Fritesproductie bij Aviko in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen
Fritesproductie bij Aviko in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Aviko neemt Chinese fritesproducent Hongyuan Louis over

STEENDEREN – Aviko in Steenderen is één van Europa's grootste producenten van verse, diepgevroren, gedroogde en specialty aardappelproducten en onderdeel van Royal Cosun. Het bedrijf heeft overeenstemming bereikt met Hongyuan Agriculture om 90% van haar aandelen in Hongyuan Louis te verwerven.

Hongyuan Louis is een relatief jonge producent van diepgevroren frites in Xilinhot, ten noorden van Bashang in China. De deal omvat een fabriek met een jaarlijkse capaciteit van 50.000 ton, aardappelopslagplaatsen, een semiautomatisch koelhuis, ketelhuis, afvalwaterzuivering en ongeveer 170 werknemers. Hongyuan Agriculture blijft als aandeelhouder met een belang van 10% betrokken en werkt nauw met Aviko samen onder meer voor de inkoop van aardappelen.

Aviko is sinds 2007 actief in China met productieactiviteiten in Gansu. Het bedrijf heeft een commercieel distributienetwerk voor diepgevroren aardappelproducten in heel China opgezet, met een verkoopkantoor in Shanghai.

CEO Aviko Groep Chris Deen: "Met een gemiddelde marktgroei voor diepvriesfrites van 10% per jaar is China van groot strategisch belang voor Aviko. Voor ons is de acquisitie van Hongyuan Louis de perfecte gelegenheid om onze toch al sterke Chinese commerciële positie aan te vullen met moderne, lokale productiefaciliteiten."

Meer en meer Chinese klanten omarmen de westerse cultuur, mode en gewoonten. Dit vertaalt zich ook in een snel groeiende populariteit van westers georiënteerde menu's. Aardappelen en aardappelproducten zoals frites worden daarom steeds vaker een favoriet onderdeel van de dagelijkse voeding.

CEO Cosun Albert Markusse: "Deze overname past perfect in de ambitie van Cosun om een leidende positie in plantaardige oplossingen te nemen. Wij geloven dat plantaardig de sleutel is tot een duurzame toekomst voor de volgende generaties. We staan dan ook helemaal achter de groeistrategie van Aviko die erop gericht is volledig te profiteren van de wereldwijde groei op de markt voor aardappelproducten."

Met activiteiten in meer dan 110 landen en productielocaties in Nederland, Duitsland, België, Zweden, Polen en China behoort Aviko tot de vier grootste aardappelverwerkende producenten ter wereld. Het bedrijf maakt deel uit van Royal Cosun, een Nederlandse coöperatie, actief in plantaardige voedingsmiddelen, ingrediënten voor diervoeding, circulair veevoer, bio-based oplossingen en groene energie.

Meer berichten