Kleuters van de Hoge Voorde ontdekken wat de dieren op het landgoed eten. Foto: Mascha van Langen.
Kleuters van de Hoge Voorde ontdekken wat de dieren op het landgoed eten. Foto: Mascha van Langen.

Vordense basisscholen al voor twaalfde jaar de natuur in

Algemeen

VORDEN - "Het is gewoon superleuk! Vooral om te zien dat de kinderen in de natuur zoveel plezier hebben". Aan het woord is één van de vrijwilligers in het project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht. Een educatief buitenprogramma over natuur en cultuurhistorie dat in Vorden op landgoed Hackfort al z'n twaalfde jaar ingaat. Alle basisschoolkinderen van de Hoge Voorde en de Dorpsschool krijgen in hun schoolcarrière vier lessen in de natuur.

Achter de schermen wordt dit mogelijk gemaakt door enthousiaste gidsen van IVN, natuurouders, boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten en de leerkrachten van beide basisscholen.

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht heeft tot doel kinderen de natuur en de sporen uit het verleden op een landgoed in hun omgeving te laten ontdekken. Door de doorlopende leerlijn met vier keer een bezoek aan het landgoed ontstaat bij de kinderen een langdurige en warme band voor natuur en het landgoed. De leerlijn ziet er als volgt uit: de kleuters helpen Erik de Eekhoorn met het voorbereiden van zijn verjaardag. De groepen 3 en 4 leren alle ins en outs rond het leven van Veronica Vleermuis. Voor groep 5 en 6 staat een uitdagende Natuurexpeditie op het programma. En de groepen 7 en 8 gaan aan de waterkant op zoek naar waterleven.

Ook al hebben we in de Achterhoek best veel groen in de buurt, toch merken vrijwilligers van het project duidelijk dat het ene kind vaker in de natuur komt dan het andere. En dat terwijl natuur belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Bovendien is bewezen dat veel buiten zijn goed is voor het immuunsysteem en helpt mentale barrières en angsten te overwinnen.

Vanaf half april kunt u de groepen en hun begeleiders weer tegenkomen op hun ontdekkingstocht op landgoed Hackfort.

Welkom door de boswachter van Natuurmonumenten bij de watermolen van Hackfort. Foto:  Gerard Wesselink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant