De vogels van de verenigingen uit Vorden, Apeldoorn, Ruurlo, Lichtenvoorde en Eibergen worden komende vrijdag gekeurd. Foto: Robert Ellenkamp.
De vogels van de verenigingen uit Vorden, Apeldoorn, Ruurlo, Lichtenvoorde en Eibergen worden komende vrijdag gekeurd. Foto: Robert Ellenkamp. (Foto: )

Regionale vogelshow in Vorden

Kringkampioenschap voor Vorden, Ruurlo, Eibergen, Lichtenvoorde en Apeldoorn

VORDEN/RUURLO/EIBERGEN/LICHTENVOORDE - Wie komend weekend Het Kulturhus in Vorden bezoekt kan er niet omheen: vogelgeluiden. In de grote zaal zijn dan 525 vogels verzameld die strijden om het Kringkampioenschap: een regionale wedstrijd van vijf verenigingen.

De vogelkwekers strijden met verschillende soorten vogels om de kampioensbeker. Het zijn leden van vogelvereniging De Vogelvriend uit Vorden, Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken, Kanarie - & Exotenvereniging De Berkel uit Eibergen, Vogelvereniging De Gevleugelde Zanger uit Lichtenvoorde en de Apeldoornse Kleurkanarie Vereniging Partropika.
Waar deze wedstrijden vroeger vooral werden gedomineerd door kleurkanaries zijn er tegenwoordig veel meer soorten te bewonderen. Toch maken in Vorden de kleurkanaries met 154 ingeschreven exemplaren nog steeds wel een groot onderdeel uit van de show. En dat zijn niet alleen de klassieke kleuren wit, geel en rood, maar ook combinaties van kleuren zoals geel mozaïek. En die zijn er dan weer in diverse typen. Voor kwekers van dit soort vogels is het de kunst om op exact omschreven plekken de juiste kleur geel te krijgen.
De grootste groep bestaat met 217 vogels uit parkieten en daarvan zijn er veel verschillende soorten in het Kulturhus te bewonderen. De grootste groepen zijn agapornissen en kleurgrasparkieten, maar er zijn ook opvallend veel neophema's ingeschreven. Verder zijn er postuurkanaries, Europese cultuurvogels zoals groenling en barmsijs, diamantduiven en hybriden te zien. Voorzitter Kees Bink van De Vogelvriend is blij met het grote aantal, want dat is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer. "Ons streven was 500 vogels. Dat was al best een hoge lat, omdat onze sport vergrijst en het aantal leden dat nog vogels instuurt terugloopt. Ook binnen onze eigen vereniging gebeurt dat, alleen hadden wij het geluk dat enkele jaren geleden een groep vogelkwekers uit Zutphen zich bij ons aansloot. Daardoor zijn we met 206 ingeschreven vogels hofleverancier op onze eigen Kringshow."

Gekeurd
De vogels van de verenigingen uit Vorden, Apeldoorn, Ruurlo, Lichtenvoorde en Eibergen worden komende vrijdag gekeurd. Op zaterdag 23 november vindt de opening van de tenstoonstelling plaats. Voor publiek gaat de show om 11.00 uur open en zijn de vogels tot 18.00 uur te bewonderen. Op zondag is dat het geval van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Kees Bink geeft aan dat liefhebbers van vogels en mensen die overwegen om zelf ook vogels te gaan houden van harte welkom zijn. "Op beide dagen zijn er mensen aanwezig die informatie kunnen geven over het houden en kweken van vogels."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden