Roos Willemsen (Kompaan College) en Riske Legtenberg (Van Sinckel). Foto: Luuk Stam
Roos Willemsen (Kompaan College) en Riske Legtenberg (Van Sinckel). Foto: Luuk Stam

School en ondernemers gaan nauwer samenwerken

Leerlingen van het Kompaan College krijgen plek binnen Vordense bedrijven

Door Luuk Stam

VORDEN – Het Kompaan College met vestigingen in Vorden en Zutphen wil in de komende jaren structurele projecten opzetten in samenwerking met lokale ondernemers. Daarbij gaat het verder dan een reguliere stage. Het streven is dat leerlingen van de middelbare school straks binnen de ondernemingen een keuzemodule volgen, die meetelt voor hun examen.

Daarmee verschuift de school delen van het onderwijs naar buiten de muren van het eigen schoolgebouw. “We hebben te maken met krimp en daardoor kunnen we op school niet meer alles in de breedte aanbieden”, verklaart directeur Roos Willemsen. “Door de verbinding te maken met het lokale bedrijfsleven kunnen we voor elke leerling het onderwijs blijven bieden dat aansluit op zijn of haar talenten.”

Het afgelopen jaar is de school gestart met het draaien van pilots in verschillende Vordense bedrijven zoals een hotel, een tuin- en dierwinkel, een bakker en een installatiebedrijf. Dat beviel goed en dus komt er een vervolg. “Ook omdat we weten dat vmbo-leerlingen uiteindelijk veel in de regio blijven wonen en werken, willen we de school verbinden met wat er gebeurt in het dorp”, aldus Willemsen.

Voor stages heeft de school al contacten met zo’n vijftig bedrijven in Vorden in omgeving. “Dat is al heel mooi, maar we zijn nu op zoek naar duurzame relaties met die bedrijven”, geeft de schooldirecteur aan. “Zodat we jaarlijks zo’n project terug kunnen laten komen in ons onderwijsprogramma. Dan wordt die verbinding beter en steviger en kunnen we ons onderwijs in de realistische praktijk zetten. Nu gebeurt er nog heel veel fictief in de praktijklokalen op school.”

Onderneemster Riske Legtenberg van Van Sinckel ziet de projecten al helemaal zitten. In haar winkel komen meerdere kleine ondernemingen samen onder één dak. “Een leerling zou hier als winkelmedewerker mee kunnen helpen”, blikt Legtenberg vooruit. “Maar hier zou ook heel mooi een broedplaats kunnen ontstaan voor leerlingen die zelf als ondernemer willen starten. Dat ze écht aan de slag kunnen en zien van: wat houdt dat ondernemen nou in? Hoe zorg je ervoor dat zo’n product loopt? Hoe presenteer je het? Hoe doe je de PR?”

Het Kompaan College biedt vmbo-onderwijs aan en begint na de zomer samen met het Zutphense Eligant Lyceum ook met een brede brugklas voor havo-vwo. De Vordense vestiging huisvest momenteel alleen de richting Dienstverlening en Producten. De wens van de school is om met de eventuele komst van een nieuw gebouw ook de richting Horeca, Bakkerij en Recreatie én de richting Media, Vormgeving en ICT naar Vorden te halen. Deze richtingen biedt de school nu in Zutphen aan.

De Vordense arbeidsmarkt past volgens Willemsen heel goed bij de richting Horeca, Bakkerij en Recreatie. Legtenberg ziet ook al genoeg mogelijkheden voor de leerlingen die heel handig zijn met vormgeving en ICT. “We hebben binnen Van Sinckel nu dertig ondernemers, die hebben misschien ook wel specifieke vragen voor een flyer of een website.” Willemsen knikt: “Dan wordt het voor leerlingen ook veel leuker, want dan gebeurt er iets met wat zij maken.”

Met de samenwerking sorteren de school en de ondernemers voor op de komst van een nieuw schoolgebouw voor het Kompaan College in Vorden. Een onderzoek naar leerlingenaantallen en verschillende scenario’s is hiervoor inmiddels afgerond. Het college van de gemeente Bronckhorst besloot onlangs om de school in combinatie met een nieuwe sporthal te realiseren aan de Almenseweg. De raad moet hier nog een besluit over nemen.

Legtenberg hoopt alvast dat alles doorgaat en dat het middelbaar onderwijs voor Vorden behouden blijft. “Ik denk dat het een win-winsituatie is”, stelt de onderneemster. “Wij moeten als bedrijfsleven ook naar de school toe goed aangeven waar de behoeften liggen. Door de leerlingen een plek te bieden in bedrijven, kun je ze misschien na de opleiding ook een vaste werkplek bieden waardoor ze eerder geneigd zijn om hier ook te blijven.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden