De nieuwe prins Chris ten Have (r) las de de proclamatie voor, samen met zijn adjudant Patryk Zents.  Foto: Rob Schmitz.
De nieuwe prins Chris ten Have (r) las de de proclamatie voor, samen met zijn adjudant Patryk Zents.  Foto: Rob Schmitz. (Foto: )

Chris ten Have nieuwe prins van Vorden

Patryk Zents uit Medler benoemd tot adjudant Kranenburgs Carnaval

Door Bernadet te Velthuis, Jan Hendriksen en Joost van Duin

VORDEN - Vorden hoefde zich afgelopen weekeinde niet te vervelen op carnavalsgebied. In zowel Vorden als in de buurtschap Medler kenden de activiteiten een gezellige drukte en heel veel sfeer.

Toch was niet heel Vorden en omstreken op de been te krijgen. Het themafeest 'Carnaval' van de Vordense Evenementen Stichting VOEST vond vrijdagavond in sporthal 't Jebbink geen doorgang. "Wegens een tegenvallende kaartverkoop hebben wij moeten besluiten het carnavalsfeest van vrijdagavond 21 februari af te blazen. Excuus voor het ongemak", zo liet de stichting op haar Facebookpagina weten. Daarentegen was er zaterdagmiddag genoeg belangstelling voor het gekostumeerd diner op 't Medler bij café-restaurant 't Wapen van 't Medler. Ook was het zaterdagavond druk en gezellig bij de carnavalsavond bij Café Uenk, waar de nieuwe prins en adjudant werden gepresenteerd. Het 'Café Carnaval' op de zondagmiddag was dan wel weer wat rustiger.

Kranenburgs Carnaval
Voorafgaand aan het Kranenburgs Carnaval bij café Uenk was de organisatie, bestaande uit Mathijs Ansems, Bert Berenpas en Bram Klein Haneveld al druk geweest het café mooi aan te kleden. En om negen uur ging zaterdagavond het feest van start. Een uur later was het café met ruim tachtig mensen behoorlijk gevuld. De sfeer zat er goed in dankzij het muzikale duo De Tijdbrekers. Van de polonaise tot het nummer van 'De woonboot': het kon niet gek genoeg. Om precies elf minuten voor half elf namen prinses Thara Rutgers en haar adjudant Yvet afscheid van hun jaar als prinselijk paar. Ze hebben het met veel plezier gedaan maar zoals ze zelf zeiden: "We hebben veel lol gehad, maar zijn stiekem ook wel blij van de verplichtingen af te zijn."
Daarna was het nog een half uurtje wachten op de onthulling van de nieuwe prins en adjudant. Om elf voor elf kwamen vanuit de regen twee 'duistere figuren' het café binnen, gekleed in zwarte kleding en met maskers op die hun identiteit niet onthulden. Het was voor iedereen nog steeds een verrassing wie de nieuwe prins en adjudant waren. Langzaamaan gingen mutsen, kleding en maskers af en werd duidelijk om wie het ging. Chris ten Have bleek de nieuwe prins en Patryk Zents werd zijn adjudant. De beide inwoners van buurtschap Medler spraken alle feestvierders toe. "Welkom allemaal, fijn dat jullie er zijn. Improvisatie is niet mijn sterkste vak, daarvoor ben ik toch nog iets te overdonderd door deze eer. Ik hoop dat we er met zijn allen een mooi feestje van maken", aldus de nieuwe prins.
Vervolgens was het tijd voor zijn proclamatie. Met een lijst van elf regels lieten de carnavalsregenten hun volgelingen weten wat de regels voor het komend jaar inhouden. Waaronder: "Ben je zwart, blank, geel of travestiet, het maakt niet uit als je maar geniet". Het eindigde met regel elf: "Tot slot, wi-je kump slechts uut Medler, daar ist niet zo groote. Maar hoe verder in het oosten, hoe vaker wi-je proosten."
Ook werd een wisselbokaal uitgereikt voor de best verklede
carnavalist van de avond. Die 'prijs' ging naar Rob Nijland, zich zichzelf had omgebouwd tot 'witte sprookjesdraak'. Een jaar lang mag hij de bokaal een mooi plekje geven in zijn huis. Daarna werd er volop verder gefeest en bleef het gezellig tot in de late uurtjes. Het muzikale duo wist de sfeer er goed in te houden.
Zondagmiddag werd het nog eens dunnetjes overgedaan tijdens het 'Café Carnaval' dat om drie uur van start ging. De opkomst was wat minder dan de avond ervoor, (niet iedereen kan een tweede dag carnaval aan) maar de gezelligheid zeker niet. De organisatie: "We kunnen terugkijken op een fantastisch mooi feest en we hopen iedereen volgend jaar weer te zien. "

Gekostumeerd dineren
Een succes werd het ook dit jaar: het gekostumeerd dineren zaterdag op 't Medler. Voor de tweede keer was de zaal van 't Wapen van 't Medler goed gevuld op deze carnavalsmiddag. Met jonge lui (jongste deelnemer 2,5 maand), wat oudere lui (oudste deelnemer 88 jaar), gek verklede lui, en ja: die geheime lui? Wel: dit jaar had de organisatie als verrassing de Jeugd schutterskoningin van Medler tot Linde (en weer terug) Lianne Hulstijn bereid gevonden de nodige formaliteiten te vervullen. Geassisteerd door haar vriendin Dana Eelderink heette ze de gasten welkom. Het tweetal presenteerde vervolgens de quiz, opende het stamppotbuffet en zwaaide aan het eind iedereen uit. Bij het goed afleggen van de quiz kreeg men een mooi aandenken met een foto van de dames en op de achterkant een QR code voor het volgen van Gekostumeerd Dineren via Facebook.
Dj Sander had dit jaar de beschikking over een heuse geluids- en lichtinstallatie waar lekkere carnavalskrakers uit voortkwamen. Het stamppottenbuffet was ook dit jaar weer overheerlijk, met keuze uit hutspot, zuurkool en boerenkool met vlees, worst en ribbetjes. Er werd heerlijk gegeten en enthousiast gedanst met de nodige polonaises, roeiboten en free style. Tot besluit was er volleybal met ballonnen. Jong en oud, man en vrouw: iedereen deed mee.
Tevreden gingen gasten huiswaarts. Zij die ervoor kozen om in café Uenk verder te feesten kregen daar in de loop van de avond een verrassing: de nieuwe prins en adjudant van Kranenburgs Carnaval bleken de gehele dag al incognito onder de carnavalisten te zijn. Aan prins Christiaan de Eerste en adjudant Patryk de Eerste de schone taak om de activiteiten van het carnavalsweekend van Medler/Kranenburg/Vorden verder op de kaart te zetten.

Zie voor meer foto's:
www.robschmitzfotografie.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden