Het Maalderink eind jaren '60. Foto: Oud Vorden
Het Maalderink eind jaren '60. Foto: Oud Vorden (Foto: )

Mijlpalen voor Oud Vorden

VORDEN - De oudheidkundige vereniging 'Oud Vorden' heeft in de afgelopen tijd twee nieuwe mijlpalen bereikt, op de gebieden van boerderijen en personen.

De Boerderijencommissie publiceerde deze maand met het erve Maalderink haar 300ste boerderijgeschiedenis. Hiermee heeft deze commissie - bestaande uit Gerda Rossel, Joke Tjoonk en Ben Wullink - in circa vier jaar tijd ongeveer de helft van alle Vordense boerderijen beschreven. Dat is een geweldige prestatie. Vorige week werden maar liefst zeven beschrijvingen met bijbehorende foto's aangeleverd, van boerderijen aan de Lindeseweg, Lieferinkweg, Zelledijk, Zutphenseweg en Maalderinkweg. De oudste vermelding was van boerderij nr. 300: het erve Maalderink (Maalderinkweg 4) uit 1401. Dat blijkt dus een van de oudste erven van Vorden.
Op 9 oktober jl. werd de magische grens van 40.000 personen gepasseerd in het genealogie-bestand van Oud Vorden. De zeer actieve Wim Jansen leverde eerst de stamboom van de kinderrijke familie van Haren in. Daarmee kwam de teller op 39.996 personen te staan. Direct daarna leverde hij ook nog eens de stamboom van de familie Broekman in. Met deze 25 personen werd de grens van 40.000 gepasseerd. Een geweldige prestatie van de genealogiecommissie die bestaat uit Wim Ruiterkamp, Wim Jansen en Wim van Til. En stilzitten kunnen zij niet, want het drietal gaat onverdroten door met onderzoek en publiceren. En daarom staat de actuele stand is al op 40.283 personen (21.674 gezinnen).

Website
Wie op zoek is naar informatie over een boerderij of familie kan terecht op de website van Oud Vorden, waar naast de boerderijgeschiedenissen en de stambomen ook prachtige oude foto's (ca. 4.600), ansichtkaarten (ca. 2.300) en nog veel meer oude beschreven geschiedenis van Vorden te vinden zijn.
De oudheidkundige vereniging Oud Vorden huist inmiddels alweer enige tijd in het Old Vorden Huus aan Het Jebbink 4a. In dit prachtige gebouw is een uitgebreid archief aanwezig. Dit is op alle dinsdagmiddagen van 2 tot 4 uur opengesteld voor belangstellenden in de geschiedenis van Vorden en omgeving. Het biedt bezoekers de kans om eens rond te snuffelen in de boeken, foto's, ansichtkaarten en andere interessante materialen, zoals recent ontvangen giften (schilderijen etc.).

www.oudvorden.nl

Meer berichten