Voorafgaand aan de jacht werden de honden door pastoor Scheve ingezegend. Foto: Jan Hendriksen.
Voorafgaand aan de jacht werden de honden door pastoor Scheve ingezegend. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Jachtseizoen in Vorden geopend

Pastoor Scheve zegent honden voor Sint Hubertusjacht

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Een heel bijzonder ritueel zaterdagmiddag op de weide voor Kasteel Vorden. Pastoor Scheve van de regionale katholieke parochie HH Twaalf Apostelen zegende vanaf een klein verhoogd schavot een meute honden in. Dat ging vooraf aan de Sint Hubertusjacht, waarmee het nieuwe jachtseizoen van de KNJV officieel werd geopend.

Waar Scheve vorig jaar in Wichmond motoren de zegen gaf voor een geslaagd 'toerseizoen' was hij nu bereid gevonden om zaterdag de 'meute' honden van de leden van de Koninklijke Nederlandsche Jacht Vereeniging (KNJV) de zegen mee te geven. Het Slipjachtcomité Vorden had namelijk de eer om dit jaar die Sint Hubertusjacht te organiseren.
De belangstelling voor de openingsjacht van het seizoen 2019-2020 was groot. Ruim vijftig leden waren met hun paarden naar Vorden afgereisd. Ook mocht de Vordense organisatie zich verheugen op deelname van Bert Wassenaar, stalmeester van onze Koning en generaal Hans van der Louw, voormalig chef Militair Huis van de Koning. In vol ornaat reed het tweetal mee met de jacht niet nadat eerst burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst het 'gekleurde' gezelschap welkom had geheten en samen met pastoor Scheve uit de doeken had gedaan wat nu precies de achtergrond van Sint Hubertus is.
"Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jacht. Hubertus werd in de zevende eeuw geboren en diende aan het Hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als zodanig wordt hij afgebeeld met een hert. Een legende verklaart waarom: Het was Goede Vrijdag. Terwijl alle mensen naar de kerk togen, ging Hubertus met zijn vrienden uit jagen. Hij was echter alleen toen plotseling uit de bosjes een hert op hem toetrad met een kruis in het gewei."
Naar goed gebruik had pastoor Scheve nadat hij de honden had ingezegend ook Sint Hubertusbrood voor de dieren. Burgemeester Besselink en pastoor Scheve volgden de jacht in een speciale authentieke jachtwagen van de van oorsprong Amsterdamse vereniging Hoofdstad Aanspanning die speciaal hiervoor met enkele jachtwagens naar Vorden was gekomen.

Complimenten
De veertigste editie van de Vordense slipjacht werd al met al dan ook een heel speciale. Want naast de inzegening van de honden vond er naar goede traditie voorafgaande aan de jacht ook een gezamenlijk ontbijt en na afloop een 'After Hunt' met de leden van de KNJV plaats bij Hotel Bakker. "Allemaal tradities die rondom de Sint Hubertusjacht horen en waarvoor we veel complimenten kregen", zei Tiny Koning na afloop. Samen met Albert Mulderije, Appie Noordkamp en Liesbeth Geubels vormt Koning het Slipjachtcomité Vorden. Het viertal was na afloop maar wat trots op de goed verlopen jacht.
Normaliter is Vorden veelal de tweede slipjacht voor de KNJV in het jachtseizoen. De eerste jacht is doorgaans op landgoed Den Treek in Leusden. De Fieldmasters van de Vordense slipjacht Henk Rottinghuis en Boudewijn van Heuveln en Huntsman Rick Saurens lieten na afloop weten zeer tevreden te zijn. "Wat een perfecte organisatie en wat een mooi jachtterrein." En dat klonk de organisatoren als muziek in de oren. Tiny Koning: "We willen volgend jaar natuurlijk weer graag gastheer voor de openingsjacht van de KNJV zijn."

Kill
De eerste run van de slipjacht die door veel toeschouwers werd gevolgd werd ingezet nabij de Schuttestraat/Schimmeldijk om vervolgens via de Waarlerweg door buurtschap Delden via de Hengeloseweg te eindigen bij Huize Kiefskamp waar de eerste kill plaatsvond. De tweede run startte bij Huize Kiefskamp om via de Zomervreugdweg. Kappellebultweg. De Lindese Enk via de Helderboomdijk te eindigen bij de zichtlaan van Kasteel 't Zelle in Hengelo. De derde en laatste run ging vanaf 't Zelle via de Beunkstege, Zelledijk en de Lindense Enk en eindigde op de zichtlaan van Kasteel Vorden aan de Vordensebosweg. Daar werd de jacht afgeblazen en werden de honden op een welverdiende portie pens getrakteerd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden