Het veldentekort bij VV Vorden dat met de start van de privatisering in 2014 al een feit was met 450 leden is nu in 2020 met 550 leden nog duidelijker geworden. Foto: VV Vorden.
Het veldentekort bij VV Vorden dat met de start van de privatisering in 2014 al een feit was met 450 leden is nu in 2020 met 550 leden nog duidelijker geworden. Foto: VV Vorden.

Kunstgrasveld op sportpark ’t Grote Veld dichterbij

Algemeen

Gemeenteraad van Bronckhorst beslist op 2 en 9 juli

VORDEN - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft de komende weken de handen vol aan twee belangrijke raadsvergaderingen. In één ervan moet een beslissing worden genomen over het collegevoorstel voor het project ‘VO Vorden’ (Voortgezet Onderwijs Vorden). De andere is gewijd aan het collegevoorstel over de perspectiefnota (2021-2024) met daarin de financiële plannen voor enkele belangrijke onderwerpen zoals buitensport, binnensport, evaluatie privatisering en sociaal domein.

Voor voetbalvereniging Vorden en Stichting Beheer Sport Vorden (Sportpark ‘t Grote Veld) wordt het erg interessant, aangezien VV Vorden zowel op de agenda staat als onderdeel van het VO Vorden als bij de perspectiefnota waarbij de buitensport en evaluatie privatisering aan bod komt.
Bij de totstandkoming van het projectvoorstel voor VO Vorden heeft VV Vorden, net als vele andere belangstellenden en belanghebbenden binnen de gemeenschap Vorden, vanaf oktober 2018 een belangrijke rol gespeeld. In de tandemgroep heeft de club zich sterk gemaakt voor een duidelijke rol voor de buitensport in de gemeenschap Vorden op sportpark ‘t Grote Veld
In het project VO Vorden is afgesproken dat de binnenactiviteiten in Vorden plaatsvinden in sporthal ‘t Jebbink en de buitensport op ‘t Grote Veld samen met zwembad In de Dennen. In het raadsvoorstel van september 2019 over VO Vorden was dan ook een bedrag van 300.000 euro opgenomen voor het realiseren van een kunstgrasveld voor sportactiviteiten en gymlessen op sportpark ‘t Grote Veld. Het Kompaan zou dan al vanaf het schooljaar 2020-2021 met de nieuwe leerlijn ‘Sport & Gezondheid’ voor een aantal uren in de week gebruik gaan maken van het sportpark.

Veldentekort
Die optie betekent twee vliegen in één klap, want de noodzakelijk buitensportfaciliteit voor Het Kompaan in de vorm van een kunstgrasveld is direct ook een oplossing voor het veldentekort van VV Vorden. Dat veldentekort was met de start van de privatisering in 2014 al een feit met de 450 leden van toen en is nu in 2020 met 550 leden nog nijpender geworden. Dat is ook erkend door de gemeente Bronckhorst.
Na allerlei onderzoeken en initiatieven is duidelijk geworden dat de aanleg van extra natuurgrasvelden niet mogelijk is aangezien de directe omgeving (bospercelen) valt onder het Gelders Natuurnetwerk.
Het collegevoorstel van september 2019 is destijds door de raadsvergadering in de wacht gezet, want er moest eerst een onderzoek komen naar drie aspecten: locatie, nieuw- of verbouw en de verwachting of de komende vijf tot tien jaar het aantal leerlingen van vierhonderd gehaald kan worden. Dit onderzoek door een extern bureau is inmiddels afgerond. In maart kreeg het college op alle drie vragen een positief antwoord. Vandaar dat nu opnieuw een collegevoorstel over VO Vorden (nieuw- of verbouw, locatie Almenseweg of huidige locatie en de buitensportfaciliteit op ‘t Grote Veld) naar de gemeenteraad is gestuurd. Hierover wordt op donderdag 2 juli vergaderd en beslist.

Aanbevelingen
Inmiddels was in februari 2020 ook het rapport ‘Evaluatie Privatisering’ uitgebracht aan het college, namens de twaalf buitensportverenigingen opgesteld door een speciale werkgroep samen een extern bureau, in opdracht van wethouder Blauw. Het rapport telt maar liefst acht aanbevelingen, waarvan er slechts drie zijn opgenomen in de perspectiefnota. Een daarvan is de compensatie voor het veldentekort bij drie van de twaalf voetbalclubs in de gemeente Bronckhorst. VV Vorden komt 1,5 veld tekort. Volgens de normering van de KNVB, NOC/NSF en het bureau Pim Mullier heeft VV Vorden met 31 teams twee trainingsvelden en drie wedstrijdvelden nodig. De vereniging beschikt nu over drie wedstrijdvelden en een oefenhoek. Ook PAX in Hengelo en Keijenburgse Boys hebben te weinig ruimte.
Voor beide laatste verenigingen is hiervoor een bedrag in de perspectiefnota opgenomen en voor VV Vorden is een bedrag van 300.000 euro vanuit het project VO Vorden overgeplaatst. Het dient helder te zijn bij alle betrokkenen, inclusief het college en alle fracties in de gemeenteraad, dat de financiering van het kunstgrasveld een geïntegreerde oplossing en investering is. Met de eenmalige investering van drie ton voor een kunstgrasveld wordt enerzijds voorzien in de behoefte van het VO Vorden aan een buitensportveld en anderzijds is het de oplossing voor het veldentekort bij VV Vorden. De raadsvergadering van 9 juli staat geheel in het teken van de perspectiefnota.

Veldentekort
Als de plannen op 2 en 9 juli worden goedgekeurd kan er dus een kunstgrasveld aangelegd te worden op sportpark ‘t Grote Veld. Een speciale werkgroep van VV Vorden, Veld Voetbal Trainingsveld Tekort (VVTT), heeft hier al drie jaar geleden voorbereidend werk voor verricht. De werkgroep heeft destijds (toen alles met de gemeente en VO Vorden nog niet eens speelde) in opdracht van het bestuur van VV Vorden een uitvoerig onderzoek gedaan en enkele opties geschetst om het veldentekort (in het bijzonder aan trainingsvelden) op te lossen. Allerlei mogelijkheden kwamen aan bod. Van een speciale sporthal op de oefenhoek, een extra natuurgrasveld achter het hoofdveld ter hoogte van de Enzerinkweg tot een kunstgrasveld, alles is voorbereid en uitgewerkt, inclusief de financiële consequenties. Het plan rondom een kunstgrasveld werd voor VV Vorden begin dit jaar (februari) weer actueel toen de vereniging van de gemeente te horen kreeg dat het college drie ton beschikbaar wilde stellen voor een kunstgrasveld voor de buitensport, lees sportpark ‘t Grote Veld. Als het collegevoorstel door de raad wordt goedgekeurd, dan wacht ook de voetbalvereniging een flinke financiële opgave: uit eigen middelen moet VV Vorden nog zeker anderhalve ton bijdragen aan het nieuwe veld. Ook moet de vereniging jaarlijks flink gaan reserveren om over tien jaar minstens 100.000 euro beschikbaar te hebben voor de vervanging van de toplaag van het kunstgrasveld.

Uitdaging
“Een grote maar ook mooie uitdaging voor de 90-jarige Vordense voetbalclub, want met deze oplossing kan eindelijk sportpark ‘t Grote Veld worden verrijkt en geschikt gemaakt voor al onze 550 leden, kunnen wij gaan samenwerken met VMBO Het Kompaan en krijgt de vereniging als ‘Open Club’ en ‘Vitaal Sportpark’ extra mogelijkheden om nog meer sportactiviteiten te organiseren en nog meer initiatieven te omarmen voor ‘beweging en sporten’ vanuit de gemeenschap Vorden", zegt voorzitter Marc van der Linden namens het bestuur van VV Vorden. "Ook kunnen wij dan eindelijk (het veldentekort speelt al vanaf 2009) al onze leden en elftallen de garantie bieden dat zij de minimale en noodzakelijke tachtig trainingen per jaar (veertig weken, twee keer in de week) kunnen doen en hebben wij in de natte en winterse maanden (oktober t/m maart) de mogelijkheid uit te wijken naar het kunstgrasveld om wedstrijden te spelen”, aldus Van der Linden.

De drie velden van VV Vorden. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant