John en Monique van der Voort op de plek tussen het bouwafval waar vanaf 10 februari de inrichting van hun nieuwe Coop staat. Foto: Alice Rouwhorst
John en Monique van der Voort op de plek tussen het bouwafval waar vanaf 10 februari de inrichting van hun nieuwe Coop staat. Foto: Alice Rouwhorst

Verbouwing Coop Vorden op schema

VORDEN - Het is moeilijk voor te stellen dat over een kleine maand, op maandag 10 februari hier de melkpakken in de koeling staan en de klanten hun boodschappen kunnen afrekenen bij de kassa van de nieuwe supermarkt Coop.

Door Alice Rouwhorst

Op dit moment nog geen schappen, maar hopen met bouw- en sloopafval en dikke lagen stof aan de Zutphenseweg 26. Er wordt nog volop getimmerd, gehamerd, geschroefd en gezaagd. Met name de kluis van zeven bij zeven meter vormt een enorme uitdaging. Een stevig bouwwerk. De zaag moet door een veertig centimeter dikke wand van gepantserd beton. In blokken van 900 kilo wordt het blok voor blok afgebroken. Twee weken wordt geschat dat deze zware klus gaat duren.

De supermarkteigenaren Monique en John van der Voort, beiden met een arbeidsverleden bij de Coop, zien het met vertrouwen tegemoet. "Ja hoor, we slapen prima. Alleen van 's avonds samen op de bank tv kijken is de laatste tijd weinig tot niets terecht te komen. Maar verder gaat het goed", zegt Monique ontspannen. "Er moet nog wel het één en ander gebeuren zoals je ziet, maar we hebben een strakke goed doordachte planning en zitten er bovenop. We lopen op schema. Als je ziet wat er al gebeurd is… We krijgen ook hulp van alle kanten; familie, oud-collega's, buren, studiegenoten. En natuurlijk opa en oma! Die zijn onmisbaar."

Dat het op rolletjes loop komt ook door de ruime ervaring die John heeft opgedaan in zijn huidige functie als projectmanager bij JEZZ Projectmanagement. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in projectmanagement voor bouw en verbouw van onder andere retail, kantoren en horeca. "Tot 3 januari zat de Rabobank er nog in en vanaf de zesde zijn we begonnen met het sloopwerk. Hier boven is alles al geverfd, grijs met oranje, de kleur van de supermarktketen. De nieuwe vloeren liggen er grotendeels in. Gelegd door onze buurman Helmink, die ook de keuken van de kantine geleverd heeft. Nadat we deze week puin geruimd hebben worden volgende week de plafonds gespoten en de vloertegels gelegd. Daarna kunnen we beginnen met de verdere opbouw. We hebben van het begin tot eind het proces met z'n tweeën gedaan, kregen enorm veel ruimte om onze eigen touch erin aan te brengen. Goede tips vanuit het hoofdkantoor hebben we zeer zeker meegenomen. We hebben er ongelofelijk veel zin. Kunnen haast niet geloven dat het bijna zover is!", zegt John enthousiast en ook al even relaxed.

Duurzaam en modern
Na oplevering is in het ruime pand een hypermoderne, duurzame supermarkt gevestigd. Moest de ruimte eerst met vier verwarmingsketels warm gestookt worden, na de bouw staat er nog maar één. Een kleine, energiezuinige voor bijverwarming. De rest van de warmte wordt teruggewonnen uit de afgegeven warmte van de koelinstallaties. De verlichting in de zaak en in de koeling is led en op het dak komen zonnepanelen.
Een aantal oude elementen zijn aan de slopershamer ontsnapt, waaronder de grote foto in de entree van kasteel Vorden. Over de inrichting is door Monique, die de zaak gaat leiden, goed nagedacht. Bij de entree komt de bloemenafdeling. Deze wordt ingericht en beheerd door bloemist Jan-Willem Elbrink uit Vorden. "Naast het gebruikelijke assortiment kan de klant hier straks ook terecht voor sushi, vegetarische en biologische (streek)producten, warme en vers belegde broodjes en snacks en Achterhoekse producten, zoals wijn, jam en mosterd", somt Monique op. Postpakketten kunnen bij Post.nl worden ingeleverd. De geldautomaten van de Rabobank zijn verhuisd naar de buitengevel en zijn op last van de wetgever gesloten van 23.00 tot 7.00 uur. Wel zo fijn voor de gemoedsrust van de omwonenden.

De parkeerplaats voor het gehele pandencomplex wordt aangepast: éénrichtingsverkeer met schuine parkeervakken, waarvan twee invalidenparkeerplaatsen voor de winkel. E-bikers kunnen hun fiets aan een laadpunt opladen. Even verderop in de straat, op de hoek van de Zutphenseweg en de Schoolstraat wordt er ook hard gewerkt in opdracht van het echtpaar. Daar komt een nieuwe parkeerplaats in het groen met 35 plekken, waarvan twee met een oplaadpunt.

Vacatures in korte tijd vervuld
"Het team is compleet, alle vacatures zijn vervuld. Ze komen uit Vorden en daarbuiten, uit de regio dus. Op dit moment worden ze in andere filialen ingewerkt. Eind januari houden we een personeelsavond, zodat ze met elkaar kunnen kennismaken", zegt Monique.

Opening op maandag 10 februari
Hun droom die bijna werkelijkheid is, hadden ze al jaren geleden toen ze nog in het westen woonden. Ze verhuisden naar de Achterhoek waar de roots van Monique liggen. Op het moment dat hun twee zonen Willem Jan en Bernard uit de luiers waren, werd de daad bij het woord gevoegd. Zondag 9 februari houden Monique en John voor genodigden een openingsreceptie in hun eigen Coop.

Op maandag 10 februari wordt, na de officiële opening om 17.00 uur door hun zoontjes van vijf en vier, iedereen welkom geheten door het kersverse team van Coop Vorden. De eerste 450 klanten krijgen bij 15 euro of meer aan boodschappen een leuke verrassing. De muzikale omlijsting wordt door The Dudes of Hengel verzorgd.

Bijdragen aan leefbaarheid
Monique en John zoeken de samenwerking met het dorp en zijn ondernemers en hopen een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in Vorden en omgeving. Ze willen geen bloemen of cadeaus, maar een financiële bijdrage voor de IJsvereniging Vorden. Daarnaast houden ze tot eind juni een statiegeldactie voor Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. Coop verdubbeld de opbrengst.

Meer berichten