Olieverfversie van geboortekaartje. Gerard Lichtenbeld. Foto: PR
Olieverfversie van geboortekaartje. Gerard Lichtenbeld. Foto: PR

Zutphenaar en Zutphenees exposeren in museum Vorden

Algemeen

VORDEN - Na een lange periode van corona-beperkingen is het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) in Vorden weer geopend. De beide tentoonstellingen die vlak na de opening weer gesloten moesten worden, zijn nu verlengd tot en met 30 augustus.

In de vitrines in de foyer exposeert Zutphenees Gerard Lichtenbeld. Hij is in 1951 geboren en woont en werkt nog steeds in Zutphen. Hij heeft zijn hele leven getekend en geschilderd. Als illustrator werkte Gerard in opdracht voor bedrijven en particulieren.
Sinds vele jaren tekent hij iedere maandagavond naar levend model bij tekengroep ‘de Uitwijk’. In de zomermaanden trekken de leden met andere belangstellenden, waaronder de andere exposant Peter Kooij, eropuit om plein air in Zutphen en omgeving te schilderen en tekenen. Gerard ontwierp veel geboortekaartjes. Sinds enige tijd schildert hij weer veel. Tegenwoordig maakt hij kleine realistische en fijngeschilderde olieverven met onderwerpen uit zijn directe omgeving. Recent heeft hij een olieverfversie voltooid van een decennia geleden gemaakt geboortekaartje voor zijn jongste zoon. De olieverfversie op paneel was hij indertijd begonnen, maar had hij nooit afgemaakt. Voor de recente 31ste verjaardag van de zoon is het nu als geschenk aan hem voltooid.

In de centrale ruimte van het Museum hangen lino’s van Zutphenaar Peter Kooij. Zijn werken hebben een grote zeggingskracht en zijn vol sfeer en met passie gemaakt. Ondanks dat hij na de middelbare school slaagde voor het toelatingsexamen van kunstacademie AKI in Enschede koos hij een andere weg, wel haalde hij de lesbevoegdheid Akte Tekenen LO. Later kreeg hij les van kunstenaars als Peter Paul Hattinga Verschure en Peter Durieux. Hij had al jong solotentoonstellingen in onder andere Groningen, Utrecht en Haaksbergen. In zijn vrije prenten spellen regionale onderwerpen zoals Zutphen, de IJssel, de Berkel en stads- en dorpsgezichten een belangrijke rol. Daaronder zijn verschillende prenten met het uitzicht op de oude stad vanuit zijn huis. In verschillende prenten staat het mannelijk naakt centraal. Ook voorzag hij teksten van derden van zijn lino’s die verschillende kunstenaarsboekjes tot resultaat hadden, voorbeelden daarvan zijn op de tentoonstelling te zien.

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst, Raadhuisstraat 6, Vorden is geopend op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt 4 euro. Vanwege de coronamaatregelen is de toegang naar de linker zijkant van het gebouw verplaatst.

Lino Bij de Berkelsluis bij Huis ’t Velde door Peter Kooij. Foto:PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant