Sinterklaas werd onder meer door burgemeester Marianne Besselink en door de voorzitter van de Vordense Ondernemers Vereniging Peter Besselink (l) welkom geheten. Foto's: Jan Hendriksen
Sinterklaas werd onder meer door burgemeester Marianne Besselink en door de voorzitter van de Vordense Ondernemers Vereniging Peter Besselink (l) welkom geheten. Foto's: Jan Hendriksen

Feestelijke intocht Sint in Vorden en Kranenburg

VORDEN – "Feest!". Dat was het zaterdagmiddag tijdens de intocht van Sinterklaas in Vorden en Kranenburg. "Hallo, willen jullie een vlaggetje", zo vragen twee Zwarte Pieten bij de ingang van het weiland naar de hoofdingang van Kasteel Vorden aan twee kinderen die als 'roetveegpieten' zijn verkleed. Intussen doet één van de pieten wat pepernoten in de jaszak van de vader van de twee kinderen. "Peuzel ze straks maar lekker op."

Door Jan Hendriksen

Naar gelang de klok richting twee uur kruipt groeit de menigte kinderen bij Kasteel Vorden gestaag. Presentatrice Liesbeth Groot Jebbink laat bij de statige, maar gladde ophaalbrug van het kasteel de kinderen weten dat het nieuwe paard van Sinterklaas 'Ozosnel' het 'Spaans' benauwd heeft en even uit het gezichtsveld blijft omdat het 'koudwatervrees' heeft. "Al dat water in de gracht van het kasteel vindt hij namelijk maar niks." Als vervolgens de muzikanten van Harmonie Vorden op verzoek het aloude sinterklaasliedje 'Hoor de wind waait door de bomen' inzet, verschijnen er plotseling een aantal Zwarte Pieten voor de ramen van het kasteel. En als aansluitend trompettist Dick Boerstoel van Harmonie Vorden op het bordes een 'Koninklijke' serenade brengt verschijnt Sinterklaas met zijn 'hoofdpiet' en zijn talloze 'hulppieten' op het bordes. Vol enthousiasme zwaaien de kinderen met hun vlaggetjes.

Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst en voorzitter Peter Besselink van de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) zijn maar wat blij dat Sint in Vorden is gearriveerd. "Fijn dat u weer in Vorden bent. En wat ziet u er mooi uit", zo verwelkomt de burgemeester de Sint. Peter Besselink laat de Sint weten mocht hij alle cadeautjes voor de kinderen nog niet bij elkaar verzameld hebben, hij in Vorden nog volop keuze heeft. "Zondag 1 december is er een speciale koopzondag. Er worden in elke winkel dan spelletjes voor de kinderen georganiseerd die begeleid worden door pieten. En op woensdagavond 4 december is er een extra koopavond. We wensen u dan ook een fijn verblijf in Vorden", zo laat de voorzitter van VOV de Sint weten. Peter Besselink bedankt presentatrice Liesbeth Groot Jebbink en voorzitter Carmen Rondeel van de Sinterklaascommissie van de VOV speciaal voor hun inzet voor de intocht van de Sint. "Het is een mooie traditie die mede door jullie mogelijk is gemaakt."

Voorzichtig door de menigte kinderen zoekt de Sint zijn paard 'Ozosnel' op die nabij de oprijlaan van het kasteel rustig staat te wachten. Niet nadat hij eerst menig kind een hand heeft gegeven en prachtige tekeningen in ontvangst heeft genomen. "Wat zien jullie er prachtig uit." Want inderdaad er hadden zich talloze kinderen verkleed als 'Zwarte Piet' maar ook als 'Sinterklaas' zoals onder meer Tygo (4) en Rens (2) Schouten, Edwin Schotman (6) en Elyn (4) en Cas (6) Heijink. De twee laatste kinderen zaten, toen de Sint op 'Ozosnel' was geklommen en achter Harmonie Vorden een uitgebreide rondgang door het dorp maakte, samen tot groot plezier van Elyn en Cas met één van de pieten in de bakfiets van hun moeder.

Meezingen
Aansluitend aan de intocht werd het 'feest' voortgezet in de grote zaal van het Kulturhus. En daar werd er naar hartenlust volop gezongen en gedanst door de kinderen. Ook de vaders en moeders en opa's en oma's mochten meezingen. Nee, ze moesten meezingen van Sinterklaas. 'Zie ginds komt de stoomtrein' en het speciaal geschreven 'Hallo Sinterklaas, wat fijn dat u er bent' galmden dan ook door de zaal. Op de vraag van een van de kinderen aan Sinterklaas hoe oud hij nu precies was ontweek de Sint zich tactisch: "Heel erg oud!".

Kranenburg
Sint en de pieten begaven zich na afloop van de Vordense intocht direct richting de Kranenburg waar de goedheiligman in de gymzaal van School De Kraanvogel door kinderen uit het buitengebied van Wildenborch, Medler, Linde en Kranenburg werden verwelkomd. De VOV organiseert al jaren dit Sinterklaasfeest op de Kranenburg in samenwerking met Kranenburgs Belang.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden