Het organisatiecomité van het Bevrijdingsconcert bij het Vordense oorlogsmonument. V.l.n.r:Theo Groot Nuelend. Gery Groot Zwaaftink, Rita Boshart, Wout Dekkers, Piet Piersma, Tonnie Eggink en Henk Bloemendaal. Foto: Jan Hendriksen.
Het organisatiecomité van het Bevrijdingsconcert bij het Vordense oorlogsmonument. V.l.n.r:Theo Groot Nuelend. Gery Groot Zwaaftink, Rita Boshart, Wout Dekkers, Piet Piersma, Tonnie Eggink en Henk Bloemendaal. Foto: Jan Hendriksen.

Bevrijdingsconcert Vorden vertelt fictief oorlogsverhaal

Algemeen

Uniek muzikaal evenement in sporthal 't Jebbink rond 75 jaar bevrijding

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Met een verhaal dat niet echt gebeurd is, maar zo maar wel had kunnen gebeuren wordt in Vorden een bijzonder Bevrijdingsconcert gehouden. In sporthal 't Jebbink wordt in het kader van 75 jaar vrijheid op muzikale wijze het verhaal verteld van een uit de lucht geschoten Engelsman, die onderduikt en na de oorlog een leven in Vorden opbouwt.

Het is woensdag 1 april 2020 precies 75 jaar geleden dat een groot deel van de Achterhoek en ook Vorden bevrijd werden door de Canadezen. In het kader hiervan vinden er dit jaar in de regio tal van 'bevrijdingsactiviteiten' plaats. En het Vordense Bevrijdingconcert is in die reeks wel een heel speciaal evenement. Harmonie Vorden, het Vordens Mannenkoor, Gospelkoor Inspiration, verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink en het duo Rita en Wendy tekenen daarvoor.
De besturen van de harmonie, het mannenkoor en het gospelkoor Inspiration en Gery Groot Zwaaftink en Rita en Wendy namen in april vorig jaar al het initiatief om in het kader van 75 jaar vrijheid een bijzonder concert te organiseren in sporthal 't Jebbink met als thema 'Bevrijding en vrijheid'. Zij vormden een organisatiecomité om gezamenlijk de voorbereiding ter hand te nemen van het evenement.
Momenteel zijn alle medewerkenden aan het concert op individuele basis druk aan het repeteren. "In maart worden de verschillende groepen bijeengebracht zodat er muzikaal één geheel ontstaat", zo laat Wout Dekkers namens het organisatiecomité
weten. Het concert verloopt aan de hand van een verhaallijn die begint op het moment dat op 8 januari 1943 boven Landgoed Hackfort een Lancaster van de Royal Air Force (RAF) wordt neergehaald door een Duitse Messerschmitt. Oud-Vordenaar Robert Ellenkamp, schrijver van de boeken 'Vorden tijdens de bezetting' (1997) en 'Oorlog op de Wiersse' (2017) hielp bij het samenstellen van het verhaal.
Bij de waargebeurde crash van de Lancaster van de RAF zijn alle bemanningsleden omgekomen. Zij liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Vorden. Een van hen was Munro Mckenzie, afkomstig uit Watford (Engeland). Maar in het verhaal van het Vordense Bevrijdingsconcert loopt het voor een van de bemanningsleden beter af. "Voor de verhaallijn hebben we een fictief persoon gebruikt die niet geheel toevallig ook William Mckenzie heet. Die overleeft de crash wel, en wordt opgevangen door een familie op een van de nabijgelegen boerderijen. Hij trouwt met de dochter en vormt in Vorden een gezin", vertelt Wout Dekkers.

Vrijheid
Gery Groot Zwaaftink kruipt in de huid van Mckenzie en neemt als verhalenverteller de toeschouwers tijdens het concert mee in 75 jaar vrijheid. Wout Dekkers: "Met diverse scènes worden bevrijding en vrijheid in beeld gebracht en naast de oorlogsjaren komen ook diverse momenten in die 75 jaar voorbij waar vrijheid in het geding is geweest. En dat we blij en trots mogen zijn dat we in Nederland in vrijheid mogen leven."
In het verhaal komt niet alleen Vorden in de oorlogsjaren aan bod maar krijgen ook de Indiëgangers, de Koude Oorlog, de vrijheidsbeweging en de val van de Berlijnse muur in 1989 aandacht. Momenten waarop vrijheid een belangrijk goed is gebleken. Kinderen van verzetsmensen uit Vorden worden geïnterviewd en een inwoner afkomstig uit Syrië vertelt zijn ervaringen. De scènes worden afgewisseld met muziek en beelden die passen bij de perioden in het verhaal.
Voor het Bevrijdingsconcert wordt nog gezocht naar nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden. Een aantal van hen is inmiddels gevonden en heeft toegezegd aanwezig te zullen zijn.

Entree vrij
Dankzij financiële bijdragen van de gemeente Bronckhorst, het SVB-fonds, fonds voor de cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Veilingcommissie De Werf worden de kosten van het concert gedekt en kan het concert gratis worden bezocht. Het organisatiecomité hoopt daarom vele inwoners van Vorden te mogen begroeten om samen de bevrijding en 75 jaar vrijheid te vieren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant