De Vordense Zomerfeesten vinden volgend jaar definitief plaats van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 juli. Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw.
De Vordense Zomerfeesten vinden volgend jaar definitief plaats van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 juli. Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw. (Foto: )

Vordense Zomerfeesten niet naar begin juli

Buurtschappen Medler en Delden blij met heroverweging

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De Vordense Zomerfeesten vinden volgend jaar definitief plaats van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 juli. De omstreden verplaatsing naar begin juli is hiermee van de baan. De organisatoren gaan nu elk jaar opnieuw bekijken wat de meest geschikte week is voor de volgende Zomerfeesten.

De gezamenlijke Horeca Vorden (De Herberg, Hotel Bakker en De Rotonde) en de Zomerfeesten Commissie van de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) hebben in goed en nauw overleg besloten tot de verplaatsing van de Zomerfeesten naar eind juli nadat er uit de Vordense buurtschappen Medler en Delden weerstand was ontstaan over de voorgenomen datum van begin juli. Op dat tijdstip vieren namelijk beide buurtschappen al decennia lang hun jaarlijkse buurt- en Oranjefeest.

Excuses
"We hebben absoluut niet de intentie gehad om dubbelingen te creëren. Voordat we een nieuwe datum voor de Vordense Zomerfeesten hadden gekozen hebben we geprobeerd om alle activiteiten en feesten in Vorden en directe omgeving in beeld te krijgen. We hebben daarbij diverse agenda's geraadpleegd maar het Oranjefeest Medler en Buurtfeest Delden over het hoofd gezien. Dat spijt ons zeer. En daar hebben we ook onze excuses voor aangeboden", aldus een verklaring van de gezamenlijke Vordense Horeca.
Nadat voor Horeca Vorden duidelijk was geworden dat het Oranjefeest Medlertol en het Deldens Feest ook in het eerste weekeinde van juli plaatsvinden heeft men de besturen van Buurtvereniging Delden en Stichting Oranjefeest Medlertol uitgenodigd voor een gesprek om uit de 'impasse' te komen. "We hebben unaniem als gezamenlijke horeca besloten van de verplaatsing naar begin juli af te zien. Beter een goede buur dan een verre vriend", aldus de drie horecaondernemingen tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van alle partijen. Al decennialang houden de buurtschappen Medler en Delden in het eerste weekeinde van juli hun feesten. "Als wij kijken naar ons buurtfeest op 't Medler werd het heel erg lastig om naar een ander weekend uit te wijken. Het buurtfeest in de Wildenborch wordt volgend jaar namelijk van het derde naar het vierde weekend van juni verplaatst in verband met het festival Manana Manana dat in Vorden wordt georganiseerd en wat volgend jaar in het derde weekend van juni plaatsvindt. Omdat buurtschap Wildenborch grenst aan buurtschap Medler en een deel van de inwoners op beide feesten komen konden wij het Oranjefeest niet naar het vierde weekend van juni verplaatsen", schreef Stichting Oranjefeest Medlertol aan Horeca Vorden. Voorzitter André Knoef van Stichting Oranjefeest Medlertol: "
Daarnaast zijn wij, sinds de oprichting in 1926, een school- en volksfeest, waarbij de plaatselijke basisschool (vroeger de Medlerschool, sinds 1977 De Kraanvogel) nauw betrokken is. Zouden wij moeten verhuizen naar half of eind juli, dan is de kans groot dat de scholen al vakantie hebben waardoor het feest een deel van haar doel verliest. Mede daarom hadden we de Horeca Vorden nadrukkelijk verzocht de Vordense Zomerfeesten niet naar begin juli te verplaatsen."

Complimenten
André Knoef waardeert het zeer dat Horeca Vorden is teruggekomen op het besluit om de Vordense Zomerfeesten naar begin juli te verplaatsen. Ook het bestuur van Buurtvereniging Delden is er blij mee, net als de Deldenaren zelf. "De Horeca Vorden heeft dit erg netjes opgepakt door ons uit te nodigen om samen na te denken over oplossingen. We zijn dan ook erg blij dat de feesten volgend jaar niet gelijktijdig plaatsvinden. Complimenten daarvoor aan Horeca Vorden", aldus Heidi Wolbrink namens het bestuur van Buurtvereniging Delden.

Meest geschikt
Horeca Vorden en de Zomerfeesten Commissie houden nu voorlopig vast aan de vierde week van juli. "Maar we gaan jaarlijks gezamenlijk kijken wat de meest geschikte week is. We maken dan jaarlijks tijdens de feesten de datums van het jaar daaropvolgend bekend. Dat is ons inziens vroegtijdig zodat een ieder zijn of haar agenda daarop kan inrichten."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden