Boerstoel BV

VORDEN – Schildersbedrijf Boerstoel BV bestaat dit jaar een eeuw. Het bedrijf vierde dit jubileum zaterdag 2 november met familie en medewerkers en hun partners. Deze bijzondere dag kreeg een extra feestelijk tintje toen Dick Boerstoel uit monde van burgemeester Besselink te horen kreeg dat zijn bedrijf het 'Recht heeft tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier''.

Door Alice Rouwhorst

Na de koffie was het even schrikken voor de aanwezigen, want burgemeester Marianne Besselink kwam ongenodigd op het feestje. "Ik hou van een feestje vieren, daarom ben ik hier. Maar ik kan natuurlijk niet bij elk feestje in de gemeente aanwezig zijn. Ik kom wanneer er iets bijzonders te vieren is en dat is vandaag zeer zeker het geval. Vanaf de start bent u uitgegroeid tot een succesvolle onderneming die nu haar honderdjarig jubileum mag vieren. En hoe geweldig is het dat de derde generatie Boerstoel dit mee mag maken!" Het schilders-, glaszetters- en afwerkingsbedrijf wordt nu door de vierde generatie, Dick en Marlies Boerstoel gerund. Zij hebben de vijfde generatie, drie dochters Jasmijn (15), Merel (13) en Madelief (8), op de bank zitten. "Voel vooral geen druk", zei Marianne gekscherend tegen hen.

Een degelijk bedrijf, meedenkend met de klant en goed voor zijn personeel
De burgemeester nam de aanwezigen terug in de tijd en vertelde hen hoe het allemaal begonnen was. "Begin van de vorige eeuw woonde Gerrit Boerstoel met zijn gezin in Brummen. Het waren slechte tijden. Het gezin zocht samen met andere gezinnen een betere toekomst in Duitsland waar meer werk was. Toen ze hoorden dat ze de Duitse nationaliteit moesten aannemen, vertrokken ze weer naar Nederland en kwamen in Vorden terecht, omdat er werk was bij schildersbedrijf Van der Wal. Het bedrijf van Frits Korten kwam enige tijd later te koop. Gerrit Boerstoel aarzelde niet en nam het over op 24 oktober 1919 en runde het met zijn zoon Johan onder de naam 'Schildersbedrijf fa. G. Boerstoel & Zoon'. Het bedrijf verhuisde meerdere malen in Vorden en is nu gevestigd op het bedrijventerrein Werkveld. Johan kreeg een zoon en gaf hem dezelfde naam. Deze derde generatie besloot ook om schilder te worden en trad in de voetsporen van zijn (groot)vader. Hij kreeg samen met Ali twee zonen, Joop en Dick. Joop koos voor de muziek en Dick volgende zijn vader op. Hij zit sinds 1989 in het schildersbedrijf."

Marianne Besselink wendde zich tot Johan en vroeg of ze het allemaal correct verteld had. Een goedkeurend 'ja' klonk uit de mond van Johan Marinus Boerstoel. "Het bedrijf staat in de regio bekend als een degelijk bedrijf, wat meedenkt met de klant en goed is voor zijn personeel", vervolgde Besselink. "Het schildersbedrijf onderneemt arbo- en milieuverantwoord en is van maatschappelijke waarde in onze gemeente en daarbuiten. Het sponsort al jaren meerdere verenigingen en activiteiten door middel van advertenties, reclameborden en financiële bijdragen. Dit alles bij elkaar maakt dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om aan Schildersbedrijf Boerstoel BV het predicaat 'Hofleverancier' uit te reiken! Vanaf nu mag u de aanduiding 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' en het daarbij behorende Koninklijk Wapen voeren. Van harte gefeliciteerd hiermee!"

Even zonder woorden
Een stomverbaasde, blije Dick Boerstoel hoorde de burgemeester aan. Normaal heeft hij zijn woordje wel klaar, maar nu was hij even helemaal sprakeloos. Zijn trotse moeder pinkte een traantje weg. Hij ontving de oorkonde van de burgemeester en de daarbij behorende bos bloemen.

"Hier ben ik heel erg blij mee! Maar dit heb ik ook aan jullie te danken", zei Dick in de richting van zijn familie en werknemers. "Ik ben er stil van dat ons dit overkomt! We zullen het Wapen met trots dragen en hopen dat we nog lang door mogen gaan", besloot hij. De familie proostte op dit mooie moment en ook Johan Boerstoel sprak zijn familie geëmotioneerd toe. Een gedenkwaardige dag voor de familie Boerstoel.

Onbesproken gedrag
Het predicaat Hofleverancier wordt uitgereikt aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. Het predicaat wordt voor 25 jaar toegekend, waarna verlenging kan worden aangevraagd voor een volgende periode van 25 jaar. Toekenning van het recht het predicaat te voeren wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier is of een andere relatie heeft met het Koninklijk Huis. Het is de tweede keer in de loopbaan van Marianne Besselink als burgemeester van Bronckhorst dat ze dit predicaat aan een bedrijf mag uitreiken in de gemeente en het is het eerste bedrijf in Vorden dat het predicaat ontvangt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden