Een nest met eikenprocessierupsen. Foto: Dick van Hoffen
Een nest met eikenprocessierupsen. Foto: Dick van Hoffen

Biodiversiteit belangrijkste wapen tegen eikenprocessierups

Algemeen

Maatregelen burgers en overheden helpen wel degelijk

VORDEN - In deze tijd waarin het corona-virus voortdurend slachtoffers eist en ons leven deels verlamt gaat de natuur gewoon zijn dagelijkse gang. Dat betekent helaas ook dat het binnenkort weer jeuktijd is als als gevolg van de eikenprocessierups. Gelukkig hebben veel mensen al maatregelen genomen, maar het belangrijkste wapen tegen dit dier blijft nog altijd biodiversiteit. Dick van Hoffen van de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst kan het niet genoeg benadrukken.

De gemeente Bronckhorst ondersteunt lokale initiatieven. De nestkastjes voor koolmezen vonden gretig aftrek. Maar dat is slechts één van de mogelijkheden. Er is meer nodig. Daarom leek het Bomenbelang nuttig om nog een keer alle maatregelen op een rijtje te zetten met wat tips bij de uitvoering.
Allereerst is het van belang om stil te staan bij het feit dat die eikenprocessierupsen en de vlinders waarin ze veranderen, deel uitmaken van een ecosysteem. Planten, bomen, insecten, vogels en zoogdieren die elkaar onderling beïnvloeden. Hoe meer verschillende soorten, des te complexer de onderlinge samenhang. En hoe hoger de biodiversiteit, des te kleiner is de kans dat zich een explosie van één soort kan voordoen. Zodra namelijk een soort flink in aantal toeneemt, duiken allerlei predatoren (natuurlijke vijanden) op en neemt het aantal parasieten ook enorm toe. Door de effecten van die aanvallen zakt de populatie in naar een relatief laag niveau.
Zo zal in een stabiel divers ecosysteem de omvang van de populatie eikenprocessierupsen en de daaraan gekoppelde overlast van de brandharen binnen de perken blijven. Kortom: als de natuur in balans is, neemt de overlast van dit soort plagen vanzelf af. De mens heeft het dus grotendeels zelf in de hand. Daarom hieronder een kritische kijk op de mogelijke maatregelen vanuit het perspectief van versterking van het ecosysteem.

Variatie in boomsoorten
De eik hoort thuis in de gemeente Bronckhorst (zie bijgaande foto). Het is een boom van de zandgronden. Maar meer variatie in de boomsoorten langs wegen zal ongetwijfeld effect hebben op het gemak waarmee de eikenprocessierups zich verspreidt. Bij verplanten en het opvullen van gaten in bomenrijen ligt een keuze voor andere soorten erg voor de hand. Maar kies dan niet voor één andere soort, maar zorg ook dan voor variatie. Het gebruik van soorten van eigen bodem is daarbij te verkiezen boven het standaard plantgoed, dat uit Zuid- en Oost-Europa komt. Het inheems materiaal is het best aangepast aan de lokale omstandigheden.

Natuurlijke vijanden
Hang vogelkastjes op, maar plant vooral struiken. Het plaatsen van nestkasten voor koolmezen is prima. Het gebrek aan goede nestplaatsen vormt echter slechts één van de factoren die de populatie van de koolmezen kan beperken. Ook buiten de piek van de eikenprocessierups hebben koolmezen eten nodig. Dus ook veel andere soorten rupsen. Dan helpen een gevarieerde struiklaag en andere boomsoorten.
Elk koolmezenpaar heeft bovendien een territorium dat het hard nodig heeft voor het voedsel voor de jongen. Daar worden de andere koolmezen fanatiek uit weggejaagd. Die worden pas tientallen meters verderop een beetje met rust gelaten. Eens per vijftig meter een koolmezenkast is echt voldoende.
Maar het hoeft niet bij koolmezenkastjes te blijven. Andere holenbroeders eten ook graag rupsen en zijn ook gebaat bij extra nestgelegenheid. Dus hangt ook kastjes op voor de bonte vliegenvanger, boomkruiper, pimpelmees, gekraagde roodstaart, boomklever en kauw. Per soort stellen die vogels wel andere eisen aan vorm en formaat van het kastje, de grootte en de plaats van de vliegopening. Goede zelfbouwtekeningen zijn onder ander op de website van Vogelbescherming te vinden.

Help vleermuizen
Vleermuizen eten weliswaar geen rupsen, maar des te meer nachtvlinders en dat remt dus de productie van nageslacht. Gelukkig zijn er in Bronckhorst nog best veel vleermuizen, maar ook die kunnen wat hulp gebruiken.
Door vleermuiskasten op de juiste plekken aan laanbomen en gevels op te hangen kan optimaal gebruik worden gemaakt van hun vermogen om heel veel vlinders te vangen. Ook hiervoor geldt: ze zijn kant en klaar te koop, maar ook goed zelf te maken. Bouwtekeningen zijn op internet volop te vinden.
Wat de vleermuizen ook helpt is het beschermen en versterken van doorlopende structuren van singels, houtwallen en laanbomen. Vleermuizen vliegen graag in de luwte van bomen om daar te jagen op insecten én om vanuit hun slaapholen/kasten naar de plaatsen te vliegen waar ze op jacht gaan. Ze hebben de houtstructuren nodig voor hun oriëntatie. Daarom is het van belang gaten in wegbeplanting in houtwallen en singels op te vullen.

Stimuleer parasieten
Er zijn ook insecten die parasiteren op eikenprocessierupsen. Die insecten hebben in volwassen stadium een bloemrijke vegetatie nodig om te overleven, maar hun larven worden groot in de eikenprocessierupsen, die dat uiteraard niet kunnen navertellen. Kruidenrijke bermen helpen dan. Ecologisch beheerde bermen en gazons zijn dus indirect erg belangrijk om de eikenprocessierups binnen de perken te houden. Dat vraagt om een andere kijk op groen. Het als gazon maaien van bermen lijkt mooi voor het oog. Maar voor de biodiversiteit is het een ramp, want aan veel soorten wordt zo leefgebied ontnomen. Ecologisch beheer is trouwens ook goed voor hommels en bijen.

Zonaanbidders
Jonge eikenprocessierupsen houden van warmte. Ze zitten graag (onder) op een boomstam in de zon. Daarom zitten veruit de meeste nesten langs wegen, omdat de stammen van deze eiken vaak in de zon staan. In bospercelen zitten ze alleen hier en daar in een boomkroon. De stam beschaduwd laten maakt hem dus minder geschikt voor jonge rupsen. Dat kan door begroeiing rondom en op de stam niet weg te maaien, klimop te laten zitten, struiken rondom de boom aan te planten en de boom niet te hoog op te kronen (alleen aan de rijbaankant tot de wettelijk vereiste hoogte). Deze maatregelen helpen ook veel andere soorten aan extra leefgebied en maken het systeem robuuster.
Vereniging Bomenbelang bestaat sinds 1997 en zet zich in voor het behoud van waardevolle bomen en de aanplant van nieuwe bomen. Ook geeft ze particulieren en overheden onafhankelijk advies met betrekking tot allerlei groenzaken. Ze heeft geen commercieel doel. De vereniging is bereikbaar via tel. 0575-470530. Meer informatie ook via de website.


www.bomenbelang.nl

Eén van de vele eiken die de gemeente Bronckhorst rijk is en die geen last ondervindt van de eikenprocessierups. Deze vrijstaande zomereik staat bij de Ondermaatse Laak en heeft een stamomtrek van 3.21 m. Foto: Joost Bakker
De bonte vliegenvanger. Foto: Dick van Hoffen
Gekraagde roodstaart. Foto: Dick van Hoffen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant