Supporter Jan Lamers (links) nam tijdens de boekpresentatie uit handen van Bennie Jolink het eerste exemplaar in ontvangst. Foto: Luuk Stam
Supporter Jan Lamers (links) nam tijdens de boekpresentatie uit handen van Bennie Jolink het eerste exemplaar in ontvangst. Foto: Luuk Stam

Graafschap-boeken verkopen 'als een tierelier'

Een week na de presentatie zijn al ruim duizend exemplaren verkocht

Door Luuk Stam

DOETINCHEM – Fans van voetbalclub De Graafschap staan in de rij voor het jubileumboek '65 jaar De Graafschap', dat op woensdag 13 november is gepresenteerd. Al meer dan duizend supporters wisten een boek te bemachtigen. "Het gaat als een tierelier", zegt de Hengelose uitgever Willy Hermans, die in eerste instantie tweeduizend exemplaren liet drukken. "De reacties zijn heel enthousiast. Voor de echte Graafschap-fans is er natuurlijk ook heel veel herkenbaars in het boek terug te vinden."

Het boek telt 360 pagina's met foto's, verhalen en een overzicht van hoogte- en dieptepunten uit de rijke historie van de club. De boekpresentatie vond vorige week woensdag plaats in een goed gevuld supportershome van stadion De Vijverberg in Doetinchem. Bij die presentatie waren ook clubcoryfeeën Guus Hiddink, Simon Kistemaker en Bennie Jolink aanwezig. Die laatste overhandigde het eerste exemplaar niet aan een speler, een bestuurslid of een trainer, maar aan supporter Jan Lamers, die sinds de oprichting alles over de club verzameld heeft.

Lamers was bij bijna alle wedstrijden van De Graafschap aanwezig en verzamelde onder meer programmaboekjes, krantenknipsels en foto's. Ook hield hij alles nauwgezet bij. Van het scoreverloop van alle wedstrijden - zelfs van de oefenwedstrijden – tot het aantal toeschouwers, de doelpuntenmakers, de opstellingen, de jubileumdoelpunten en de jubileumwedstrijden. "Zonder Jan was dit boek er nooit gekomen", stelde Jolink.

Aan het boek werkten ook schrijvers Huub Kerkhoffs en Raymond Willemsen mee. Persfotograaf Theo Kock leverde vele honderden foto's. Een groot deel door hemzelf gemaakt, anderen door zijn voorgangers. "De meeste foto's zaten bij mij in de computer, maar er lag ook een heleboel op zolder", vertelt Kock. "Die foto's zijn ingescand. Er zit uniek beeldmateriaal bij. Het zijn bijna allemaal foto's die nog nooit iemand gezien heeft, want er kwamen er altijd maar één of twee in de krant."

Na de uitreiking van het eerste exemplaar was er in het supportershome een eerbetoon aan de onlangs overleden Ab Meenink uit Hengelo. Hij was de vormgever van dit boek. "Door het overlijden van Ab en zijn vrouw Geke heeft het boek voor mij en de andere samenstellers een zwarte rand gekregen", vertelt uitgever Hermans. "Nota bene op de dag dat de bestanden bij de drukker moesten worden aangeleverd, speelde zich deze tragedie af."

Hermans werkte al sinds 1993 samen met Meenink. "Mooie boeken maken over de Achterhoek, dat was onze passie", vertelt hij. "Ab wist precies wat ik wilde, kon in beeld brengen wat ik op papier had gezet en tussendoor deelden we lief en leed. Hij vond het een prachtige uitdaging om dit boek te maken. Ik zal hem missen, maar ben heel erg trots op zijn laatste allermooiste creatie."

Na de woorden van Hermans eerden de aanwezigen de overleden vormgever met een minuut applaus. Daarna startte de verkoop van de boeken en konden de fans op handtekeningenjacht om hun net aangeschafte exemplaar nog een beetje mooier te maken. Zowel Guus Hiddink als Simon Kistemaker en Bennie Jolink namen tot groot plezier van de supporters uitgebreid de tijd om de jubileumboeken van een krabbel te voorzien.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden