De organisatoren van de uitgestelde bevrijdingsactiviteiten vragen om woensdag 1 april massaal te vlaggen. Foto: PR
De organisatoren van de uitgestelde bevrijdingsactiviteiten vragen om woensdag 1 april massaal te vlaggen. Foto: PR

Vorden verplaatst activiteiten in kader 75-jaar bevrijding naar volgend jaar onder het motto '75+1 jaar Bevrijding'

VORDEN – "We kiezen voor zekerheid en duidelijkheid. Daarom hebben we grotendeels alle activiteiten die rondom '75 jaar Bevrijding' in Vorden uitgesteld en naar volgend jaar verplaatst met als thema '75+1 jaar Bevrijding', waarbij we er sterk op hopen dat we dan ook bevrijd zijn van het coronavirus." Dat laten de voorzitters Chris Voerman van het 4 mei Comité Vorden, Erwin Sportel van Harmonie Vorden en Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden in een gezamenlijke verklaring weten.

Door Jan Hendriksen

Op woensdag 1 april zou de periode met festiviteiten, die Harmonie Vorden, Mannenkoor Vorden, Gospelkoor Inspiration, het 4 mei Comité Vorden en Oranjevereniging Vorden georganiseerd hadden starten. Dat betekent dat het 'bevrijdingsontbijt' en de fietstocht langs tien oorlogslocaties in Vorden voor de schooljeugd, het Bevrijdingsconcert, de Bevrijdingstoer, Koningsdag en de 4 mei herdenking voor volgend voorjaar op de agenda staan.
"Het was een grote teleurstelling voor de enthousiaste vrijwilligers die alles georganiseerd hadden, maar vooral voor de inwoners van Vorden die dit alles moeten missen. We gaan als gezamenlijke organisaties alle plannen en draaiboeken zorgvuldig bewaren en hebben nu het voornemen volgend jaar alsnog het programma zoveel mogelijk uit te voeren. We vieren dan onder het motto '75+1 jaar Bevrijding' alle activiteiten. Het gevecht tegen het corona virus moeten we nu met elkaar voeren en daarin passen geen feesten. En omdat nog absoluut niet duidelijk is hoe lang de maatregelen en beperkingen rondom het coronavirus van kracht zijn vonden we het niet verstandig om de activiteiten nog in de loop van dit jaar te programmeren. Mede daarom hebben we alle activiteiten behoudens de Dorpsquizz die zaterdag 18 april tijdens de Oranjeavond zou plaatsvinden naar volgend jaar verplaatst", aldus voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden.
De Dorpsquizz zal nu naar alle waarschijnlijkheid op zaterdag 12 september plaatsvinden. Of er volgend jaar een extra avond voor het Bevrijdingsconcert wordt ingepland is nog niet duidelijk. Voor het concert in sporthal 't Jebbink op 4 april bestond namelijk een grote publieke belangstelling. Alle ruim vierhonderd gratis beschikbare toegangskaarten waren in een mum van tijd gereserveerd.

Vlaggen en 4 mei
Het 4 mei Comité Vorden zal maandagavond 4 mei, voorafgaande aan de landelijke herdenking die in Amsterdam op een aangepaste wijze plaats zal vinden, in Vorden ook op gepaste wijze in verband met het coronavirus een herdenking organiseren bij het oorlogsmonument aan het Emmaplein.
Daarnaast vraagt het organisatiecomité van de gezamenlijke bevrijdingsactiviteiten om woensdag 1 april op verzoek van gemeente Bronckhorst massaal te vlaggen omdat Vorden en een groot deel van de Achterhoek 75 jaar geleden op 1 april 1945 werd bevrijd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden