Hapjes ter ere van de opening van het nieuwe kantoor van Vluchtelingenwerk Bronckhorst. Links vrijwilligster Dineke Pelgrom, aan de overkant v.l.n.r. Daniëlle Hakvoort, Delia Römer, Karen van Kan (teamleider) en Liselore Geurts. Op de foto ontbreekt Rob Pastoor. Foto: Luuk Stam
Hapjes ter ere van de opening van het nieuwe kantoor van Vluchtelingenwerk Bronckhorst. Links vrijwilligster Dineke Pelgrom, aan de overkant v.l.n.r. Daniëlle Hakvoort, Delia Römer, Karen van Kan (teamleider) en Liselore Geurts. Op de foto ontbreekt Rob Pastoor. Foto: Luuk Stam

Vluchtelingenwerk opent kantoor in Hengelo

Algemeen

Spreekuren in eigen ruimte in het pand van sporthal De Kamp

Door Luuk Stam

HENGELO – Het team van Vluchtelingenwerk Bronckhorst heeft sinds kort de beschikking over een eigen kantoor. Tijdens spreekuren kunnen statushouders nu terecht in de ruimte aan de voorzijde van sporthal De Kamp aan de Sarinkkamp. Ook wordt hier nu een deel van de inburgeringscursus gegeven.

Tot voor kort maakte Vluchtelingenwerk voor dit alles gebruik van steeds wisselende ruimtes in het gemeentehuis van Bronckhorst. Dankzij de Stichting Binnensport Hengelo-Keijenborg kan het team nu de voormalige locatie van de stichting Welzijn Ouderen gebruiken. Op dinsdag 18 februari maakten betrokken organisaties kennis met deze nieuwe plek.

Het team van Vluchtelingenwerk Bronckhorst bestaat uit teamleider Karen van Kan en vrijwilligers Liselore Geurts, Rob Pastoor, Dineke Pelgrom, Daniëlle Hakvoort en Delia Römer. Zij krijgen waar nodig assistentie van een tolk.
De vrijwilligers gaan als vestigingscoaches thuis op bezoek bij statushouders, die nadat ze in Bronckhorst zijn komen wonen acht maanden lang recht hebben op intensieve hulp. Ze krijgen hulp bij zaken als de inrichting van hun huis, financiën, verzekeringen, school, de huisarts, de tandarts en het kennismaken met de buren. "Alles wat erbij komt kijken als iemand hier nieuw komt wonen", zegt Liselore Geurts. "En dat is best wel heel erg veel."
Na die eerste acht maanden kunnen de statushouders nog anderhalf jaar terecht bij het spreekuur. "De begeleiding is gericht op zelfredzaamheid", legt teamleider Karen van Kan uit. "Hierna moeten mensen in staat zijn om met bijvoorbeeld vragen over hun woning naar de woningcorporatie te gaan en met andere vragen naar de Belastingdienst, de verzekeringsmaatschappij of de school."

In Bronckhorst verzorgt Geurts de spreekuren samen met Rob Pastoor, iedere maandag van 9.00 tot 11.00 uur en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur. "Ze worden wisselend bezocht", zegt Geurts. "De ene keer komen er zeven of acht mensen. De andere keer maar één of twee. De vragen lopen heel erg uiteen. Ik doe dit nu drie jaar, maar ik hoor nog steeds nieuwe vragen. Doordat wij de taal machtig zijn, kunnen wij veel dingen opzoeken."

Het team is blij met de nieuwe – eigen – locatie. "In het gemeentehuis was het punt dat het systeem van de gemeente én dat van Vluchtelingenwerk hartstikke beveiligd zijn", zegt Geurts. "Die twee mochten niet geïntegreerd worden waardoor wij daar geen gebruik konden maken van faciliteiten. Hier hebben we ons eigen systeem, onze eigen internetverbinding en onze eigen printers. Dit werkt nu al veel fijner."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant