Bronckhorst badmintont nu als één club
Hans Zweverink (midden) toont het shirt van de nieuwe badmintonvereniging Bronckhorst Badmintont Samen (BBS). Hij wordt geflankeerd door v.l.n.r. Peter Annevelink (Flash Vorden), Sylvia Breukink (BCS Steenderen), Nienke Onstenk (HBC Hengelo) en Elly Hof (BC Zelhem). Foto: Luuk Stam
Hans Zweverink (midden) toont het shirt van de nieuwe badmintonvereniging Bronckhorst Badmintont Samen (BBS). Hij wordt geflankeerd door v.l.n.r. Peter Annevelink (Flash Vorden), Sylvia Breukink (BCS Steenderen), Nienke Onstenk (HBC Hengelo) en Elly Hof (BC Zelhem). Foto: Luuk Stam

Bronckhorst badmintont nu als één club

Badmintonclub Bronckhorst Badmintont Samen (BBS) is klaar voor de start

Door Luuk Stam

HENGELO - Het zullen snel collectors-items worden. Het oranje shirt van de Vordense badmintonvereniging Flash, het blauw van BCS uit Steenderen, het wit van HBC uit Hengelo en ook het oranje van BC Zelhem. In wedstrijdverband zullen deze shirts niet meer te zien zijn, want ze maken plaats voor het paars-roze van Bronckhorst Badmintont Samen (BBS).

De badmintonners van de vier clubs uit deze gemeente spelen hun wedstrijden vanaf nu voor deze nieuw opgerichte overkoepelende vereniging. De clubs uit de vier dorpen blijven wel afzonderlijk bestaan als recreatieve verenigingen, maar hebben al hun teams teruggetrokken uit de competities van de Nederlandse badmintonbond.

Leden die competitie willen spelen, zijn naast lid van hun eigen club nu ook lid van het overkoepelende BBS. Deze nieuwe club telt zo’n zestig leden. Met ingang van aankomend seizoen speelt BBS in de kleuren van de gemeente Bronckhorst met acht competitieteams, drie jeugdteams en drie recreantenteams in de bondscompetities.

De wedstrijden en de trainingen vinden afwisselend plaats in de vier dorpen. Onlangs kwamen de badmintonners uit Hengelo, Steenderen, Zelhem en Vorden in sporthal Het Hooge Wessel in Steenderen bijeen voor een eerste kennismaking. Hengeloër Hans Zweverink is de eerste voorzitter van BBS. Hij was in zijn thuisdorp al voorzitter van HBC.

Voor een recreatief potje badminton kunnen de leden nog steeds terecht in hun eigen dorp. Ook onderlinge toernooien blijven hier plaatsvinden. Iedere vereniging houdt de eigen clubkas en de eigen leden. In het bestuur van BBS zijn alle clubs vertegenwoordigd. “Hartstikke mooi dat het gelukt is”, vindt Vordenaar Peter Annevelink. “Het is een lange weg geweest, nu wordt het zichtbaar. Zeker als de competitie straks start.”

De clubs kunnen nu hun grootste kostenpost samen dragen: die van de deelname aan de bondscompetitie. Daarnaast biedt de samenwerking de oplossing voor personele problemen. Door teruglopende ledenaantallen was het voor alle vier clubs steeds moeilijker om voldoende spelers – een badmintonteam bestaat uit twee mannen en twee vrouwen – bij elkaar te krijgen. Van de bond kregen de clubs geen toestemming om over en weer spelers te lenen.

De clubs werkten allemaal met een poule van reserves. Daarin zaten badmintonners die niet wekelijks een wedstrijd wilden of konden spelen, maar wel bereid waren om waar nodig in te vallen. Alleen was die poule overal maar heel klein. Zo had het Hengelose HBC maar twee reserves. “Als je iemand nodig had en zij konden alle twee niet, zat je met een probleem”, blikt Zweverink terug. “Nu is die poule veel groter.”

Nog een voordeel van de overkoepelende vereniging is dat ook het algehele niveau omhoog gaat. De eerste twee teams van BBS zijn samengestelde teams, waarin de beste spelers van de vier clubs samenkomen. “Dat betekent dat zij ook meer uitdaging krijgen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen”, stelt Sylvia Breukink, die als voorzitter van BCS Steenderen zitting neemt in het bestuur van de nieuwe vereniging.

In november vorig jaar is BBS officieel opgericht, een samenwerking tussen de clubs uit de vier buurtdorpen was er al langer. Die ontstond rondom de Special Olympics in 2018, toen zij samen in Bronckhorst het badminton organiseerden. Sindsdien is er al een maandelijkse toss-avond, waarbij de badmintonners afwisselend in Hengelo, Steenderen, Zelhem en Vorden onderlinge wedstrijden spelen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden