Streekradio Achterhoek FM verder als Uniek FM

Algemeen

Studio in schuur aan Wiersserbroekweg verhuisd naar Lochem

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het blijft stil in de schuur van boerderij 'Klein Spalder' van de familie Brummelman aan de Wiersserbroekweg. Streekradio Achterhoek FM, dat uitzond vanuit de studio in de Vordense buurtschap Medler bestaat sinds donderdag 21 mei niet meer. De lokale omroep voor de gemeente Lochem, die haar naam heeft veranderd in Uniek FM zetelt nu in Het Stadshuus aan de Markt in Lochem.

De voormalige uitzendstudio in de schuur van 'Klein Spalder' is sinds vorige week grotendeels ontmanteld. En daarmee kwam na een lange periode een eind aan de zendactiviteiten bij de familie Brummelman. De zendmast op het erf zal eind deze week van de zender Uniek FM losgekoppeld worden.

Varkensschuur
Diep verscholen in het buitengebied, in de directe omgeving van de gemeentegrenzen van Bronckhorst, Lochem en Berkelland, zetelde aan de Wiersserbroekweg sinds 2005 in een voormalige varkensschuur de radiostudio van de lokale radiozender voor de gemeente Lochem. Maar de geschiedenis van die radiostudio gaat veel verder terug. Al in 1993 fungeerde de studiolocatie van de familie Brummelman onder de naam Vordense Lokale Omroep (VLO) voor de voormalige gemeente Vorden als lokale omroep. In augustus 1995 werd vervolgens door het Commissariaat voor de Media ook een zendvergunning afgegeven voor destijds de gemeente Ruurlo. De naam werd op dat moment veranderd in Streekradio Achterhoek FM.
In 1996 werd men ook de lokale omroep voor de gemeente Lochem. Na de gemeentelijke herindeling in 2005 koos Stichting Achterhoek FM ervoor om zich als zendgemachtigde te concentreren op de gemeente Lochem omdat in de gemeente Bronckhorst Radio Ideaal en in de gemeente Berkelland Radio Berkelland al actief waren en een zendvergunning voor de betreffende gemeenten door het commissariaat kregen toegewezen.

Hoogte- en dieptepunten
De lokale omroep Achterhoek FM kende hoogte- en dieptepunten. Positief was de jubileumuitzending bij het twintigjarig bestaan in 2013 met live-optredens van onder meer ‘t Brook Duo en De Bargkapel. Hét dieptepunt was ongetwijfeld de radiostilte in 2016 toen het door financiële problemen vanwege regenvallende reclame-inkomsten en een niet meedenkende gemeente Lochem niet meer mogelijk was om de radiozender overeind te houden. Maar naar verloop van tijd werd er toch weer uitgezonden.

Familie Brummelman
Vele jaren was de familie Brummelman verbonden aan de lokale omroep op hun woonerf. Zo was Dinant Brummelman mede-oprichter en vele jaren voorzitter van de VLO en Achterhoek FM en fungeerde zijn moeder ‘Tante Janna’, die in 2013 overleed, vele jaren als gastvrouw voor de omroep. Annelies Hummelink-Brummelman was meer dan 26 jaar als radiomaakster en presentatrice verbonden aan de lokale omroep.
Annelies nam eind 2018 afscheid van Achterhoek FM omdat ze oneens was met de plannen om de organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland van 275 lokale omroepen terug te brengen naar 77 grotere streekomroepen zoals dat nu gebeurt. Ze begon haar officieuze radiocarrière overigens als ‘telefoniste en receptioniste’ toen haar drie broers (Teun, Herbert en Dinant) eind jaren tachtig van de vorige eeuw vanuit een andere schuur bij haar ouderlijk huis als Black Zorro een geheime zender de ether inslingerden. Toen die in 1992 als legale Vordense Lokale Omroep (VLO) verder ging begon haar officiële radiocarrière.
Maar dit alles behoort definitief tot het einde. De reclamezuil van Achterhoek FM aan de Wiersserbroekweg, die de ingang naar de studio markeerde, is ingeruild voor een nieuwe banner met daarop een prachtige foto van boerderij ‘Klein Spalder’. De zendmast op het erf wordt eind deze week losgekoppeld. Wel blijven de domeinnaam op internet en het logo van Achterhoek FM in bezit van Dinant Brummelman. “Wie weet wordt die ooit nog weer eens operationeel. Want zeg nooit nooit. Want het bloed kruipt waar het soms niet gaan kan”, aldus Brummelman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant