Links Joris Jansen van den Berg en rechts Roy Dommerholt.
Links Joris Jansen van den Berg en rechts Roy Dommerholt.

Samen sterker staan

Vorden – ‘Samen’ is het credo in deze coronatijd. Daar zijn concullega’s Roy Dommerholt van fysiotherapiepraktijk Heersink en Joris Jansen van den Berg van de gelijknamige fysiotherapiepraktijk het helemaal mee eens. Daar waar op landelijk niveau fysiotherapeuten elkaar bekritiseerden over hun werkwijzen aan het begin van de lockdown, zochten Roy en Joris juist de samenwerking. In gesprek met beide mannen.

Door Alice Rouwhorst

“Wij voelen ons allebei verantwoordelijk voor een goede fysiotherapeutische zorg in Vorden. We hadden beide het gevoel dat we elkaar in deze tijd kunnen helpen, elkaar door deze moeilijke tijd heen kunnen loodsen. Samen staan we immers sterker en zo houden we beiden het hoofd boven water. Wat hebben we er aan als de één veel werk heeft en de ander niet. Van zo’n instelling zijn we beiden niet gediend. Daarom hebben we contact met elkaar gezocht in plaats van elkaar de maat aan te meten. We hebben de afgelopen weken voortdurend ervaringen uitgewisseld en ons beleid continu op elkaar afgestemd. Dat doen we nog steeds, zodat onze klanten in beide praktijken op dezelfde manier veilige zorg ontvangen. Aan hen de keus bij wie ze die krijgen, bij Jansen van den Berg of bij Heersink.”

Roeien met de riemen die je hebt

Aan het begin van de coronacrisis slonk het werkaanbod tot 10% van het normale. De patiënten toestroom kwam bijna stil te liggen. Geen sport, dus geen blessurebehandelingen. Geen operaties, dus geen nazorg en ouderen bleven massaal binnen. Terwijl juist deze groep een groot onderdeel uitmaakt van de clientèle. “Onze zorg is geen zorg van leven of dood, maar op de lange termijn is het missen van verschillende soorten fysio wel degelijk merkbaar. Bij de jongeren ging het op afstand behandelen via beeldbellen in sommige gevallen prima, maar in veel gevallen werkte dat niet. Ons beroep is een contactberoep. Dat gaat niet met beeldbellen.” Daar waar het kon en in overleg met de huisarts én op verwijzing bezochten de fysiotherapeuten met mondkapje, handschoenen en ontsmettingsgel, dat wel, mensen thuis en dan vooral buiten. Bijvoorbeeld na een nieuwe heup- of knieoperatie.

Veiligheid voorop

Na de verruiming eind april nam de toeloop naar de praktijk toe. “We hebben er alles aan gedaan dat we coronaproof zijn. We bieden een zo veilig mogelijke omgeving aan onze klanten en hebben vol vertrouwen de reguliere zorg hervat. We waren al gewend aan hygiëne protocollen, bijvoorbeeld om veel te ontsmetten, maar doen dat nóg meer en zichtbaarder. We houden rekening met de 1,5 meter en geven op de vloer looprichtingen aan. Afspraken worden op verschillende tijden gestart, zodat we zo min mogelijk gelijktijdig verkeer in het gebouw hebben. We bellen de klant vooraf voor een check. Bij corona gerelateerde klachten gaat de afspraak niet door. Deze check doen we nogmaals bij de deur. Het beleid is er op gericht dat alleen gezonde mensen toegelaten worden. De patiënt ontsmet zijn handen bij binnenkomst en maakt zo min mogelijk gebruik van het toilet. Na de behandeling verlaat hij zo snel mogelijk het pand en ontsmetten we alles wat we gebruikt hebben.” Beide praktijken volgen hetzelfde beleid.

Behandelen kan weer door vertrouwde gezichten

Beiden heren merken dat er veel achtergestelde zorg is, met name bij ouderen. “Het is weer veilig om te komen. Als er klachten zijn, blijf er niet mee zitten, maar kom! Te lang door blijven lopen kan de klachten alleen maar verergeren.” Ook ex-corona patiënten zijn van harte welkom. Fysiotherapie speelt namelijk een belangrijke rol bij op een verantwoorde manier herstellen van het coronavirus. Ondanks het lage werkaanbod in het begin van de crisis hebben de praktijken door de ondersteuning van de zorgverzekeraars onder bepaalde voorwaarden al het personeel in dienst kunnen houden. De fysiotherapeutische zorg is dus gewaarborgd in Vorden ook na de coronacrisis en wordt gegeven door dezelfde vertrouwde gezichten.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

“Als we dan toch iets positiefs moeten halen uit deze periode is het dat de praktijk brandschoon en opgeruimd is, maar vooral dat we intensiever zijn gaan samenwerken. Wat dat voor de toekomst op de langere termijn zal brengen weten we nu nog niet, maar daar komen vast mooie dingen uit voort. De tijd zal het leren. Het zaadje is geplant.”

www.jansenvdberg.nl  www.fysiotherapievorden.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Fysiotherapie Jansen van den Berg en Fysiotherapie Heersink.  Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden