Het sportcomplex van SV Ratti aan de Eikenlaan in Kranenburg is gesloten in verband met het coronavirus zo is te lezen op het toegangshek. Foto: Jan Hendriksen
Het sportcomplex van SV Ratti aan de Eikenlaan in Kranenburg is gesloten in verband met het coronavirus zo is te lezen op het toegangshek. Foto: Jan Hendriksen

Coronacrisis raakt ook voetbalclubs diep

'Ondanks zware omstandig- heden proberen we toch te blijven 'verenigen'

Door Jan Hendriksen

VORDEN/WICHMOND/KRANENBURG - Nog nooit werd na de Tweede Wereldoorlog de maatschappij, zowel economisch, maatschappelijk als sociaal zo ontwricht als in de afgelopen weken en de komende weken door het coronavirus. Net zoals veel andere (sport)verenigingen worden ook de voetbalverenigingen Vorden, Ratti en Socii zwaar getroffen, ook financieel.

Er kan niet worden gevoetbald en daardoor gaan de kantine-inkomsten van de elftallen die steevast voor de 'derde helft' aanschuiven in rook op. Andere activiteiten moeten eveneens vervallen zoals kaartavonden, allerlei toernooien en wellicht jubileumvieringen. De redactie van Contact Bronckhorst Noord vroeg aan de voorzitters van de voetbalverenigingen VV Vorden, SV Ratti en SV Socii wat de gevolgen voor deze clubs zijn.

Socii
Voor voetbalvereniging Socii uit Wichmond zijn de effecten volgens voorzitter Gert Hiddink goed te overzien. "Natuurlijk lijden wij financiële schade door gederfde inkomsten uit de kantine, maar de impact voor de maatschappij is veel groter. Het verlies van sociale contacten en het niet vrij kunnen bewegen of op bezoek kunnen gaan is voor velen van ons het ergste. Ook het zelf niet ziek worden of een ander niet besmetten is moeilijk. Thuis zitten met de hele familie, niet even kunnen sporten bij Socii, uit ons dagelijkse ritme zijn: dat alles is een lastige opgave voor de mensen", aldus de Socii-voorzitter.

Namens de vereniging spreekt Gert Hiddink de hoop uit in augustus weer met frisse moed te kunnen beginnen aan een nieuw seizoen. "In een weer normaal draaiende economie. Om toch iets te noemen wat ons zwaar is gevallen: het afscheid van een van onze trouwe leden op donderdag 12 maart. Het condoleren vond bij de sportvereniging plaats, maar op diezelfde dag werden de regels omtrent contact met andere personen van kracht en wij mochten geen handen meer schudden. Zulke beslissingen zijn zwaar en lastig voor de naaste familie. Het was tevens de laatste activiteit die vooralsnog bij Socii plaatsvond en dat zal nog lang in ons geheugen blijven hangen."

Grote aderlating
"Ook voor onze voetbalclub en ik denk ook voor heel veel andere amateurclubs en natuurlijk ook de profclubs heeft en gaat de coronacrisis nog diepe sporen nalaten, net als voor iedereen in onze maatschappij. Maar om even bij onze club SV Ratti te blijven: de crisis is op zowel op sportief, sociaal als financieel gebied een grote aderlating", concludeert voorzitter Paul Zents van de Kranenburgse club.

"Sportief omdat er dit seizoen zoals het er nu naar uitziet niet meer gevoetbald kan worden en daarbij dus ook het sociale samenkomen op het sportcomplex helemaal stilligt. Ja, en na de wedstrijden is de derde helft natuurlijk erg belangrijk bij veel mensen op sociaal gebied. Het is leuk om na de wedstrijd even met elkaar na te praten en te genieten van een consumptie. Voor zover ik weet is dat in ons 75-jarig bestaan, dat we in september graag willen gaan vieren, nog nooit voorgekomen. Dus waarschijnlijk geen kampioenen en geen degradanten, bijzonder vreemd, een bizarre situatie", aldus de voorzitter.

Op financieel vlak maakt Zents zich zorgen. "De vaste onkosten van bijvoorbeeld het veld- en gebouwenonderhoud, de huur van de velden en energiekosten gaan gewoon door. Hoe we hier als amateurvereniging uit gaan komen is nog volstrekt onduidelijk. We hopen in ieder geval dat het snel weer anders wordt en dat we er met elkaar gezond uit deze crisis komen. De overheid stelt sinds vorige week sportverenigingen in staat om een financiële tegemoetkoming aan te vragen. Dat zullen we dan ook zo spoedig mogelijk in gang zetten. Hopelijk kunnen we bij andere organisaties zoals NOC*NSF en KNVB nog meer compensatie aanvragen."

Zware en bizarre periode
Het bestuur van voetbalvereniging Vorden heeft net als zovelen in Nederland, totaal geen ervaring met deze bizarre situatie want nooit eerder sinds 1945 is het economische, maatschappelijke en sociale leven zo ontwricht geraakt als nu. "Gezondheid is natuurlijk voor iedereen de eerste en belangrijkste zorg. Maar naast de enorme invloed op thuis-, familie- en werksituatie merken wij ook met z'n allen hoe het sociale en sportieve van onze voetbalvereniging volledig in het gedrang raakt. Midden in het seizoen, terwijl de mooiste voetbalweken juist in aantocht zijn, worden wij gedwongen het totale verenigingsleven, zowel binnen als buiten het sportveld, totaal stil te leggen", zegt voorzitter Marc van der Linden van VV Vorden.

Het bestuur van de Vordense club is op dit moment bezig om vooral de financiële gevolgen in kaart te brengen en hier waar nodig ook al oplossingen voor te zoeken. Marc van der Linden: "Door de contributie en de vaste bijdragen van onze sponsoren is in deze fase van het seizoen al zeventig procent van onze begroting veiliggesteld. Maar vooral het gemis van de kantine-inkomsten zullen wij flink gaan voelen. Wij zijn zeer verheugd dat de KNVB een noodfonds heeft opgericht waar alle 2900 voetbalverenigingen in Nederland een beroep op mogen doen in de vorm van een vaste bijdrage."

Naast deze financiële gevolgen is het bestuur van VV Vorden ook druk bezig om, ondanks de zware omstandigheden, toch te blijven 'verenigen'. "Een online pubquiz, challenges onder de leden en thuis in conditie blijven zorgen er in ieder geval voor, hoe uitzonderlijk ook, dat er toch onderling contact blijft en dat wij als VV Vorden zo goed mogelijk deze uitermate zware en bizarre periode doorkomen. Hopelijk voor al onze leden in goede gezondheid", aldus Van der Linden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden