Onder meer aan de Brinkerhof werd er 1 april gevlagd. Foto: Jan Hendriksen.
Onder meer aan de Brinkerhof werd er 1 april gevlagd. Foto: Jan Hendriksen.

Geen massaal vlagvertoon in Vorden

VORDEN – Evenals vele andere gemeenten in ons land vroeg de gemeente Bronckhorst en ook Oranjevereniging Vorden eind maart aan haar inwoners: Hang de vlag uit op Bevrijdingsdag van uw dorp! Daaraan werd door de Vordense bevolking op woensdag 1 en 2 april geen massaal gehoor gegeven zo bleek toen tegen het middaguur op beide dagen een rondgang door het centrum van Vorden en enkele woonwijken werd gemaakt. Her en der werd er wel gevlagd, zoals onder meer aan de Brinkerhof.

Door Jan Hendriksen

Het was woensdag 1 april immers precies 75 jaar geleden dat Vorden 'verkenend' werd bevrijd en op 2 april officieel werd bevrijd zoals de speciale website '75 jaar Bevrijding' van de gemeente Bronckhorst weergeeft. "Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven, zijn we juist in onze vrijheid beperkt. In Bronckhorst waren vele activiteiten in voorbereiding om de vrijheid te vieren en te herdenken. Deze zijn komen te vervallen of uitgesteld. Het coronavirus vraagt veel van ons, maar brengt ook saamhorigheid, mensen letten op elkaar en iedereen die op dit moment zijn nek uit kan steken helpt mee. Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait. We moeten thuis blijven, maar toch kunnen we stil staan bij 75 jaar vrijheid", zo was de gedachte van de gemeente achter de vlag oproep.

Toch waren diverse mensen in gedachten wel bij de bevrijding in 1945. Zoals de negentigjarige Jenny De Jong - Fafie uit Amsterdam! Zij vroeg aan Vordenaar Harry Jansen om de Vordense bevolking in kennis te stellen dat ze op deze dag met speciale aandacht aan Vorden dacht. "In de oorlogstijd hebben wij enorm veel steun ondervonden van de Vordense bevolking en hebben ervaren hoe gastvrij de Achterhoekers zijn", zo liet ze Harry Jansen weten.

Zoals Contact Bronckhorst Noord vorige week al meldde zullen alle activiteiten die in het kader van 75-jaar bevrijding in Vorden zouden worden georganiseerd onder het motto '75+1 jaar Bevrijding' met onder meer het 'bevrijdingsontbijt' en de fietstocht langs tien oorlogslocaties in Vorden voor de schooljeugd, het Bevrijdingsconcert, de Bevrijdingstoer, Koningsdag en de 4 mei herdenking, grotendeels voor volgend voorjaar op de agenda staan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden