Petershut, voormalig Jachthuis. Foto: Landschapsbeheer Gelderland
Petershut, voormalig Jachthuis. Foto: Landschapsbeheer Gelderland

Landgoed Het Zand zoekt vrijwilligers

Handen uit de mouwen tijdens publiekswerkdag op 14 december

ZELHEM/HENGELO - Een rondleiding van de familie wacht op zaterdag 14 december de bezoekers van het historische 19de eeuwse landgoed Het Zand in Zelhem/Hengelo Gld. Tijdens de publiekswerkdag kunnen zij rondkijken op het landgoed met bos, oude lanen, weilanden en akkers èn de handen uit de mouwen steken.

De bezoekers kunnen op deze dag meer te weten komen over werken op Het Zand als groene vrijwilliger. Zij maken kennis met de werkzaamheden die nodig zijn voor de instandhouding van het landgoed. Aanmelden voor de publiekswerkdag kan door uiterlijk tot en met 12 december een e-mail te sturen naar vrijwilligershetzand@gmail.com.
Historische landgoederen in Nederland zijn de parels in het landschap, met prachtige bossen en monumentale gebouwen. Landgoed Het Zand is een 300 ha groot landgoed, voortkomend uit de 16de-eeuwse Marke Dunsborger, in de gemeente Bronckhorst. Op het landgoed, dat wordt doorkruist door zandwegen, staat ook een aantal gemeentemonumenten waarvan de oudste de Petershut is. Dit voormalige jachthuis is omstreeks 1730 gebouwd. Het landgoed was sinds 1934 in het bezit van de familie Dittlinger en is later door vererving in handen gekomen van de familie De Fremery. Het is bijna geheel opengesteld. Bezoekers kunnen er heerlijk tot rust komen en genieten van de natuur.

Werkgroep
Landgoed Het Zand en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) richten gezamenlijk een vrijwillige landgoedwerkgroep op, die kan helpen bij het herstel en onderhoud. Sinds 2012 heeft SLG al dertig van deze groepen opgezet op Gelderse landgoederen & buitenplaatsen. Daarbij is veel ervaring opgedaan met het toerusten en begeleiden van vrijwilligersgroepen. Landgoedeigenaar Helene de Fremery vertelt: "Werken in de natuur in een groep geeft veel voldoening." Landgoedeigenaar Emma de Fremery vult aan: "Vele handen maken licht werk en het is gezellig met een vaste groep te werken."

Programma
Belangstellenden worden om 10 uur ontvangen met koffie en thee. Verzamelpunt is de Berkendijk 4a in Zelhem. Landgoedeigenaar Claire Laane-de Fremery vertelt daar over de toekomstplannen voor het landgoed en hoe een te vormen vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud. Daarna volgt een rondleiding over het landgoed en kan kort worden kennisgemaakt met het werk dat gedaan kan worden. Hieronder vallen snoeien en zagen in het bos, onderhoud van paden en aanplant van bomen en struiken voor meer biodiversiteit. Op 14 december wordt snoeiwerk verricht voor het onderhoud van paden en wordt boomopslag verwijderd van een stuk heide en rondom de Grote Vijver.
Om 12.30 uur staat er een lunch klaar voor alle deelnemers. Wim Vanweersch van SLG vertelt over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruit ziet bij andere Gelderse landgoed- en buitenplaatswerkgroepen. Na afloop kunnen de deelnemers aangeven of zij vaker als vrijwilliger willen helpen. Het programma is rond 14.00 uur afgelopen.

Meer informatie op:

landschapsbeheergelderland.nl/landgoed-het-zand

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden