Na de tocht was het hard nodig om de fiets af te spuiten gezien de toch wel modderige ondergrond. Foto: Jan Hendriksen.
Na de tocht was het hard nodig om de fiets af te spuiten gezien de toch wel modderige ondergrond. Foto: Jan Hendriksen.

Vernieuwde Grote Veldtoertocht valt bij deelnemers in de smaak

VORDEN - Het was zondag af en toe afzien voor de ruim driehonderd deelnemers aan de 37ste editie van de 'Grote Veldtoertocht' van de Vordense Rijwiel en Tour Club (VRTV) de 8 Kastelenrijders. Door de regen was het soms glibberen geblazen op de zand- en bospaden. Maar meestal waren de vernieuwde routes in het mooie bosrijke natuurgebied tussen Vorden en Lochem uitstekend te fietsen.

Door Jan Hendriksen en Harry Eggink

De routes over dertig en vijfenveertig kilometer werden bijzonder gewaardeerd door de deelnemers die zich niet hadden laten afschrikken door de slechte weersvoorspellingen. De nieuw aangelegde MTB-routes waren zeker een aanwinst en uitdagend voor de vernieuwde Vordense veldrit. Het uitzetten ervan heeft overigens wel heel wat voeten in de aarde gehad. Jarenlang was er namelijk niets gebeurd rondom enkele van de mountainbikeroutes in de Achterhoek.
Speciaal hiervoor is de Stichting MTB Achterhoek opgericht. De totale route in de Achterhoek is honderd kilometer lang en loopt door de gemeenten Bronckhorst, Lochem, Berkelland en Zutphen. In die honderd kilometer zijn zes lussen te maken van vijftien tot vijfentwintig kilometer. Een groot deel van de route bestaat al en wordt momenteel alleen verbeterd en opgeknapt. Voor het nieuwe deel wordt met behulp van een graafmachine een pad gemaakt. Men kapt daarvoor geen bomen, daar gaat men juist omheen. Dat is ook namelijk het idee van mountainbiken.

Attractieve route
Waar normaliter VRTC de 8 Kastelenrijders meer dan zeshonderd deelnemers kan inschrijven voor de Grote Veldtoertocht bleef de teller zondagmorgen bij de startlocatie op sportpark 't Grote Veld van voetbalvereniging Vorden op ruim driehonderd inschrijvers steken. Dat de thuisblijvers dit keer toch een verkeerde keuze hadden gemaakt was al snel duidelijk omdat het parcours prima te fietsen was en de weersomstandigheden goed genoeg waren voor een leuke en attractieve fietsdag.
De route bevatte diverse single tracks uit de MTB-route door Het Grote Veld en over de Lochemse- en Kaleberg in Lochem en Barchem. De organisatie was erg blij met de zeer positieve en lovende woorden van de deelnemers zoals van Gerrit Olbask uit Winterswijk en Vincent Scholten en Gerben Schepers uit Aalten. "We nemen al vele jaren deel aan deze toertocht. Maar dit jaar was de tocht door de vernieuwing nog uitdagender dan in andere jaren", aldus het Aaltense tweetal. Ook de traditionele gehaktballetjes op de rustlocatie bij camping 't Gagel in Lochem waren weer lekker en vielen goed in de smaak. Na de tocht was het wel nodig om de fiets af te spuiten gezien de toch wel modderige ondergrond.

Voor de VRTC de 8 Kastelenrijders was het ondanks de niet optimale weersverwachting een zeer geslaagde tocht. De leden kijken met z'n allen al weer uit naar 27 januari volgend jaar. Dan is de volgende veldrit vanaf de vaste startlocatie bij VV Vorden aan de Oude Zutphenseweg.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden