Een van de kerstroepen van Jacob Graansma. Foto: PR
Een van de kerstroepen van Jacob Graansma. Foto: PR

Kerstgroepententoonstelling uit de collectie van Jacob Graansma

KRANENBURG/VORDEN - De kersttentoonstelling in het heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 Kranenburg/Vorden zal dit jaar grotendeels bestaan uit groepen uit de collectie van Jacob Graansma. Hij werkt samen met Christian Wucherpfennig, een Duitse art-designer en fotograaf uit Kleve. Hij is in het bezit van ruim 200 groepen en objecten. De tentoonstelling is geopend vanaf vrijdag 6 december t/m zondag 12 januari 2020, iedere dag van 12.00 tot 17.00 uur behalve eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag.

De nadruk van zijn collectie ligt op oude groepen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Topstukken zijn onder andere een Napolitaanse groep van rond 1780 en ook een groep uit Klooster Maria Laach in de zogenaamde Beuroner Stil van rond 1920 is zeer bijzonder. In principe zijn het allemaal oude groepen, veel handgesneden unieke exemplaren, maar ook een collectie oude papieren vouwkrippen. Bij vele is een passend kastje gemaakt, zo is bijvoorbeeld voor een theaterkrip uit 1880 een soort van theater gebouwd. Bij andere groepen is een achtergrond gemaakt, waarbij wordt gekeken naar de stijl en uitstraling van de groep. Dit kan zijn een traditionele stal, maar ook een ruïne of een kapel. In de expositie is verder een kastkrippe, gebouwd onder andere met de verkondiging van de engel aan Maria, en ook de vlucht naar Egypte. Ook de stal in de vorm van een Niederrheinische Bauernhof is een lust voor het oog. Tevens zijn er een aantal prachtige, handgemaakte kerstdoeken te bewonderen, vervaardigd door mevrouw Kramer uit Neede.

Adventsconcert: Woensdag 18 december geopend tot 21.00 uur met om 19.30 uur, een adventsconcert door het koor 'Inspiration' onder leiding van Piet Piersma.

Openbaar vervoer: Vanaf 15 december is het museum ook per openbaar vervoer te bereiken, vanaf station Vorden, dit in verband met de opname in de buurtbusroute.

Entree 5 euro, museumkaarthouders en kinderen tot en met 12 jaar gratis.


heiligenbeelden- museum.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden