Rinke schitterde als pop in de musical Bitterzoet in het Amphion theater in Doetinchem. Foto: Monique Jansen-Harmsen
Rinke schitterde als pop in de musical Bitterzoet in het Amphion theater in Doetinchem. Foto: Monique Jansen-Harmsen

Rinke heeft geen toneelvrees

Algemeen

VORDEN – De repetities voor het muziektheaterproject ‘Je bent niet alleen’ van Vaye Musicaltheater zijn vrijdag 7 augustus begonnen. Rinke Jansen (11, in september 12) uit Vorden zit in de selectieklas voor deze voorstellingen onder leiding van Elène Vaye. “We gaan 18 liedjes of stukjes ervan instuderen en er is een harpiste en zangeres bij”, vertelt ze. Er staat tien optredens gepland bij verzorgings- en woon/zorgcentra in de regio Achterhoek en Liemers.

Door Liesbeth Spaansen

Rinke loopt bijna altijd zingend door het huis en om haar verjaardag te vieren koos ze meerdere keren om naar een musical te gaan. Zo ging ze met haar vader Marthijn en moeder Monique naar Belle en het Beest, Lion King en Soldaat van Oranje. Haar jongere broer Kars en ouder broer Sten kozen hun eigen verjaardagsuitjes.

Zingen, dansen en toneel vindt ze al heel lang erg leuk. “Net zolang als ik kan praten”, denkt Rinke zelf. Als klein meisje stond ze te zingen op de trampoline, haar podium. Toen ze vijf jaar was, na het behalen van haar zwemdiploma’s A en B ging ze na een half jaar dansles, naar de musicalschool in Baak. Hiermee deed ze haar eerste podiumervaring op. In de musical over reizen: Een beregoede reis speelde zij een pinguïn en een aap.

Een jaar later startte ze bij de Ukkies van Elène Vaye in Doetinchem. Kinderen leren er spelenderwijs omgaan met emoties en mimiek en leren ook zingen en dansen. Elène geeft kinderen een kans om te ontwikkelen en mee te groeien, weet Monique, die zelf vanaf haar negende bij Muziekvereniging Nieuw Leven in Steenderen klarinet speelt.

Na de Ukkies stroomde Rinke via de Kids rechtstreeks in de selectie. “Het tweede jaar moest ik wel auditie doen, of ik in de selectie 1 of 2 mocht”, vertelt Rinke verder, die het prima naar haar zin heeft in alweer het tweede jaar in de eerste selectie. Daar wordt meer van de deelnemers verwacht. “We helpen mee achter de schermen. In het begin moest ik vooral de kleintjes helpen en zorgen dat iedereen op tijd klaar staat, of dat de spullen op z’n plek staan. Maar als ik veel scenes heb, moet ik snel omkleden.” In de kleedkamer wordt gekeken naar de voorstelling. “Maar soms is de ruimte wel erg klein.”

Elène schrijft en maakt elk jaar de musicals zelf met allerlei bekende liedjes. De musical van dit jaar is vanwege corona doorgeschoven naar volgend jaar. Voor deze zomertoer, zoals het muziektheaterproject wordt genoemd, meldde Rinke zich aan. Er wordt geoefend met het zingen van de liedjes. “De normale lessen beginnen we met een opwarming en gaan dan zingen en dansen. Er zijn ook aparte lessen voor de danschoreografie van de musicals.”

In het nieuwe schooljaar start Rinke op het Isendoorn College in Warnsveld. “In juni heb ik al auditie gedaan voor de musical van het Isendoorn, die om de twee jaar is. Het wordt Aladin en ik mag daar aan meedoen, maar heb nog geen rol.” Wanneer de musical kan worden opgevoerd hangt af van de ontwikkelingen van de coronaregels.

Ze heeft er zin in, na al die andere leuke optredens die ze al mocht meemaken. “Bitterzoet, de laatste musical in Amphion was ik pop en groupie. Ook speelde ik in Dromenvanger en Hippie tijd. We zongen tijdens het kerstverhaal in Zeddam, het Dickensfestival in Liemers/Duiven en het Stadsfeest Doetinchem en het Festival Buitenblik in Zevenaar. Bij Beer de musical, van het jeugdtheaterhuis Rotterdam was ik figurant. Maar ik vond zwarte pieten ook heel leuk, bij al die kinderen.”

Of ze alle optredens kan organiseren naast school dat moet nog blijken. “Op de basisschool had ik niet veel huiswerk, hooguit topografie leren. Voor volgend jaar weet ik dat nog niet”, vertelt een energieke Rinke die naast de danslessen op vrijdag en de zang en toneellessen op zaterdag ook tijd maakt om te tekenen en af te spreken met haar vriendinnetjes.

Ook bij de musicalschool heeft ze haar eigen vriendinnetjeskring opgebouwd. Haar ouders brengen haar overal heen en helpen dan meteen achter de schermen mee. Omdat ze zien hoeveel plezier Rinke heeft, doen ze dat graag. Ze leert haar teksten makkelijk en heeft geen toneelvrees. “Soms kan ik één zin niet meteen onthouden, maar het komt altijd goed”, aldus een enthousiaste Rinke.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant