Hanneke Kruissink en Siert Wieringa zetten zich in voor de website www.meedoeninbronckhorst.nl. Foto: Alice Rouwhorst
Hanneke Kruissink en Siert Wieringa zetten zich in voor de website www.meedoeninbronckhorst.nl. Foto: Alice Rouwhorst

Iedereen kan meedoen in Bronckhorst

BRONCKHORST – Stichting Meedoen in Bronckhorst is een inspirerend initiatief van een aantal inwoners uit de gemeente Bronckhorst. Zij beheren de gelijknamige website die de sociale kaart in de gemeente Bronckhorst in beeld brengt. Bezoekers van deze site vinden uitgebreide uitleg over wonen, zorg en welzijn, onderwijs, werk en inkomen, kinderen en jeugd in de gemeente Bronckhorst. Organisaties, instellingen en verenigingen worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden.

Door Alice Rouwhorst

Er zijn binnen de gemeente Bronckhorst veel organisaties, instellingen, verenigingen en voorzieningen die diensten aanbieden om de inwoners te ondersteunen en de leefbaarheid en participatie te bevorderen. "Het is belangrijk dat inwoners van de gemeente zichzelf op alle gebieden binnen het sociaal domein goed kunnen informeren. De juiste en gewenste informatie vinden op een relatief eenvoudige manier en zelf daarmee verder kunnen. Zodat een inwoner de eigen regie houdt en zolang mogelijk zichzelf kan redden of met voorkennis een gesprek in kan gaan bij een dienstverlener. Dat is een belangrijk doel van de website", zegt Siert Wieringa, voorzitter van de stichting.

Hanneke Kruissink doet de uitvoerende werkzaamheden. Zij heeft veel contact met organisaties en dienstverleners in de gemeente en is contactpersoon voor de website. Hanneke heeft geregeld overleg met de sociale teams in de gemeente waarbij informatie en ervaringen worden uitgewisseld.

Een schat aan informatie
In 2018 is de website, met actieve ondersteuning van de gemeente, gestart. Sinds anderhalve maand draait een nieuwe, nóg uitgebreidere versie met een schat aan informatie. Bij het openen van de site verschijnen de onderwerpen waarover informatie te vinden is. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar verschillende vormen van dagbesteding, of zoekt u als mantelzorger iemand die tijdelijk uw taak kan overnemen dan biedt de website u organisaties en adressen waarmee u contact kunt opnemen. Twee keer per jaar wordt de inhoud gecheckt op juistheid en actualiteit. "Het kan zijn dat de informatie niet gevonden wordt, omdat de gebruikte zoekterm bijvoorbeeld niet in de tekst voorkomt. Heel vervelend natuurlijk. Mocht dat het geval zijn, dan hoor ik dat graag, want dan kan ik er wat aan doen en zorgen dat de gegeven informatie completer en beter wordt, zodat de gebruiker vindt wat hij zoekt", zegt Hanneke.

Aanmelden
Ook op buurtniveau kan gezocht worden op organisaties, activiteiten en of initiatieven. "Organisaties moeten zichzelf aanmelden op onze site en dat is gratis. Veel organisaties, dienstverleners, instellingen en verenigingen hebben al de weg naar onze website gevonden maar nog lang niet allemaal en dat is jammer. Bij deze roep ik hen nadrukkelijk op dat wel te doen. Onderaan de homepagina staat de knop om een organisatie of een activiteit op de website toe te voegen. Het is heel eenvoudig en kost niet veel tijd. Het is een win/win-situatie. Onze site wordt completer en zo vinden mensen gemakkelijker de weg naar een organisatie of dienstverlener", aldus Hanneke.

Vrijwilligers(werk) vinden
De Stichting Meedoen in Bronckhorst bestaat uit vrijwilligers. Dat geldt voor heel veel organisaties in de gemeente. De site www.meedoeninbronckhorst.nl brengt via de vrijwilligersvacaturebank vraag en aanbod bij elkaar. Organisaties kunnen een vacature plaatsen zodra ze zich aangemeld hebben voor de sociale kaart.

Toegankelijk voor iedereen
De website wil toegankelijk zijn voor iedereen. Hierin zijn ze al een eind op weg. Zo kan de tekst worden voorgelezen, de letters kunnen vergroot worden of aangepast voor mensen met bijvoorbeeld dyslexie.


www.meedoeninbronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden