Reint Scheers in zijn studio 'De ouwe koeienstal' van waaruit hij de uitzendingen van de 'Varende Schipper Radio' verzorgt. Foto: Jan Hendriksen.
Reint Scheers in zijn studio 'De ouwe koeienstal' van waaruit hij de uitzendingen van de 'Varende Schipper Radio' verzorgt. Foto: Jan Hendriksen.

'Varende Schipper' terug op de (internet)radio

Algemeen

Wens Vordenaar Reint Scheers gaat in vervulling

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Muziek is altijd al de grootste passie van Vordenaar Reint Scheers geweest. Vroeger als drummer en als radiopiraat, nu voor de lol met zijn keyboard en heel serieus met zijn legale internetradiostation 'Varende Schipper Radio'.

In het verleden was de 63-jarige Vordenaar drummer bij diverse regionale bands. Het drumstel is ingeruild voor het keyboard, dat op een prominente plek in de huiskamer staat. Ook de passie voor radio maken heeft een nieuwe en modernere vorm gevonden. Samen met zijn vader speelde hij in zijn jeugdjaren vanuit zijn ouderlijk huis in de Hengelose buurtschap Dunsborg illegaal radiopiraat op de middengolf, onder de naam 'De Varende Schipper'. De laatste jaren draaide Reint Scheers al bij diverse landelijke internetradiostations. "Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en nu heb ik het schip weer uit laten varen." Sinds 1 september heeft Scheers vanuit zijn woning aan de Overweg namelijk de beschikking over zijn eigen amateurinternetzender: 'Varende Schipper Radio'.

Energie
"Om gezondheidsredenen ben ik niet meer actief in het arbeidsproces. Maar in de hobby van radio maken kan ik toch al mijn energie kwijt. En daar beleef ik veel plezier aan", zegt Scheers. "In het verleden had ik met mijn vader een illegale zender onder de naam 'De Varende Schipper'. De naam voor mijn nieuwe internetradiostation is dan ook gekozen als eerbetoon aan hem", vertelt Reint enigszins geëmotioneerd als hij op een vroege zaterdagmorgen met de uitzending is begonnen vanuit zijn studio 'De ouwe koeienstal'. Die is vernoemd naar een andere hobby: Scheers is namelijk gek op koeien. Een grote verzameling aan koeienbeeldjes en – foto's siert dan ook de studioruimte.
Als dj Opa Tyros 'draait' Reint zijn 'plaatsjes'. Niet letterlijk, want anno 2019 zit alles in de computer. Scheers beschikt daardoor onuitputtelijk uit honderdduizenden muzieknummers. "Voor deze vijf uur durende uitzending heb ik een ruime selectie gemaakt van nummers in een breed genre. Van Nederlandstalige meezingers tot Engelstalige middle of the road-muziek."
Reint: "Met die keuze ben ik ruim vijf uur bezig geweest. Ik beluister altijd even het intro en besluit dan om het nummer wel of niet te selecteren. Ik draai absoluut niet alleen maar piratenmuziek zoals veel mensen denken. Integendeel zelfs. Maar als er een verzoekje voor piratenmuziek binnenkomt dan laat ik dat natuurlijk wel horen." Luisteraars kunnen via whatsapp muzieknummers aanvragen die Scheers eerst afluistert voordat hij ze in de uitzending haalt. "Het taalgebruik
van de verzoekjes moet wel normaal zijn. Zo niet dan geef ik geen gehoor aan het verzoek."

Kicken
Gemiddeld luisteren er momenteel drieduizend luisteraars naar de uitzendingen van 'dj Opa Tyros'. Die aantallen kan Scheers aflezen op een van zijn computers die ingelogd zijn op een website voor internetradiostations. "Onlangs tijdens de boerenprotesten had ik bijna tienduizend luisteraars. En dat was best even kicken." Inmiddels heeft Reint Scheers enkele mede-dj's die via 'varendeschipprradio' hun muziek laten horen. Zo verzorgen naast Scheers' wekelijkse uitzendingen op dinsdag en zaterdag ook Angelica en Harry uit het Groningse Farmsum enkele uren per week puur countrymuziek op zijn internetradiostation, onder de naam 'Countrygirl en Bonanza'. Daarnaast is dj Catwoman vanuit Enschede actief voor Varende Schipper Radio.

Versterking
Ook zoon Marco van Reint en Hennie Scheers is af en toe op de radio te horen. Reint: "We zijn als Varende Schipper Radio nog op zoek naar enkele enthousiaste dj's (m/v) die ons team willen komen versterken met een eigen show. Wie in het bezit is van een goeie pc en microfoon en zelf een dj-programma heeft zoals Sam broadcaster of virtual dj kan contact met mij opnemen via de website." Varende Schipper Radio is mede financieel mogelijk gemaakt door Reints zoon Marco en schoondochter Jhaenine en door zijn vrouw Hennie. "Ik ben erg dankbaar dat zij dit voor mij hebben gedaan. Het is mijn lust en mijn leven. Ik zou niet meer zonder kunnen", besluit Reint als hij weer een verzoekplaatje downloadt.

www.varendeschipperradio.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant