Hans Wullink, Jan Teeuwen en Laurens Bouwmeister (v.l.n.r.) bij de pompen voor de 'bypass' die IJsvereniging Vorden heeft aangelegd. Foto: Jan Hendriksen.
Hans Wullink, Jan Teeuwen en Laurens Bouwmeister (v.l.n.r.) bij de pompen voor de 'bypass' die IJsvereniging Vorden heeft aangelegd. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

IJsvereniging Vorden zit niet om water verlegen

Voorverkoop van abonnementen seizoen 2019-2020 begint zaterdag

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Wel vorst maar geen water op de baan: dat zal de IJsvereniging Vorden niet gebeuren. Mocht er te weinig water in de Baakse Beek staan om het weiland onder te laten lopen beschikt de club nu over een grote pomp, die als 'bypass' de baan snel blank kan zetten. De IJsvereniging is vrijwel klaar voor een koude schaatswinter en de voorverkoop van abonnementen begint zaterdag.

Een heerst een serene rust op deze vroege novemberzaterdag als we de toegangspoort naar de Vordense ijsbaan passeren. In het verenigingsgebouw ('t Alexhuus) kijkt bestuurslid Jan Teeuwen van IJsvereniging Vorden op de thermostaat. Die staat op een temperatuur van tien graden en dus is de kachel niet aangeslagen. "Sorry voor de kou. Hou je jas maar aan", excuseert Teeuwen als zijn medebestuursleden Hans Wullink en Laurens Bouwmeister aanschuiven aan de 'stamtafel' in de sfeervol ingerichte kantine en Teeuwen een warme kop koffie inschenkt.

Groen
Vanuit de kantine is er een prachtig uitzicht op nu nog groene vlakte aan Het Hoge met op de achtergrond de draaiende Hackfortermolen. "Een mooier en Hollandser uitzicht kun je toch niet wensen. Hopelijk verandert dat aanzicht in de komende maanden en kan er volop geschaatst worden op een witte vlakte. De schapen die normaliter in schaatsloze periode 'op' de baan lopen zijn recent door de eigenaar uit het weiland gehaald dat IJsvereniging Vorden van Natuurmonumenten pacht. De schapen houden het gras mooi kort. Misschien maaien we het gras nog voordat er een vorstperiode invalt. Maar zo te zien is het niet nodig. Wel moet de aarden wal nog wel wat bijgewerkt worden want de konijnen hebben er flink wat holen in gegraven", zegt Hans Wullink als we met ons vieren naar het 'Gemaal Beck' richting de Baakse Beek lopen waar de nieuwste aanwinst van IJsvereniging Vorden staat. Dat is een grote pomp die het straks mogelijk maakt via een 'bypass' grondwater op te pompen voor de ijsbaan mocht de Baakse Beek droog staan. Laurens Bouwmeister: "Normaliter pompen we het water met toestemming van Waterschap Rijn en IJssel uit de Baakse Beek om de baan onder water te zetten. Maar door de recente droge zomers in de afgelopen jaren kan het zomaar gebeuren dat de beek daar in de wintermaanden een te laag waterpeil voor heeft. Als ijsvereniging gaan we letterlijk dan ook niet over één nacht ijs. Met deze 'bypass' zijn we dus goed voorbereid op de toekomst."

Donatie
Onder het motto 'Voor iedereen die van rijden en glijden houdt' heeft het vrijwilligersbestuur in de afgelopen maanden niet stilgezeten. Zo is alle machinerie geïnspecteerd en waar nodig vernieuwd. Verder mocht de vereniging een cheque ter waarde van 875 euro in ontvangst mogen nemen in het kader 'Hart van de Achterhoek' van de Rabobank Noord – Oost Achterhoek. Jan Teeuwen: "Mede door deze bijdrage wordt 'onze' ijsvereniging behouden voor de toekomst. De donatie van de Rabobank zal besteed worden aan onderhoud en energiezuinige verlichting."

Vriend
Om de toekomst van IJsvereniging Vorden te waarborgen en die niet alleen afhankelijk te laten zijn van vrijwilligers en sponsoren kan men ook 'Vriend van de Vordense IJsbaan' worden. Door een donatie van tien euro is men al 'vriend'. Men kan zich via de website aanmelden.
In aanloop naar het komende winterseizoen 2019-2020, waarin er hopelijk volop geschaatst kan worden, vindt er in het verenigingsgebouw aan Het Hoge zaterdag 30 november en 7 december van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse voorverkoop van abonnementen plaats. Enkelvoudige ledenkaarten zijn verkrijgbaar voor twintig euro. Gezinsledenkaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor vijfentwintig euro. Ook zijn de leden- en gezinskaarten te koop via de website.

www.ijsbaan-vorden.nl

Meer berichten