De duiven worden gelost en vliegen terug naar hun hokken en baasjes! Foto: Falco Ebben
De duiven worden gelost en vliegen terug naar hun hokken en baasjes! Foto: Falco Ebben

Duivenliefhebbers zijn blij dat de duiven weer mogen vliegen

BRONCKHORST – De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft Nederland opgedeeld in elf duivensportafdelingen. “De duivenverenigingen uit de gemeente Bronckhorst vliegen met hun duiven in Afdeling 9 Oost-Nederland. Deze afdeling houdt ons altijd op de hoogte en afgelopen periode ging dat vooral over corona”, vertelt Sander Gemmink, secretaris van Postduivenvereniging De Koerier in Zelhem.

Door Liesbeth Spaansen

“Normaliter start het duivenseizoen altijd in april. Echter door corona kwam alles stil te liggen en waren vluchten verboden. Wel werd er voorzichtig nagedacht over alternatieven en maatregelen”, weet Sander, die het nieuws nauwlettend in de gaten hield.

Naast dat volksgezondheid op de eerste plaats komt, werd rekening gehouden met oudere leden. Verder was veel afhankelijk van de overheid en zijn intelligente lockdown, maar het bestuur van Afdeling 9 keek steeds vooruit. Zij zorgde ervoor dat er een zo goed mogelijk alternatief vliegprogramma klaar zou liggen, zodat leden de resterende maanden nog van hun sport zouden kunnen genieten.

“De grenzen met België en Frankrijk waren eerst nog dicht. Vanuit deze landen worden de duivenwedstrijden vervlogen. Men dacht eraan om via Duitsland (de Oostlijn) de vluchten aan te vangen aangezien we daar wel welkom zijn. Vrijdagavond 8 mei kwam er goed nieuws vanuit onze landelijke duivensportbond: onder voorwaarden zijn er mogelijkheden om het seizoen te starten vanaf maandag 11 mei.”

De Covid-19 werkgroep van de duivensportbond had al een protocol voorbereid, in overleg met overheden (veiligheidsregio’s en Ministerie LNV) met uitgewerkte instructies voor leden, verenigingen en afdelingen. Drie bepalingen zijn cruciaal: De coördinatie moet in handen zijn van de landelijke bond, de NPO. Alle deelnemers houden zich aan het protocol voor inkorven zoals dat is goedgekeurd. De vluchten worden georganiseerd voor de duiven, er is geen competitie.
Naast de algemene RIVM-regels werden specifieke regels opgesteld: manden en klok thuis reinigen, handen en handvatten van manden desinfecteren voor het naar binnen gaan, er mogen maximaal drie personen in het gebouw, na toestemming van de toezichthouder het lokaal betreden, maximaal tien minuten voor het inkorfmoment komen en direct de vereniging verlaten nadat de manden en klok zijn ontvangen. De kantine is gesloten.

“Alle lokalen zijn aangepast aan de hand van de protocollen. Ze zijn gecontroleerd en geïnspecteerd door een bestuurder van de afdeling en bij goedkeuring werd een document ondertekend. Het was de bedoeling dat op zaterdag 16 mei gestart kon worden met een oefenvlucht. Dat betekent dat er wel uitslagen zijn, maar geen punten worden gegeven.” De duivenliefhebbers waren hier al heel blij mee. “Het lukte en we mochten weer naar de lokalen, al is het met strikte regels. We konden weer inkorven en daarna de duiven weer opwachten.”

Wel is belangrijk dat alle verenigingen hun zaken goed op orde hebben, omdat er regelmatig controles worden gehouden door buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) of politie. Het door de NPO uitgegeven protocol moet aanwezig zijn en de poster moet in de lokalen hangen.

Vrijdagavond 15 mei werd er voor het eerst in het seizoen 2020 ingekorfd voor Kalkar (Noord) en Venlo (Zuid). “Wedstrijdverband is tot op heden nog verboden, maar de duivenliefhebbers kunnen hun gevleugelde vrienden inmiddels weer opwachten op zaterdag”, zegt Sander enthousiast. “Hier is enorm naar uitgekeken. Voor een duivenliefhebber is er weinig mooier dan de aankomst van zijn of haar duiven tijdens de wedstrijden. En het liefst dan natuurlijk nog vroege duiven!”

Dat er vooralsnog niet voor de kampioenschappen gevlogen kan worden nemen ze graag op de koop toe. Er zijn weer vluchten, iets om naar uit te kijken! Ook wordt er een uitslag zonder punten als zijnde ‘vluchtverloop’ geregistreerd, dus men kan alles goed volgen.

“Wie weet wordt de versoepeling binnenkort doorgezet, zodat er weer ‘echt’ gestreden kan worden voor het podium. Daarnaast zou het mooi zijn wanneer de kantines in de verenigingsgebouwen weer open mogen, zodat er ook onder het genot van een drankje nagepraat kan worden.” De duiven van de postduivenverenigingen Vorden, Steeds Sneller uit Hengelo en De Koerier uit Zelhem hebben inmiddels drie vluchten vervlogen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden