Tijd voor een spelletje: welk type jongen hoort bij welke naam?

In een gemiddelde schoolklas zit altijd wel een Bram of een Luuk. Zo’n joch met wat langer haar en een hippe rugtas over zijn schouder. Niet op de rug, want dit toont minder stoer. Zo kun je bij iedere naam een type bedenken. 

In de jaren zeventig waren namen als Jan, Marcel en Johannes populair. Welk type daarbij hoort? Wat te denken van een sportief mannetje. Sjouwt met tassen vol sportspullen rond. Altijd in voor een potje voetbal of een rondje fietsen. Kort koppie en het liefst loopt hij in korte broek. 

Een Jan gaat met z’n Zebra tas uit vissen
Vorig jaar waren de namen als Noah, Daan en Lucas nog het meest populair. De meeste mensen menen dat dat vooral stadse namen zijn. Op het platteland zijn oer-Hollandse namen nog altijd in zwang. Jan bijvoorbeeld. Een naam die 299 keer op plaats 40 belandde sinds deze lijstjes jaarlijks worden gemaakt.

Wie Jan is? Een echte Hollandse jongen dus. Nuchter, doet zijn ding zonder al te veel ophef te maken en heeft een flinke schare vrienden. Hij kan met iedereen goed opschieten. Voelt zich echter het beste als hij op zaterdag op zijn fiets en met z’n Zebra tas uit vissen kan of met zijn maatjes naar de voetbal. Hockey, mwahhh… misschien. 

Wie noemt zijn kind nog Marco?
Het is een heerlijk spel om bij een naam een type te bedenken en het kan natuurlijk alle kanten uit. Het is absoluut gissen, maar wel leuk om te doen. Heeft met feitelijkheden niets te maken. Wat wel een feit is, is dat de naam Marco tegenwoordig niet meer aan een jongen wordt toebedeeld. In 2019 werd die naam niet meer gekozen en verdween dan ook uit beeld, terwijl deze in 1970 nog in de top 20 stond.

Datzelfde geldt voor namen als Richard, Jeroen, Edwin en Ronald. Ook Patrick, Petrus, René en Michel worden niet meer gegeven. Franciscus is ook uit de gratie. Wie noemt zijn kind nog Frans? Eén ding mogen we wel concluderen; het kan volgend jaar zomaar weer anders zijn. Frans is toch best een toffe naam… 

Dit artikel wordt u aangeboden door Twenty Four Webvertising B.V. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden