Boerderij/herberg de Wientjesvoort. Foto: Gerda Rossel
Boerderij/herberg de Wientjesvoort. Foto: Gerda Rossel

Over kleurrijke bewoners en bouwhistorie van Wientjesvoort

VORDEN/DOETINCHEM - Bij de naam Wientjesvoort wordt in de eerste plaats gedacht aan het statige landhuis aan de Ruurloseweg te Vorden. De naam is echter ook verbonden aan het gebied en een aantal boerderijen en huizen in de directe omgeving van dit landhuis. Gerda Rossel houdt er 21 november een lezing over in Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Inloop 14.00 uur, aanvang 14.30 tot 16.30 uur.

Gerda Rossel heeft de geschiedenis van dit gebied uitgezocht en geeft een lezing hierover met enkele van de coauteurs met wie zij het boek 'De geschiedenis van de Wientjesvoort' (2018) heeft geschreven. Tegen de achtergrond van de algemene ontwikkeling van het gebied geeft ze een inkijkje in de familiebanden en soms heftige belevenissen van enkele kleurrijke bewoners, onder andere van boerderij/herberg de Wientjesvoort. Ze heeft hier samen met coauteur Ben Wullink onderzoek naar gedaan. Tevens belicht ze de bouwhistorie van boerderijen in het gebied, waarnaar ze samen met coauteur Wim Jansen onderzoek heeft gedaan.

Hansjorg Ahrens, paleontoloog en projectleider educatieve ontwikkeling bij Naturalis, vertelt over de dieren die in de laatste ijstijd in het gebied rondliepen en belicht de vondst van fossiele botten van mammoeten en andere dieren bij boerderij de Wenneker.

Paul Gorter, eigenaar-bewoner van de Oude Voorde, belicht het leven van zijn grootvader, de succesvolle Amsterdamse landschapschilder Arnold M. Gorter (1866-1933), die dit landgoed begin vorige eeuw liet aanleggen. Behalve als zomerverblijf en plek om te kunnen schilderen had het landgoed ook als doel het cultuurlandschap te behouden.

De lezing wordt besloten door Willem Norde met het verhaal van de laatste boerenfamilie op de oudste boerderij in dit gebied, de Wenneker (voorheen Groot Wenekinck). Mede aan de hand van familiedocumenten, waarvan de oudste teruggaan tot halverwege de 18de eeuw, geeft hij een inkijkje in het leven van de bewoners van deze eeuwenoude boerenplaats.

Entrée is 3,50 euro, dit is inclusief een kop koffie/thee. Bij voorkeur aanmelden via mail info@ecal.nu of bel 0314-787078.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden