Johnatan Opoku: 'Leuk eens bij club in de regio te spelen'

Algemeen

Geen buitenlands avontuur, maar De Graafschap als nieuw thuis

Door Henk Klein Holte

ZUTPHEN - Hij droomde begin dit jaar stiekem van een nieuw avontuur, in het buitenland, maar het werd juist een club dichtbij huis. Zutphenaar Johnatan Opoku tekende voor twee jaar bij De Graafschap en ziet daardoor iedere dag zijn gezin. Na Veendam, Oss en Venlo rijdt Opoku voortaan naar Doetinchem: “Leuk om eens bij een club uit de regio te spelen.”

Opoku kwam uit voor VDZ in Arnhem en voor Rheden. Met die laatste club speelde hij in de hoofdklasse een duel tegen WKE in Emmen. “Mijn huidige zaakwaarnemer speelde daar destijds zelf nog. Hij wist na die wedstrijd met wat speurwerk mijn gegevens te achterhalen, nam contact op en regelde dat ik op proef kon bij Veendam. Ik ging erheen met het idee van ‘je weet het maar nooit’.”
Veendam wilde hem graag hebben en zo maakte Johnatan op zijn 21ste zijn entree in het profvoetbal. “Er veranderde toen veel voor mij. Een nieuw leven. Uit huis. Je merkte aan het begin dat er meer van je lichaam werd gevraagd. Maar het was vooral mooi om mee te maken en daarna heb ik nog enkele stappen gemaakt.”

Buitenland
Of het nou helemaal het gevolg is van de corona-pandemie, dat zijn wens om te voetballen in een buitenlandse competitie niet in vervulling ging, Johnatan Opoku weet het niet zeker. “Ik hoopte op een mooi avontuur. Met mijn vriendin en kinderen leven in een andere omgeving, een andere cultuur. Kijken hoe dat zou zijn. Dat leek me wel wat en mijn vriendin ook. En natuurlijk om te voetballen in het buitenland. En je weet niet of je na je carrière ooit nog die kans krijgt om voor je werk naar het buitenland te gaan”, weet de dertigjarige voetballer. “Er waren wel aanbiedingen maar die waren niet interessant; óf vanwege het land óf vanwege het niveau. Misschien heeft het te maken met de situatie rond corona dat er geen betere opties voorbij kwamen, maar wat de ‘lockdown-periode’ me wel opleverde, was het veel samen zijn met mijn gezin. En toen vervolgens De Graafschap kwam werd dat meteen een heel aanlokkelijke optie.”
De laatste vijf seizoen kwam de aanvallende middenvelder uit voor VVV Venlo. Daarvoor speelde hij voor FC Oss en Veendam, waar zijn prof-avontuur op 21-jarige leeftijd was begonnen. Hij bleef er tot de Groningse club door een faillissement verdween uit het betaald voetbal. Opoku ging door als prof en beleefde zijn hoogtepunt tot nu toe in Venlo. “We werden in 2017 kampioen en promoveerden.” De seizoenen daarna deed hij ervaring op in de eredivisie. Hij had het bij VVV goed naar de zin, maar zijn gezin zat in Zutphen terwijl hij doordeweeks vaak alleen in Venlo verbleef. “Ik ben niet ingegaan op de aanbieding van de club om te verlengen. Ik heb aangegeven toe te zijn aan iets anders. Maar toen kwam corona.”

Trainen
Opoku had al afscheid genomen van de Limburgers, maar duidelijkheid over de volgende stap in zijn carrière was er nog niet. Hij trainde daarom in de voorbereiding nog twee weken mee bij de Venlose eredivisionist. “Daarvoor had ik een hele tijd alleen voor mezelf getraind. Het was fijn dat ik bij VVV in de groepstraining mee kon doen. Trainen met de bal, met fysieke duels.”
Toen kwam De Graafschap, de profclub waar hij als D-pupil al eens op proef mocht komen. “Een club die altijd meedoet voor promotie naar de eredivisie of in de eredivisie speelt, met een mooi stadion dat altijd vol zit en prachtige supporters. Ik vond het altijd al mooi om op De Vijverberg te spelen”, bekent de geboren Zutphenaar. “Bovendien ben je vanuit Zutphen zo in Doetinchem.”

'Ik vond het altijd al mooi om op De Vijverberg te spelen'

Hij wil zo snel mogelijk helemaal fit worden. De met 5-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen Heerenveen, bekeek hij nog vanaf de tribune. “Dat zag er al goed uit. We speelden vaak makkelijk onder de druk van Heerenveen uit en je zag dat er kwaliteit in de ploeg zit.” Hij hoopt er snel deel van uit te maken. “Mijn rol wordt iets aanvallender dan de manier waarop Branco van den Boomen (de naar het Franse Toulouse vertrokken spelmaker, red.) het invulde.”
Het betekent ook een hernieuwde samenwerking met Ralf Seuntjens, de aanvoerder van De Graafschap, met wie hij bij VVV vier jaar een tandem vormde. “Dat is een leuke bijkomstigheid. We kwamen destijds samen binnen bij de club. We scoorden veel en gaven elkaar regelmatig de assist. Hopelijk komt die klik hier ook weer.”

'Wij moeten uitspreken dat we voor promotie naar de eredivisie gaan'

Opoku traint al volop mee, maar helemaal wedstrijdfit is hij nog niet. “In de trainingen gaat het me goed af. Maar wedstrijdfitheid is nog net even wat anders. Daarvoor heb ik speelminuten nodig maar ik kan niet anders zeggen dan dat de trainingsintensiteit van goed niveau is. Ook moet ik nog een beetje wennen aan mijn nieuwe ploeggenoten. Maar ik ben goed opgevangen. Ik hoop met dit team iets te kunnen bereiken. Hoewel er aardig wat clubs kandidaat zijn voor promotie en het best lastig zal worden vind ik wel dat wij moeten uitspreken dat we voor promotie naar de eredivisie gaan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant