Leaserijders vissen achter het net bij schadevrije jaren

Wie jarenlang in z'n auto rondrijdt en in die periode geen schadeclaim bij de verzekeraar indient, heeft op basis van het opgebouwde aantal schadevrije jaren recht op een premiekorting die soms tot enkele tientjes per maand op kan lopen. Dat lijkt een logische gang van zaken te zijn. Tenzij het leaserijders betreft.

Leasebedrijven houden gegevens niet bij
Van menig leaserijder wordt het aantal schadevrije jaren namelijk helemaal niet bijgehouden. Dat komt omdat in de maandelijks te betalen leasevergoeding de verzekeringspremie al is inbegrepen en alle geleasete voertuigen officieel op naam van de leasemaatschappij blijven staan. Die stelt in veel gevallen dat ze er geen goed zicht is op wie er allemaal precies in hun voertuigen rondrijden, waardoor het praktisch onmogelijk is om het aantal schadevrije jaren per persoon vast te stellen.

Schadevrije jaren centraal geregistreerd
Verzekeraars houden het aantal schadevrije jaren overigens in de centrale Roy-data database bij. Omdat alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen toegang tot die informatie hebben, blijft het aantal opgebouwde schadevrije jaren ook in stand wanneer een consument besluit dat een nieuwe autoverzekering afsluiten bij een concurrent interessanter is. Op zich is het voor leasebedrijven overigens wel gewoon mogelijk om zelf informatie over schadevrij rijden aan Roy-data toe te voegen, maar daarvoor zullen ze dan wel moeten betalen. Iets waar een groot deel van de bedrijven in deze sector niet bepaald happig op is.

Geen premiekorting
Dit manco met de schadevrije jaren kan in financiële zin uiteindelijk tot nadelige gevolgen leiden op het moment dat een leaserijder naar een zelf gekochte

nieuwe of tweedehands auto overstapt en een nieuwe autoverzekering nodig is. Het gebrek aan informatie over het aantal schadevrije jaren betekent in dat soort gevallen dat de potentiële verzekerde geen recht op premiekorting heeft en dus noodzakelijkerwijs het volle pond voor de nieuw af te sluiten autoverzekering betaalt.

Consumentenbond schiet te hulp
De Consumentenbond is al een aantal keer in de bres gesprongen voor leaserijders die van hun schadevrije jaren willen profiteren. Dit heeft er inmiddels toe geleid dat het aantal leasebedrijven dat tegenwoordig actief informatie over schadevrij rijden aan Roy-data doorgeeft is opgelopen tot 5. Volgens de consumentenorganisatie zijn dat weliswaar de eerste stappen in de goede richting, maar valt er nog een hoop terrein te winnen. In Nederland zijn namelijk nog 40 andere leasemaatschappijen actief die de bewuste informatie nog niet doorspelen.

Schriftelijke verklaring
Een aantal leasemaatschappijen probeert samen met hun klanten een soort gulden middenweg voor het probleem te vinden door schriftelijke verklaringen van het aantal schadevrije jaren aan hen te verstrekken. Dit soort verklaringen kunnen dan aan een autoverzekeraar getoond worden in de hoop dat deze op basis van die informatie vervolgens bereid is om de potentiële klant een lagere premie te bieden. Lang niet alle autoverzekeraars accepteren dit soort verklaringen, waardoor het voor ex-leaserijders lastig blijft om een verzekeringsmaatschappij te vinden die hun jarenlange keurige weggedrag naar behoren weet te belonen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden