Een werk van Peter Kooij: Bij de Berkelsluis bij Huis 't Velde. Foto: PR
Een werk van Peter Kooij: Bij de Berkelsluis bij Huis 't Velde. Foto: PR

Museum voor Achterhoekse Schilderkunst weer open

VORDEN - Na een lange periode van corona-beperkingen gaat het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst in Vorden op vrijdagmiddag 10 juli weer open. De beide tentoonstellingen in het MAS die vlak na de opening door de corona-maatregelen niet meer konden worden bezocht, worden verlengd tot 4 september.

De hoofdtentoonstelling in het museum aan de Raadhuisstraat bestaat uit lino’s en etsen van Peter Kooij (62) uit Zutphen. Zijn werken hebben een grote zeggingskracht en tonen regionale onderwerpen die in een geheel eigen stijl, vol sfeer en passie zijn gemaakt.
Ondanks dat hij slaagde voor het toelatingsexamen van kunstacademie AKI in Enschede, koos Kooij voor een studie medicijnen. Tijdens die opleiding haalde hij tussendoor toch de lagere akte tekenen en leerde hij ook etsen. Later kreeg hij les van bekende kunstenaars als Peter Durieux en Paul Hattinga Verschure.

Kunstroutes
Peter Kooij neemt regelmatig deel aan kunstroutes in Zutphen en had al jong eigen solotentoonstellingen in Groningen, Utrecht en Haaksbergen. In zijn vrije prenten spelen Zutphen, de IJssel, de Berkel en stads- en dorpsgezichten een belangrijke rol. In een aantal gevallen staat de menselijke figuur centraal. Verder schreef Peter Kooij een groot aantal artikelen op het gebied van geschiedenis en kunstgeschiedenis. Een echte duizendpoot dus.

In opdracht
In de vitrines in de foyer exposeert Gerard Lichtenbeld. Hij werd in 1951 in Zutphen geboren en woont en werkt daar nog steeds. Hij heeft zijn hele leven getekend en geschilderd. Als illustrator werkte Gerard vooral in opdracht voor bedrijven, particulieren en uitgevers.
Sinds vele jaren tekent hij iedere maandagavond naar levend model bij tekengroep ‘de Uitwijk’ in Zutphen. In de zomermaanden trekken leden van die groep eropuit om en plein air in de omgeving van Zutphen maar ook in de stad zelf te tekenen. Gerard ontwierp verder veel geboortekaartjes en was vele jaren de vaste illustrator van een ambtenarenblad.
Sinds enige tijd heeft hij die oude liefde, schilderen, weer opgepakt. Hij maakt tegenwoordig kleine realistisch en fijngeschilderde olieverfschilderijen met onderwerpen uit zijn directe omgeving die hem persoonlijk aanspreken.
Beide exposities zijn vanaf 10 juli weer in het MAS Vorden te bewonderen. Het museum is open op de vrijdag- en zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. De entree bedraagt 4 euro. De ingang is vanwege de corona-maatregelen naar de linker zijkant verplaatst.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden