Nikki Feith uit Zutphen met premier Rutte. Foto: eigen foto
Nikki Feith uit Zutphen met premier Rutte. Foto: eigen foto

Premier Rutte enthousiast over positieve boodschap van Zutphense Nikki

Algemeen

ZUTPHEN - “Afstandhouden? Zutphen bewijst dat dat op een positieve manier kan”, reageerde de Zutphense Nikki Feith op de oproep van premier Mark Rutte aan jongeren om met ideeën te komen over de aanpak van de coronacrisis. Afgelopen woensdag werd ze uitgenodigd op het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte in Den Haag, om haar ideeën toe te lichten.

Door Alize Hillebrink

Afstandhouden, het is een werkwoord geworden. We doen het sinds enkele weken automatisch en onbewust, maar om dit te bewerkstelligen zijn er verschillende manieren. Door middel van dranghekken, afzetlinten, of betonblokken, maar het kan ook anders.

Liefde voor de stad
“Wij kiezen voor de positieve manier”, zegt Liza Luesink van Duwtje. Het Zutphense bureau ontwierp de inmiddels landelijk bekende hartjes met teksten als: ‘1,5 meter’ en ‘Voor wie doe jij het?’. De tekstharten liggen onder andere in het voetgangersgebied van de binnenstad en geven looproutes aan. “Je wilt als stad, bedrijf of organisatie toch gastvrij zijn?” Duwtje doneerde de tekstharten aan Zutphen, “uit liefde voor de stad Zutphen.”

Premier Rutte riep vorige maand jongeren op met “ideeën, suggesties en het liefst opbouwende kritiek te komen om de coronasamenleving nog beter in te richten. “Ik daag jullie uit”, zei hij tegen alle jongeren van Nederland. Met een selectie van de beste ideeënbedenkers zou hij in gesprek gaan op het Catshuis.

Hekken en handhavers
De Zutphense Nikki Feith (13) reageerde meteen op de Instagramoproep van de minister-president. “Ik vind dat we hier in Zutphen op een positieve manier afstand houden”, schreef ze. “Ik zit in de leeftijdsgroep dat ik graag winkel met vriendinnen. Daarbij zijn hekken en handhavers niet prettig. Daardoor word je op een negatieve manier aan het denken gezet. De hartjes in Zutphen bewijzen dat het ook op een positieve manier kan.”

Uit de 1200 reacties die premier Rutte ontving werden tien jongeren gekozen om met hem verder te praten over hun ideeën toe te lichten. Dat Nikki ook een uitnodiging kreeg verraste haar volledig. “Ik had het totaal niet verwacht.” Samen met haar vader ging ze naar Den Haag. “Ik was wel zenuwachtig, want het was natuurlijk best eng.” De jongeren kregen allemaal een plek, op anderhalve meter afstand van elkaar, in de tuin van het Catshuis.

Landshelden
“Toen Rutte eraan kwam stelde hij ons gelijk op ons gemak. Hij was best wel relaxed. En om de tien minuten kregen we luxe hapjes.” Na de voorstelronde deed iedere jongere zijn verhaal. “Ik vind het Zutphense voorbeeld zo leuk omdat het om positieve gedragsbeïnvloeding gaat”, vertelde Nikki. “Ik ben zelf positief ingesteld en ik houd van blije mensen.” Tot besluit was de uitnodiging van Rutte aan de jongeren om vooral zelf te blijven ondernemen. De tien jongeren hebben inmiddels een appgroep waarmee ze elkaar op de hoogte houden van hun activiteiten. Nikki: “We hebben ons “Landshelden” genoemd, met een knipoog natuurlijk.”

Nikki is direct aan de slag gegaan. “Ik ben nu bezig met het verzinnen van nieuwe slogans, want ‘Voor wie doe jij het?’ gaat natuurlijk op een gegeven moment wel vervelen.”

Jongeren op bezoek bij premier Rutte in het Catshuis in Den Haag. Foto: Nia Palli

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant