In totaal waren honderdzeventig dieren ingezonden voor de show. Foto: Achterhoekfoto/nl/Johan Braakman.
In totaal waren honderdzeventig dieren ingezonden voor de show. Foto: Achterhoekfoto/nl/Johan Braakman. (Foto: )

Veel 'fraaie' dieren op Bronckhorster kleindierenshow

VORDEN - Maar liefst 22 procent van de in totaal honderdzeventig ingezonden dieren werd bekroond met het predicaat Fraai. En dat is een zeer hoog aantal voor een clubtentoonstelling zoals de Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en Omstreken (PKV) die afgelopen weekeinde in Kapel De Wildenborch organiseerde.

Door Jan Hendriksen

De kwaliteit van de 'Bronckhorster kleindierenshow', zoals de tentoonstelling steevast wordt genoemd omdat PKV de enige actieve kleindierenvereniging in de gemeente is, was volgens de keurmeesters uitzonderlijk hoog. "Wij zijn als bestuur en leden bijzonder trots op de hoge kwaliteit van onze dieren", zo verklaarde voorzitter Gerrit Lenselink van de PKV. Bestuur en leden van PKV kijken met dit resultaat dan ook reikhalzend uit naar volgend jaar. In 2020 viert PKV namelijk haar honderdjarig bestaan.
Gerrit Lenselink: "De voorbereidingen voor dit jubileum zijn al in volle gang. Er zullen in 2020 meerdere activiteiten plaatsvinden. Welke? Daarover zijn we ons nog druk aan het beraden. Maar het prachtige resultaat van deze show geeft een extra stimulans om er volgend jaar een prachtig jubileumjaar van te maken."

Vrijdagavond werd de show geopend door voorzitter Jan Dirk Nijkamp van de landelijke bond Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN). Veel leden waren naar deze openingsavond gekomen. Bewijs van de uitstekende onderlinge band tussen de 55 leden van de vereniging die afkomstig zijn uit de hele gemeente Bronckhorst en daarnaast uit Warnsveld, Zutphen, Lochem, Laren en Ruurlo. Zevenentwintig leden hadden honderdzeventig dieren ingezonden: grote hoenders en dwerghoenders, serama's, konijnen, cavia's, sierduiven, oorspronkelijke duiven en siervogels. Onder de inzenders bevonden zich twee jeugdleden. Laura Wiggers uit Hengelo (G.) met konijnen en Boy Reukers, eveneens uit Hengelo (G.), met serama's.

Adviezen
Naast het fokken van dieren en het organiseren van een tentoonstelling wil PKV ook liefhebbers van dieren betrekken bij de vereniging. Zij kunnen adviezen inwinnen over het houden en aanschaffen van dieren. "En daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt. Gemiddeld nemen wekelijks een tot twee liefhebbers contact met ons op. Mede omdat we bij de plaatselijke Welkoop-vestiging informatiemateriaal over onze vereniging hebben liggen. Ook kan men dieren bij leden van de PKV na laten kijken op gezondheid en de nagels van de dieren laten knippen. Ook kunnen niet-leden konijnen bij ons laten enten", vertelt Lenselink tijdens een rondgang door de fraai aangeklede tentoonstellingsruimte in Kapel De Wildenborch.

Kinderen
Vrijdag tijdens de keuringsdag brachten 37 leerlingen uit groep vier van basisschool De Hoge Voorde uit Vorden een bezoek aan de kleindierenshow. De kinderen waren zeer enthousiast tijdens hun bezoek en beleefden een geweldige morgen. Ook dit jaar was er zondag een verkoopklasse aanwezig. Leden hadden weer veel dieren te koop gezet. Op deze manier kon men op een makkelijke manier aan dieren komen van een bekende en erkende fokker. De verkoopklasse bestond uit hoenders, duiven, konijnen en cavia's.

Uitslagen
De Hoofd Ereprijzen van de Bronckhorster kleindierenshow werden dit jaar in de diverse dierengroepen gewonnen door: Grote Hoenders: Wyandotte door Henk Berenpas uit Vorden; Dwerg Hoenders: Wyandotte: Henk Siemes uit Vorden; Serama's: Boy Reukers uit Hengelo (G); Sierduiven: Vinkduif: Jan Pardijs uit Vorden; Siervogels: Japanse kwartel: Freddi Bettink uit Lochem; Konijnen: Wener: Herman Nijenhuis uit Barchem; Cavia's: Gladhaar Engels Gekruind: K. Winkelhorst uit Toldijk; Mooiste Serama jeugd: Boy Reukers uit Hengelo (G.); Mooiste Konijn jeugd: Hollander: Laura Wiggers uit Hengelo (G.); Mooiste Konijn C-klasse: Papillon: Theo Janssen uit Baak, Mooiste collectie Konijnen vier dieren: Herman Nijenhuis uit Barchem.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden