Zwaleman
Zwaleman

Zwaleman | Plaatjesziekte

Plaatjesziekte

Voor wie in Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde, Neede, Warnsveld of Zutphen woont, komt deze column te laat. Maar voor de inwoners van alle andere dorpen en steden in de Achterhoek heb ik een ernstige waarschuwing. Mensen, het gevaar is groot dat jullie binnenkort (ook) worden getroffen door de zwaar besmettelijke plaatjesziekte. Het virus grijpt namelijk razendsnel om zich heen. Met name daar, waar een supermarkt als plaatselijke brandhaard kan fungeren.
Als inwoner van Neede kan ik er over meepraten, want ook ik ben besmet geraakt. En het heeft weken geduurd voor ik de ziekte had overwonnen. Eigenlijk pas sinds gisteren, de dag dat ik mijn laatste plaatje scoorde, heb ik niet meer te maken met slapeloze nachten, trillende ledematen en een wat koortsig gevoel. Ik ben nog wat voorzichtig, maar als die symptomen de komende dagen niet terugkeren, kan ik me waarschijnlijk als genezen beschouwen.

Ik weet niet wie het heeft bedacht, maar het was zonder twijfel een gouden idee. Ik was er zelf ook direct enthousiast over, toen mijn plaatselijke grootgrutter er mee begon. Bij elke tien euro aan boodschappen vier plakplaatsjes, da's niks nieuws. Maar in plaats van kinderen waren ditmaal volwassenen de doelgroep. En waarvoor interesseren die zich dan? Nou, voor een heleboel dingen waarschijnlijk, maar zeker voor de geschiedenis. Zeker als het de plaatselijke historie betreft, want die is voor iedereen herkenbaar.
Bij ons in het dorp was de actie een groot succes. Wat heet, er was zelfs sprake van een ware rage. Iedereen wilde die plaatjes wel hebben, zeker omdat de supermarkt ook een fraai boek weggaf waar ze in konden worden geplakt. Ik heb met eigen ogen gezien, dat er plotseling klanten in de winkel kwamen die ik er voor die tijd nooit zag. En inderdaad, hoewel hij uiteraard geen cijfers wilde noemen (Waarom de concurrent wijzer maken dan ie is?) gaf de eigenaar van de winkel wel toe, dat de actie hem geen windeieren heeft gelegd. Maar niet alleen hij profiteerde er van, ook de plaatselijke historische vereniging pikte een graantje mee. Die club heeft namelijk gezorgd voor het samenstellen van het boek, dat de geschiedenis van ons dorp vertelt van de IJstijd tot nu. En daarmee ook voor een oplaaiende belangstelling voor de plaatselijke historie en die leverde hen weer tientallen nieuwe leden op.
Zoals het in Neede toeging, ging het ook in andere plaatsen (in de Achterhoek maar ook elders) waar Albert Heijn of Jumbo historische plaatjes weggaf. Ik heb er over gelezen in de kranten, maar ook contact gehad met lotgenoten. In Goor bijvoorbeeld, waar ik zelf ben geboren. Ik heb zelfs nog even overwogen ook daar de plaatjes te gaan sparen. Maar toen mijn lief er fijntjes op wees dat het toch wel een beetje raar is om dagelijks je boodschappen vijftien kilometer verderop te gaan halen, heb ik daar toch maar van afgezien.

De plaatjesrage heeft in mijn dorp in de afgelopen weken een hoogtepunt bereikt. Naarmate de eind-datum van de actie naderde kwamen steeds meer mensen er achter dat ze nog lang niet alle plaatjes hadden. Dat leidde tot acties op Facebook en zelfs een spontane ruilbeurs op de weekmarkt. En tenslotte ook nog (net als bij de verzamelacties voor kinderen) tot een ruilmiddag in de supermarkt.
Zelf kon ik daar niet naar toe, maar gelukkig stond er in de winkel nog dagenlang een tafel vol plaatjes, waar iedereen zijn ontbrekende tussenuit mocht halen. Daar heb ik gisteren na heel lang zoeken ook nummer 27 gevonden. Mijn boek is vol. En mijn rust teruggekeerd.


Jan Buter

buterneede@hotmail.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden