Open Monumenten Comité Bronckhorst (v.l.n.r.) Theo Janssen, Han van der Lans, Roelof van Gijssel, Ineke en Karel Cornegoor en Gerda Ellenkamp. Anton Baars ontbreekt. Foto: Liesbeth Spaansen
Open Monumenten Comité Bronckhorst (v.l.n.r.) Theo Janssen, Han van der Lans, Roelof van Gijssel, Ineke en Karel Cornegoor en Gerda Ellenkamp. Anton Baars ontbreekt. Foto: Liesbeth Spaansen

Bronckhorst vlagt voor haar monumenten

Thema 2020 is Leer- monumenten

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST - Het Comité van de Open Monumentendag Bronckhorst, dit jaar gehouden op zaterdag 12 en zondag 13 september heeft de basis gezet voor een nieuwe aanpak en extra activiteiten om aandacht te schenken aan de monumenten. Daar zijn extra mensen voor nodig. De stichting is daarom dringend op zoek naar vrijwillige deskundigen, scholen, bedrijven en andere organisaties, projectleiders die aanspreekpunten zijn in de diverse kernen, activiteitenleiders en vrijwilligers voor hand en spandiensten.

Stichting Open Monumenten Comité Bronckhorst bestaat uit vertegenwoordigers van Historische Verenigingen en andere deskundigen: voorzitter Han van der Lans uit Hummelo, penningmeester Gerda Ellenkamp uit Vorden, secretaris Karel Cornegoor uit Hengelo, notulist Ineke Cornegoor uit Hengelo en de leden Anton Baars, Olburgen en Theo Janssen, Baak.

Projectleiders
Roelof van Gijssel uit Hengelo is projectleider educatie, naast Aart Mudde uit Doetinchem en Joyce Rust uit Steenderen, de projectleiders sponsoring en Anton Baars uit Olburgen, projectleider logistiek. Gijs Boelaars uit Zelhem is regioleider Zelhem. Voor Steenderen heeft een kandidaat zich gemeld. Henk Wullink uit Hengelo is projectleider fiets- wandelroute Hengelo en Steffan Jolink uit Zelhem van de fiets- wandelroute Zelhem. Er zijn vacatures voor projectleider fiets- en wandelroutes in Hummelo-Keppel, Steenderen en Vorden. Vacatures regioleider staan open voor Hengelo, Hummelo-Keppel en Vorden.

Activiteiten met ambitie
De plannen zijn ambitieus. Zo staat op de wensenlijst om de 806 monumenten die de gemeente Bronckhorst heeft - 351 rijks- en 455 gemeentelijke monumenten - in beeld te brengen en wordt een app ontwikkeld waar dit erfgoed met achtergrondinformatie is te vinden.
Er komt een expositie in het oude gemeentehuis van Hengelo, dat vroeger een school was. Het comité wil één kasteel open stellen als grote publiekstrekker. Rond het kasteel worden ridderspelen voor de jeugd georganiseerd en een expositie over het erfgoed van Bronckhorst.
Verder wil het comité vijf verschillende fietsroutes in de buitengebieden realiseren en vijf wandelroutes in de dorpen. Niet openbaar maar speciaal voor instellingen is de Pareltjesroute, een autoroute langs kenmerkende monumenten door heel Bronckhorst voor mensen die slecht ter been zijn.
Bij elk monument komt een vlag en informatiepaneel. Sommige monumenten staan in de buitenruimte of op privéterrein. Daarom is bij sommige monumenten alleen de buitenkant te zien, dit in verband met de privacy. Ook is er erfgoed te bezichtigen, dat normaliter niet toegankelijk is.

Leermonumenten
Roelof van Gijssel, oud-directeur van OBS Rozengaardsweide in Hengelo Gld. neemt het project Educatie, het thema voor dit jaar, voor zijn rekening. Hij zoekt vrijwilligers die willen helpen bij het samenstellen van een lespakket, het zoeken van een monument dat gebruikt kan worden bij dit pakket, het benaderen en assisteren van de scholen en het inrichten van een eventuele expositie.
Per deelgemeente, Vorden, Zelhem, Hengelo, Steenderen en Hummelo-Keppel gaat het om een of twee vrijwilligers. Welke oud-leerkracht, oud-directeur of andere vrijwilliger meldt zich aan?

Hulp gevraagd
Verder zijn er vrijwilligers nodig voor het uitzetten van fietsroutes, het werven en begeleiden van de monumenteneigenaren, het maken exposities, het schrijven van teksten, bijwerken van de website en facebook, het maken van foto's en filmopnames, het begeleiden van scholen en scholieren en het bedenken van de puzzels.

Ook wordt er een projectleider Pareltjesroute gezocht die samen met de instellingen, de vervoersbedrijven en andere betrokkenen dit nieuwe initiatief organiseert. Voor de kasteelactiviteiten wordt een kasteeleigenaar, een organisator en een sponsor gezocht. Het project groeit snel, kijk voor het actuele aanbod aan vacatures op de website.


Aanmelden
Info@openmonumentendagbronckhorst.nl

openmonumentendagbronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden