Wandelen op Hackfort. Foto: Landgoed Hackfort - Natuurmonumenten/René Koster
Wandelen op Hackfort. Foto: Landgoed Hackfort - Natuurmonumenten/René Koster

Uitleg van de boswachter op Hackfort

VORDEN - Op zaterdagochtend 11 januari geeft de boswachter uitleg over enkele uitgevoerde en geplande werkzaamheden in diverse bospercelen op Hackfort. Zo werkt Natuurmonumenten hier aan een natuurlijker bosontwikkeling. Geïnteresseerden die vragen hierover hebben voor de boswachter, zijn van harte welkom. Verzamelen is om 9.30 uur bij de parkeerplaats bij Vakantiehuisjes Aan 't Hackfort. Vanaf deze locatie wordt een rondje langs enkele percelen gemaakt. Meewandelen is kosteloos, wel graag aanmelden.

Er is genoeg over te horen de laatste maanden: stikstof, waar de natuur veel last van heeft. Ook spelen zaken als verdroging. De boswachters zetten al jaren alle zeilen bij om te zorgen voor natuurlijker bosontwikkeling en om de diversiteit in de natuur te ondersteunen. Dat gaat niet zonder onderhoud. Daarnaast verwijderen ze invasieve exoten en plegen ze regelmatig onderhoud aan houtwallen en singels, om zo cultuurhistorische elementen te onderhouden. Dat is bovendien gunstig voor insecten en vogels.

Eens in de zoveel jaar, gemiddeld zes jaar, is een perceel aan de beurt. Of er iets gaat gebeuren en wat, is maatwerk en wordt zorgvuldig gepland. Ondanks de vooraankondigingen wordt de boswachter of aannemer vaak pas aangesproken door bezoekers op het moment dat de werkzaamheden al in volle gang zijn. De kans op onbegrip is op zo'n moment groter. En dat is zonde. Vandaar dat geïnteresseerden van harte worden uitgenodigd voor een rondje over Hackfort.

Ook op Hackfort worden boswerkzaamheden uitgevoerd ten gunste van de bosontwikkeling en de biodiversiteit. De komende winter zijn enkele percelen nog aan de beurt. Hier krijgen zogenaamde 'toekomst'-bomen, vooral de aanwezige inlandse eiken, meer ruimte en wordt meer ruimte gemaakt om gewenste soorten als linde, zoete kers en haagbeuk, in het bos te brengen.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar Natuurmonumenten Achterhoek.


BEachterhoek@natuurmonumenten.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden