De acterende rollen in de documentaire had Vordenaar Gery Groot Zwaaftink voor zijn rekening genomen. En die waren divers: van baron tot boer. Foto: Jan Hendriksen
De acterende rollen in de documentaire had Vordenaar Gery Groot Zwaaftink voor zijn rekening genomen. En die waren divers: van baron tot boer. Foto: Jan Hendriksen

'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg' maakt indruk

Algemeen

Tweemaal 45 minuten 'puur Kranenburg'

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Ze waren in groten getale aanwezig. De 'rasechte' Kranenburgse families, zoals Heuvelink, Tolkamp, Overbeek en Schoenaker. Van soms ver waren ze zaterdagavond naar het Vordense Kulturhus gekomen voor de première van de documentaire 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg'. Een anderhalf uur durende film van producent Fons Rouwhorst die grote indruk maakte op de uitverkochte grote zaal van het Kulturhus. Voor sommigen werd het na vele jaren een weerzien van oud dorps- en klasgenoten. En dat resulteerde na afloop van de 'voorstelling' in de foyer van het Kulturhus zelfs tot een onverwachte reüniesfeer.

Bij het Kulturhus was speciaal voor de première van de documentaire de rode loper uitgelegd. De film nam de kijkers mee door de geschiedenis van de Kranenburg, van het ontstaan tot en met de huidige tijd. Dat er, met name vanaf de jaren zestig, veel herkenning was bij het publiek bleek wel uit de enthousiaste kreten en het regelmatige lachen. De documentaire werd ook als zeer interessant bevonden door het publiek van buiten de Kranenburg en Vorden. Bijzonder hoe een klein Achterhoeks dorp zo'n grootse geschiedenis heeft. Interviews, anekdotes en videobeelden blijven nu voorgoed bewaard in deze film. Door de medewerking van talloze mensen leidde de documentaire 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg' uiteindelijk tot het kijken naar tweemaal 45 minuten 'puur Kranenburg'. Het Vordense kerkdorp dat door de jaren heen gevormd werd door baronnen, kloosterlingen, boeren en burgers. En dat was in alle opzichten een ode waard, om in het verlengde van de 'Ode aan Vorden' te spreken die Fons Rouwhorst in 2017 presenteerde.
"Wat een prachtig feestje", zo verklaarde Arnold Helmink (69) uit Groenlo na afloop van de documentaire. Samen met zijn oud-plaatsgenoot Theo Heuvelink (68) uit Zutphen bracht Helmink speciaal voor de documentaire een bezoek aan de voormalige lagere katholieke basisschool en fietste hij vanaf zijn voormalige ouderlijk huis aan de Schuttestraat via de Onsteinseweg en de Eikenlaan naar de Kranenburg. Daar haalden beiden herinneringen op uit hun jeugdjaren.

Twee blokken
De documentaire was in een chronologisch verhaal gegoten dat opgedeeld was in twee blokken. Het deel na de pauze ging vooral over hoe de katholieke gebouwen (kerk, klooster, pastorie, school en het meestershuis) behouden bleven en over het verenigingsleven in de Kranenburg dat in het verleden rijk geschakeerd was met onder meer een korfbalvereniging, touwtrekvereniging, boerinnenbond, boerenbond, biljartvereniging, zangvereniging(en) en een carnavalsvereniging die anno 2020 geen emplooi meer hebben, in tegenstelling tot voetbalvereniging Ratti, toneelvereniging Krato, Stichting Cultureel Collectief Kranenburg, Kranenburgs Belang en de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg.

Van baron tot boer
Fons Rouwhorst liet in de film verschillende Kranenburgers en oud-Kranenburgers aan het woord en de acterende rollen had Vordenaar Gery Groot Zwaaftink voor zijn rekening genomen. En die waren divers: van baron tot boer. Natuurlijk ontbrak de muziek niet in deze documentaire gemaakt door mensen met Kranenburgse roots. Zo was er een muzikale clip te zien met als titel 'Olde Schole' en werd er een muzikale 'ode' gebracht aan de 'burgemeester van de Kranenburg' Bertus Waarle, met teksten van Fons Rouwhorst, Ineke Heinen en Theo Heuvelink.

Enclave
Rouwhorst wilde met de documentaire 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg' een stuk geschiedenis in leven houden. "Mensen lezen steeds minder en maken steeds meer gebruik van beelden." Rouwhorst hoopt dat de beelden een soort geschiedschrijving worden van het kerkdorp waar Rouwhorst zelf bijna dertig jaar woonde. Volgens hem heeft de katholieke enclave dat wel verdiend. "Het is toch bijzonder dat sterk uiteenlopende groepen mensen in zo'n kleine gemeenschap in harmonie naast elkaar konden en kunnen leven en werken, en waar je zoveel oude gebouwen dicht bij elkaar vindt met prachtige en gaaf bewaarde historie die je middels een verhaal bij elkaar kunt brengen in een documentaire. Want wanneer je door de lens van de camera kijkt, zie je pas hoe mooi deze katholieke enclave eigenlijk is. Het was een eer om er te mogen filmen en gebruik te mogen maken van plekken om deze documentaire mogelijk te maken, waaraan ik twee jaar met groot plezier heb gewerkt. Ik ben de Kranenburg daarom nog meer gaan waarderen."

Extra
Wegens de grote belangstelling is er een extra voorstelling gepland op zondagmiddag 9 februari, wederom in het Kulturhus (14.00 uur). Hiervoor is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar bij de Bruna in Vorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant