Duurzaam wonen in de Achterhoek: wat zijn de mogelijkheden?

Algemeen

Steeds meer Achterhoekers zijn zich bewust van de noodzaak om energie te besparen. Dat is een positieve ontwikkeling, want duurzaam wonen is noodzakelijk om onze planeet ook voor de volgende generatie leefbaar te houden. Welke energiebesparende maatregelen zijn er allemaal? En zijn er eventueel ook subsidies beschikbaar?

Isolatie als basis van duurzaam wonen
In de strijd tegen klimaatverandering speelt isolatie een cruciale rol. In een goed geïsoleerd huis hoeft er namelijk minder gestookt te worden, waardoor er weer minder CO2 wordt uitgestoten. Dit zorgt er ook voor dat de energierekening van de bewoners lager wordt. Daarnaast zorgt goede isolatie voor meer wooncomfort. Een win-win situatie dus. Voorbeelden van isolatiemaatregelen zijn: dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. De overheid heeft een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld voor eigenaren die van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen. Deze subsidie kan men aanvragen bij het RVO. Eigenaren van oude woningen kunnen met een aantal kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van radiatorfolie, ook al veel verschil maken. Een goed geïsoleerde woning is trouwens ook noodzakelijk om duurzaam te kunnen verwarmen.

Duurzame verwarmingsinstallatie
Aardgas verdwijnt langzamerhand uit alle woningen. We gaan de komende jaren dus overstappen op een duurzame manier van verwarmen. Vanaf 2021 maakt de gemeente bekend wanneer welke wijk aan de beurt is. Woningeigenaren hoeven hier niet op te wachten, zij mogen er ook zelf voor kiezen om over te stappen op een duurzame verwarmingsinstallatie. Dat kan op verschillende manieren. Denk hierbij aan een warmtepomp, warmtenetten, infraroodstraling, geothermie, en synthetisch gas. Voor koken is er natuurlijk al een tijdje een alternatief, namelijk koken op een inductie kookplaat. De overheid vindt het belangrijk dat woningeigenaren overstappen op duurzaam verwarmen. Daarom kunnen mensen subsidie krijgen als zij investeren in een warmtepomp, biomassaketel, pelletkachel of een zonneboiler.

Plaats zonnepanelen op het dak
Aangezien de tarieven van de energieleverancier steeds verder omhoog gaan, is het verstandig om te investeren in zonnepanelen. Op deze manier wekken de bewoners zelf stroom op. Uiteraard moet men wel eerst investeren, maar de investering is tegenwoordig al binnen zeven jaar terugverdiend. Daarna kunnen de bewoners nog heel wat jaren genieten van gratis stroom. Daarnaast zijn zonnepanelen uiteraard goed voor het milieu. De Achterhoek kent helaas geen lokale subsidie voor zonnepanelen, maar particulieren kunnen wel de 21 procent btw die zij betalen op de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terug vragen bij de Belastingdienst.

Energie besparen door gedragsverandering
Een groot gedeelte van de energierekening hebben de bewoners zelf in de hand. Met een aantal kleine gedragsaanpassingen, kunnen de bewoners namelijk ook al veel energie besparen. Allereerst is het verstandig om jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier. Op deze manier kunnen zij wel honderden euro's per jaar besparen! Daarnaast kunnen bewoners de CO2 uitstoot met 6 procent te verminderen door de verwarming een graad lager te zetten. Tot slot is het verstandig om altijd alle stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die niet gebruikt worden. Op deze manier bespaart men een hoop elektriciteit.

Dit artikel wordt u aangeboden door Energieleveranciers. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant