Steef en Martine voor hun huis uit 1810.“Op sommige estriken in de kamer zitten nog olievlekken uit de tijd dat dit een garage was. Dat krijg je er niet af maar dat hoeft ook niet. Dat vind ik juist wel mooi.” Foto: Ceciel Bremer
Steef en Martine voor hun huis uit 1810.“Op sommige estriken in de kamer zitten nog olievlekken uit de tijd dat dit een garage was. Dat krijg je er niet af maar dat hoeft ook niet. Dat vind ik juist wel mooi.” Foto: Ceciel Bremer

'Aan de kapotte tegeltjes van de schouw doen we niets. Pure nostalgie'

Algemeen

Open Monumentendag 2020: Huys 1810 in Hummelo

Door Ceciel Bremer

HUMMELO – Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal Bronckhorstse monumenten aan u voor. Deze week nemen we een kijkje bij Huys 1810 in Hummelo.

Martine Rexwinkel groeide op aan Dorpsstraat 8 in Hummelo. In 1997 woonde ze samen met haar man Steef elders in het dorp toen het monumentale huis aan Dorpsstraat 10 te koop kwam. Wel of niet kopen, daar hoefde het stel niet lang over na te denken. Martine: "In dit huis was vroeger een fietsenmakerij en een autogarage gevestigd. Later, in mijn jeugd, was het een winkel. Ik vond het altijd leuk om hier te komen en wilde er heel graag wonen.”

Saksische boerderij
In de jaren zeventig werd de winkel verbouwd tot woonhuis met behoud van de originele elementen en in die staat kochten Martine en Steef het huis. “Dit huis is van oorsprong een Saksische boerderij en hoorde ooit bij Landgoed Enghuizen. Het heeft zoveel sfeer. De deuren zijn origineel en dus laag. Ik kan er precies onder door maar Steef moet bukken als hij er door wil”, lacht Martine.

“Toen wij het kochten, was de ruime kamer aan de straatkant nog in originele staat met twee bedstedes. Van een van de bedstedes hebben wij een garderobe gemaakt. De andere bedstee is nog intact. In de kamer is ook een schouw met tegeltjes. Van die witte tegeltjes met af en toe een blauw patroontje erop. Sommige tegeltjes zijn kapot maar daar doen we bewust niets aan. Het is mooi om het te laten zoals het is. Pure nostalgie”, vindt Martine.

Cadeauwinkel
In de authentieke kamer aan de straatkant ligt ook nog een originele vloer met estriken in het zand. Martine: “Deze ruimte was voor ons een extra kamer. Het leek me altijd al geweldig om er een winkel van te maken en bezoekers de tweepersoonsbedstee, de oude schouw en de estriken te laten zien. En vorig jaar is dat gelukt.”

Samen met haar zus en een vriendin heeft Martine er een cadeauwinkel van gemaakt, Huys 1810, met onder andere Delftsblauwe huisjes, streekgerelateerde producten, oud-Hollands snoep en speciale souvenirs. Daarnaast is de winkel ook een VVV-punt.

Originele dakconstructie
Steef vervolgt de rondleiding door het huis. “In de kamer lag een grenen houten vloer. Maar die was echt op en hebben we laten vervangen door een eiken houten vloer. De originele haard was niet veilig meer en hebben we vervangen door een gashaard. Het huis is groot; beneden is er een keuken, kamer, badkamer en drie slaapkamers. Er zat een vlizotrap naar zolder maar die hebben we een paar jaar geleden laten vervangen door een vaste trap. De zolder bevat nog de originele dakconstructie. Het is een grote ruimte die wij als bergruimte gebruiken.”

Beschermd dorpsgezicht
Martine en Steef houden van hun sfeervolle huis en willen het zoveel mogelijk in de originele staat laten. "We zijn nu bezig met het opknappen van de badkamer. Daarna is de keuken nog een keer aan de beurt. Op sommige estriken in de kamer zitten nog olievlekken uit de tijd dat dit een garage was. Dat krijg je er niet af maar dat hoeft ook niet. Dat vind ik juist wel mooi.”

Huys 1810 is een rijksmonument en behoort daarnaast tot het beschermd dorpsgezicht van Hummelo. Aan de overkant op Dorpsstraat 1 is het café van Steef gevestigd, FF naar Steef. Ook dat pand is een monument. “We hebben dus wel iets met monumenten”, lacht Martine. “Gelukkig willen onze zoons hier ook graag blijven wonen dus het blijft vast nog lang in onze familie.“


www.openmonumentendagbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord